Χριστουγεννιάτικα Δώρα

Αγαπητοί μας αναγνώστες γεια σας. Η δική μας στήλη θα φιλοξενεί άρθρα που ασχολούνται με την εξέλιξη των  ανθρώπινων δικαιωμάτων, που όπως φαίνεται απασχολούν ακόμη  την σύγχρονη και προοδευτική εποχή μας. Στόχος μας είναι να κινητοποιήσουμε το ενδιαφέρον και τις σκέψεις όλων σας.

Καλή ανάγνωση!

                                Χριστουγεννιάτικα δώρα

Τα Χριστούγεννα, μια όμορφη οικογενειακή εποχή γεμάτη  χαρά. Οι μέρες αυτές συμβολίζουν την αγάπη, την ελπίδα και την ομόνοια. Οι αγαπημένοι μας άνθρωποι βρίσκονται μαζί μας, μαζεμένοι περιμένοντας με ανυπομονησία το χριστουγεννιάτικο γεύμα και τα πολυαγαπημένα δώρα.

δωρα1

 Χαρακτηριστικό έθιμο των Χριστουγέννων και σημαντικό για τα παιδιά είναι η ανταλλαγή δώρων. Συνήθως όμως συνηθίζεται η επιλογή  διαφορετικού παιχνιδιού στα  αγόρια και στα κορίτσια. Για παράδειγμα στο μικρό αγοράκι θα του δίναμε  ένα παιχνίδι αμάξι ή στρατιωτάκια, ενώ στο κορίτσι μια κούκλα ή κουζινικά. 

δωρα2

Τα παιχνίδια δεν έχουν φύλο. Αν ένα κορίτσι θέλει να παίξει με ένα ‘‘αγορίστικο’’ παιχνίδι, είναι φυσιολογικό καθώς στις μικρές ηλικίες τα παιδιά δεν σκέφτονται τις διακρίσεις φύλου αλλά την προσωπική τους ευχαρίστηση. Ποια είναι όμως τα αίτια της συνήθειας αυτής;    

δωρα3

Αρχικά αίτιο αποτελούν  τα παραδοσιακά πρότυπα, τα οποία παροτρύνει τα παιδιά σε ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού που πιστεύουν πως θα τα βοηθήσουν στη συνέχεια της ζωής του. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι και οι παιδικές κούκλες που «προετοιμάζουν» τα κορίτσια να γίνουν μητέρες. Ακόμη ευθύνονται και οι διαφημίσεις ,οι οποίες προωθούν τα παιχνίδια σε συγκεκριμένο φύλο, από το να τα προωθούν σε όλα τα παιδιά. Όπως τα παιδικά αμαξάκια που θεωρούνται παιχνίδι για αγόρια, για αυτό και στις διαφημίσεις συνήθως βλέπουμε ένα αγοράκι να μας δείχνει το καινούριο του αυτοκινητάκι.  

δωρα4

 

Η αλήθεια είναι πως οι επιδράσεις των παιχνιδιών μπορεί να μην είναι και τόσο εμφανείς. Βέβαια ανοίγει το χάσμα των φύλων. Στην τελική τα παιδιά είναι παιδιά και θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο τι τα κάνει ευτυχισμένα.  

δωρα5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΠΗΓΕΣ

https://fineartamerica.com/featured/1940s-boy-girl-holding-hands-running-vintage-images.html

https://www.masterfile.com/search/en/vintage+christmas+tree

https://www.motosha.com/vintage-toy-trains/

https://gr.pinterest.com/pin/259590365998704188/

https://thegraphicsfairy.com/vintage-girl-with-dolls-image/

 

Συγγραφική ομάδα:

Παρασκευαΐδου Γεωργία

Παπατζιλάκη Λαμπρινή

Παντελίδου Βάσια

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης