ΔΑΝΙΑ – Η ΠΙΟ ΠΑΡΑΜΥΘΕΝΙΑ ΧΩΡΑ

Γεια σας και πάλι! Ξέρουμε ότι σας αφήσαμε στην μέση του όμορφου ταξιδιού μας την προηγούμενη φορά και έτσι είπαμε να ξαναεπιστρέψουμε για να δούμε μαζί και άλλες πτυχές αυτής της μαγευτικής χώρας! Στο σημερινό και τελευταίο άρθρο αυτής της εικονικής περιήγησης θα μιλήσουμε για τα αξιοθέατα της Δανίας, αλλά και για τον διάσημο παραμυθογράφοHansChristianAndersen που άφησε το στίγμα του στην ιστορία της δανικής και της παγκόσμιας συγγραφικής παραγωγής.

Ξεκινάμε από το πιο διασκεδαστικό αξιοθέατο, τόσο για τους μικρούς μας αναγνώστες, όσο και για τους μεγάλους που θέλουν να πάρουν μια ανάσα από την καθημερινότητα και να ξανά νιώσουν και αυτοί παιδιά. Τι και αν σας λέγαμε ότι η Disneyland δεν είναι το μόνο θεματικό πάρκο στην Ευρώπη, αλλά ήδη 150 χρόνια πριν λειτουργήσει τις κούνιες της, η Δανία είχε ένα από τα καλύτερα πάρκα ψυχαγωγίας. Το TivoliGardens, που πρωτολειτούργησε το 1843, αποτελεί το δεύτερο παλαιότερο πάρκο διασκέδασης παγκοσμίως. Περπατώντας σε αυτό, θα βρείτε μια πληθώρα από παιχνίδια, κουκλοθέατρο, εστιατόρια, καφετέριες, κήπους, περίπτερα τροφίμων και μια αίθουσα συναυλιών. Γνωστό σε όλο τον κόσμο, το Tivoli εμφανίστηκε σε πολλές ταινίες και είναι ένα πραγματικό σύμβολο της πόλης. Τη νύχτα, τα λαμπάκια από τα παιχνίδια του φωτίζουν τον ουρανό και το χειμώνα το πάρκο είναι διακοσμημένο με φώτα και στολίδια για την εποχή των Χριστουγέννων. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, στο πάρκο λαμβάνουν χώρα και πολλές συναυλίες για μουσικόφιλους.

tivoli

Και αφού διασκεδάσαμε, ήρθε η ώρα να ξανά συνεχίσουμε την διαδρομή μας. Θυμάστε που σας είχαμε πει ότι θα ήταν μια καλή ιδέα να περιπλανηθείτε στα σοκάκια της Δανίας με ποδήλατο; Ε λοιπόν, για την επόμενη δραστηριότητα μας ξεχάστε το, αφού θα εξερευνήσουμε το γραφικό Nyhavn. Το Nyhavn, όπως πολύ θα αναρωτιέστε, είναι ένα κανάλι στην Δανία. Χαρακτηριστικό του είναι η πολυχρωμία των σπιτιών που το περιβάλλουν και η αγορά με τα δεκάδες μικρά μαγαζάκια, που θυμίζουν την διάσημη Βενετία. Δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε πως το κανάλι αυτό συνδέεται με το κεντρικό λιμάνι, από το οποίο ξεκινάνε και ωραιότατες κρουαζιέρες για να απολαύσατε τα διάφορα αξιοθέατα πίνοντας το αναψυκτικό σας κάτω από τον ήλιο.

Και αφού έχουμε περάσει στο υδάτινο στοιχείο, πάμε να μιλήσουμε για την ιστορία των Δανών. Φυσικά, αν έχετε ασχοληθεί έστω και λίγο με τις σκανδιναβικές χώρες, θα έχετε ακούσει για τους θρυλικούς Vikings. Αυτοί οι θαλασσοπόροι που τους έχουμε συνδέσει με την βαρβαρότητα λόγω των επιδρομών τους, στην πραγματικότητα κατάφεραν να αποτελέσουν ακρογωνιαίο λίθο της μεσαιωνικής ιστορίας των βόρειων χωρών. Η ιστορία τους, λοιπόν, αναγεννάται σε μία πόλη ονόματιRosklide, μόλις είκοσι λεπτά από την Κοπεγχάγη. Εκεί θα έρθουμε σε επαφή με τα ήθη και τα έθιμά τους μέσα από το μουσείο VikingShopMuseum, ενώ ακόμη μπορούμε να ξανοιχτούμε στη θάλασσα με τις πραγματικές βάρκες των Vikingsπου διαθέτει. Ακόμη, στην ίδια πόλη υπάρχει και ένας καθεδρικός ναός – μαυσωλείο 40 Δανών μοναρχών που αποτελεί μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.

 

Φυσικά, όμως, δεν θα μπορούσαμε να σας αφήσουμε χωρίς να σας αναφέρουμε τίποτα για την τέχνη, τον πολιτισμό και γενικότερα άλλα ιστορικά γεγονότα της Δανίας. Για όσους είστε λάτρεις των μουσείων, σας προτείνουμε ανεπιφύλακτα να επισκεφτείτε το Εθνικό Μουσείο της Δανίας στην Κοπεγχάγη. Εκεί θα βρείτε μια εντυπωσιακή συλλογή δανικών αντικειμένων με εκθέματα, όπως δανέζικη πορσελάνη και ασήμι και ρωμαϊκές και γοτθικές διακοσμήσεις. Ταυτόχρονα, το μουσείο στεγάσει και μια εξαιρετική εθνογραφική έκθεση με στοιχεία από τη Γροιλανδία, την Ασία και την Αφρική, μεταξύ άλλων χωρών. Ακόμη, μεριμνά και για το νεανικό κοινό, αφού παρέχει την δυνατότητα στα παιδιά να ντύνονται με κοστούμια εποχής και να ανεβαίνουν σε ομοιώματα των πλοίων των Vikings, μαθαίνοντας έτσι την ιστορία της χώρας με βιωματικό και διασκεδαστικό τρόπο. Παράλληλα, όμως, στην Κοπεγχάγη εδράζεται και η Εθνική Πινακοθήκη, η οποία περιέχει την μεγαλύτερη συλλογή δανεικών έργων τέχνης. Σε αυτήν όχι μόνο αναπαρίστανται 700 χρόνια σκανδιναβικής και ευρωπαϊκής κουλτούρας, αλλά ταυτόχρονα κανείς μπορεί να θαυμάσει πίνακες σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως ο Πικάσο και ο Έντβαρτ Μουνκ.

 

Ακόμη, τόσο η ιστορία όσο και η παραμυθένια όψη της χώρας αυτής αποτυπώνονται στα κάστρα της. Η Δανία βρίθει παλατιών καθ΄όλη την έκταση της, κάνοντάς μας να αισθανόμαστε ότι βρισκόμαστε σε κάποια άλλη εποχή καθώς περιδιαβαίνουμε τους δρόμους της. Από τα πιο γνωστά είναι το KronborgCastle, όπου διαδραματίζεται και η ιστορία του <<Άμλετ>> του διάσημου συγγραφέα Ουίλιαμ Σαίξπηρ, τα τέσσερα ανάκτορα Amalienborgπου είναι η χειμερινή κατοικία της Βασιλικής Οικογένειας της Δανίας και βρίσκονται στην Κοπεγχάγη και το κάστρο Egeskov που είναι το καλύτερα διατηρημένο αναγεννησιακό υδάτινο κάστρο της Ευρώπης.

egeskov-899439_1920

 

Τέλος, όπως σας υποσχεθήκαμε και στην αρχή, θα μιλήσουμε για τον HansChristianAndersen. OHansήταν Δανός συγγραφέας και ποιητής του 19ου αιώνα, πασίγνωστος για τα παραμύθια του. Καταγόταν από φτωχή οικογένεια, την οποία και έχασε σε μικρή ηλικία, μόλις 11 χρόνων. Την απώλεια του αυτή προσπάθησε να απαλύνει με το κουκλοθέατρο, το οποίο αποτελούσε μια διαφυγή από την καθημερινότητα για αυτόν. Στην ηλικία των 17 ετών και επηρεασμένος από τον Σαίξπηρ εκδίδει το πρώτο από τα 168 του συνολικά βιβλία. Τα πιο γνωστά από τα παραμύθια του είναι «Τα κόκκινα Παπούτσια», « Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα». Και για όσους αναρωτιέστε που είναι η μικρή γοργόνα, φυσικά και δεν την ξεχάσαμε! << Η μικρή γοργόνα>>, το διασημότερο, ίσως, από τα παραμύθια του, γνώρισε τόση μεγάλη απήχηση, έτσι ώστε να χτιστεί και ολόκληρο άγαλμα προς τιμήν του.

45868526_401

Φτάσαμε, έτσι, στο τέλος του ταξιδιού μας! Ελπίζουμε να βρήκατε τα άρθρα μας για την Δανία ενδιαφέροντα και να σας βάλαμε στον πειρασμό να επισκεφτείτε αυτήν την χώρα και από κοντά. Ακόμη, η Δανία αποτελεί έναν ιδανικό προορισμό για αυτήν την περίοδο της πανδημίας, καθώς εκτός από την ομορφιά της κατέχει και υψηλά ποσοστά εμβολιασμών, κάνοντας έτσι την χώρα ένα ασφαλές ταξιδιωτικό μέρος για τους επισκέπτες της. Ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας για τον χρόνο που αφιερώσατε στην ανάγνωση των άρθρων μας και τα λέμε στο επόμενο διαδικτυακό μας ταξίδι!

Πηγές – Βιβλιογραφία:

https://www.visitdenmark.com/

https://www.sansimera.gr/

https://en.wikipedia.org/wiki/\

https://www.tripadvisor.com.gr/Attractions-g189512-Activities-Denmark.html

Οι μαθητές : Δραγούτσου Μαρία, Σοφιανίδου Στεφανία, Στανημερόπουλος Αριστογένης

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης