ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΗΝ ΟΘΟΝΗ! της Βενετίας Μπουτεράκου

images (30)

Μια ζωή μπροστά από μια οθόνη…ποιος θα το φανταζόταν! Πλέον, γιαγιάδες, παππούδες, παιδιά και εγγόνια έχουν εξοικειωθεί πλήρως με αυτό που ονομάζεται «οθόνη». Μέσα σε ελάχιστο, θα μπορούσαμε να πούμε, χρονικό διάστημα, αυτή η ιστορική  εφεύρεση έχει εξελιχθεί με απίστευτη ταχύτητα, κάτι το οποίο, πριν από λίγες δεκαετίες, δεν μπορούσαμε καν να φανταστούμε! Συγκεκριμένα στην Ελλάδα, η «οθόνη» μπήκε στη ζωή του απλού πολίτη, με τη μορφή της ασπρόμαυρης τηλεόρασης, στις αρχές της δεκαετίας του ’60. Αρχικά, τη συναντούσαμε μόνο σε οικογένειες οι οποίες ήταν οικονομικά ευκατάστατες. Ύστερα όμως άρχισε να εμφανίζεται σε όλο και περισσότερα σπίτια και να χαρίζει στιγμές οικογενειακής ευτυχίας. Συνήθως τα σαββατοκύριακα όλη η οικογένεια μαζευόταν γύρω από την τηλεόραση και απολάμβανε ψυχαγωγικά προγράμματα, ταινίες, ακόμα και ποδοσφαιρικούς αγώνες. Δυστυχώς, η σημερινή έγχρωμη, ψηφιακή τηλεόραση έχει τον ακριβώς αντίθετο ρόλο, αφού απομονώνει παρά ενώνει τα μέλη μιας οικογένειας.
Σήμερα, βέβαια, θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τηλεόραση έχει αντικατασταθεί από μία άλλη, πολύ μικρότερη οθόνη, η οποία εκτός από τις λειτουργίες μιας απλής καθημερινής τηλεόρασης έχει κι άλλες πολύ περισσότερες και χρησιμότερες ικανότητες. Αυτό φυσικά είναι το κινητό! Μια «μεταλλαγμένη» τηλεόραση! Παρόμοιες μορφές του το τάμπλετ, το λάπτοπ και φυσικά ο περίφημος ηλεκτρονικός υπολογιστής. Μπαίνοντας όλες αυτές οι οθόνες στην καθημερινότητά μας άλλαξαν ριζικά τον τρόπο ζωής μας, όπως και τον τρόπο σκέψης μας. Οι πρόγονοί μας φυσικά θα χαρακτήριζαν τη ζωή μας εύκολη και άνετη, αλλά συνάμα βαρετή και ψεύτικη. Σε καμία περίπτωση δεν θα δέχονταν να περάσουν τη ζωή τους μπροστά από μια οθόνη, καθώς αυτό ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΖΩΗ! Ζωή είναι να ξυπνάς και να βγαίνεις έξω, να συναντάς άλλους ανθρώπους, να μιλάς μαζί τους, να χαίρεσαι και να λυπάσαι! Όχι να ανοίγεις το κινητό σου ή τον υπολογιστή σου, για να ποστάρεις κάποια καινούργια φωτογραφία στο Instagram ή στο Facebook ή να κάθεσαι με τις ώρες αποβλακωμένος μπροστά από ένα βιντεοπαιχνίδι μην έχοντας καμιά απολύτως έγνοια για το τί συμβαίνει γύρω σου.
Φυσικά, αυτή η εφεύρεση, με τη βοήθεια του διαδικτύου, είναι μία αστείρευτη πηγή γνώσεων, στην οποία όμως κρύβονται αμέτρητοι, αόρατοι κίνδυνοι. Είναι αναμφισβήτητα ένα πολύ ισχυρό όπλο, το οποίο μπορεί να στραφεί εναντίον μας ανά πάσα στιγμή. Μάλιστα οι περισσότεροι κίνδυνοι γεννιούνται  μέσα από το διαδίκτυο. Το διαδίκτυο, συνεπώς, θα μπορούσε δικαίως να χαρακτηριστεί ως το καλό και το κακό, η ευλογία και η κατάρα μαζί. Παρ΄ όλα αυτά, το μεγαλύτερο ποσοστό του ανθρώπινου πληθυσμού πάνω στον πλανήτη γη, δε φαίνεται να το έχει συνειδητοποιήσει ακόμα. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι ζουν σε έναν κόσμο αγγελικά πλασμένο, κυρίως οι έφηβοι, αλλά και τα μικρά παιδιά που αποτελούν τα πιο ευάλωτα θύματα της «μαγικής» οθόνης.
Μέσα από το διαδίκτυο ο καθένας και κυρίως ένα παιδί, έχει πρόσβαση σε απαγορευμένους ιστότοπους, βίαιες σκηνές και εικόνες, οι οποίες στο μέλλον μπορεί να αποδειχτούν καταστροφικές. Ακόμα, οι συνομιλίες με αγνώστους μέσα από τα διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας έχουν αποδειχθεί τρομερά επικίνδυνες. Αμέτρητα περιστατικά συνεχίζουν να εμφανίζονται σε καθημερινή βάση, όπου παιδιά, αλλά και ενήλικες, συνομιλούν, τις περισσότερες φορές, με ψεύτικα προφίλ, που από πίσω τους κρύβονται άνθρωποι που δεν έχουν πάντα τις καλύτερες προθέσεις.
Οι νέοι επίσης δεν έχουν την ίδια δίψα για μάθηση που είχαν οι παλιοί. Σπάνια διαβάζουν κάποιο βιβλίο και αυτό φτηνού περιεχομένου. Έχουν σταματήσει να καλλιεργούν την κριτική τους σκέψη και να ακονίζουν το μυαλό τους, γιατί τώρα πια η «οθόνη» τους τα παρέχει όλα! Αυτοί, το μόνο που απομένει να κάνουν είναι να κάθονται, να παρακολουθούν και να αφομοιώνουν οποιαδήποτε πληροφορία, ακόμα και αν είναι άχρηστη ή ψευδής.
Από την άλλη, το διαδίκτυο μας δείχνει συνεχώς τις μεγάλες του ικανότητες και λειτουργίες, που σε άλλες εποχές δεν μας πέρναγαν καν από το μυαλό. Μία από αυτές είναι η εξ αποστάσεως επικοινωνία. Ειδικά στις μέρες μας αυτή η λειτουργία έχει αποδειχτεί σωτήρια για πολλούς, καθώς εξαιτίας της πανδημίας που επικρατεί στον πλανήτη μας, γνωστή ως covid-19, επιχειρήσεις, σχολεία, υπηρεσίες, έχουν αφεθεί στο έλεός της, μιας και είναι ο ασφαλέστερος και αποτελεσματικότερος τρόπος επικοινωνίας.
Εκείνο που πρέπει να κάνουμε όλοι είναι να αποφασίζουμε εμείς τι είναι καλό για εμάς και τι όχι. Να μην πέφτουμε θύματα κάποιων και να μην τους αφήνουμε να μας αποβλακώνουν με τις διαφημίσεις τους και τις ψευδείς πληροφορίες τους. Πρέπει επιτέλους να αποκτήσουμε κριτική ικανότητα, να αρχίσουμε να ψάχνουμε σε βάθος τα πράγματα, να ερευνούμε, να σχηματίζουμε απόψεις και ας είναι αυτές διαφορετικές από εκείνες των υπολοίπων. Μόνον έτσι θα καταφέρουμε να είμαστε πλήρως ανεξάρτητοι και όχι πιόνια τον άλλων! Η «οθόνη» πρέπει να δουλεύει για εμάς, κι όχι εμείς για την «οθόνη»!

Υ.Γ. Μια καλή πρόταση θα ήταν η παρακολούθηση του ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Ηθικό Δίλημμα»(Τhe social dilemma a documentary of NETFLIX), καθώς μπορεί να αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει κάποιος τα πράγματα σχετικά με τη δική του «οθόνη».

Σχολιάστε

Top