Το πνεύμα των Χριστουγέννων και ο Εμπενίζερ Σκρουτζ

Εν όψει των Χριστουγέννων σας προτείνουμε να διαβάσετε την «Χριστουγεννιάτικη Ιστορία» του Τσαρλς Ντίκενς και να δείτε την αντίστοιχη ταινία.

ΕΔΩ μπορούμε να διαβάσουμε το βιβλίο και ΕΔΩ να δούμε την ταινία.

Βασίλης Ανταβαλής (Α1)

Ο Σκρουτζ είναι ένας πλούσιος και φιλάργυρος επιχειρηματίας, που δεν νοιάζεται για τίποτα άλλο παρά για τα χρήματά του. Ζει μόνος σε ένα μεγάλο και σκοτεινό σπίτι, που είναι γεμάτο από χρυσά νομίσματα. Δεν έχει φίλους ή συγγενείς παρα μόνο έναν υπάλληλο, τον Μπομπ Κράτσιτ, που τον εκμεταλλεύεται και τον πληρώνει ελάχιστα.

Ο Σκρουτζ μισεί τα Χριστούγεννα και όλα όσα συνδέονται με αυτά τα: Τη χαρά, τη γενναιοδωρία, την αγάπη. Την παραμονή των Χριστουγέννων αρνείται να πάει στο δείπνο που τον καλεί ο ανιψιός του, ο Φρεντ, όπως επίσης αρνείται να δώσει και το ελάχιστο ποσό για φιλανθρωπικούς λόγους. Επιστρέφει στο σπίτι του, όπου συναντά το φάντασμα του πρώην συνεργάτη τουΜάρλεϋ, που ο οποίος τον προειδοποιεί πως θα τιμωρηθεί για την απάνθρωπη συμπεριφορά του, αν δεν αλλάξει. Τον πληροφορεί πως θα τον επισκεφτούν τρία πνεύματα, που θα του δείξουν παρελθόν, το παρόν και το μέλλον.

Πράγματι, η επίσκεψη των τριών πνευμάτων αλλάζει τη ζωή και τον τρόπο σκέψης του τσιγκούνη Σκρουτζ και γίνεται άλλος άνθρωπος. Το Πνεύμα των Χριστουγέννων τον μεταμόρφωσε!

Ελισάβετ Μαραγκού (Α1)

Ο Εμπενίζερ Σκρουτζ είναι ένας ηλικιωμένος, πλούσιος αλλά κακομοίρης κύριος που σιχαίνεται τα Χριστούγεννα. Παρόλο που είχε πάρα πολλά χρήματα, ένα τεράστιο σπίτι κι μια ολόδικιά του επιχείρηση/μαγαζί, ξοδεύει όσο δυνατόν γίνεται λιγότερα ακόμη και για τον ίδιο του τον εαυτό. Ούτε στο σπίτι, αλλά ούτε κι στο μαγαζί του ανάβει τζάκι για να μην ξοδεύει κάρβουνα, τρώει πολύ λιτά και ζει σαν φτωχός ενώ είναι ζάμπλουτος. Μάλιστα, χρήματα δεν δίνει ούτε σε φιλανθρωπίες, ούτε πληρώνει καλά τον μοναδικό του υπάλληλο. Κρατάει τα πάντα δικά του κι ούτε καν τα αξιοποιεί.

Όσο για την συμπεριφορά του; Απαίσια. Είναι αγενής και σαρκαστικός προς όλους, δεν δέχεται ποτέ προσκλήσεις, δεν βοηθάει κανέναν, θεωρεί τους υπόλοιπους ανθρώπους γύρω του ανυπόφορους. Όλοι τον αντιπαθούν κι αυτός μισεί τους πάντες.

Ο μοναδικός του φίλος-συνέταιρος πέθανε προ πολλού. Εγκατέλειψε την γυναίκα της ζωή του για να κάνει καριέρα. Ο πατέρας του τον μισούσε και τον θεωρούσε υπεύθυνο για τον θάνατο της μητέρας του (πέθανε στον τοκετό). Η αγαπημένη του αδελφή πέθανε επίσης σε μικρή ηλικία. Του είχε μείνει μόνο ο ανιψιός του, τον οποίο βρίσκει ενοχλητικό και προσπαθεί να αποφύγει συνεχώς.

Με τα χρόνια απομακρυνόταν όλο και περισσότερο από τους ανθρώπους, πορωνόταν όλο και περισσότερο με την δουλεία, παθιαζόταν όλο και πιο πολύ με το χρήμα, έγινε αντικοινωνικός και απωθούσε τους άλλους.

Ο μοναδικός που νοιαζόταν ακόμη για τον Σκρουτζ ήταν ο υπάλληλός του μαγαζιού του, ο καλοσυνάτος κύριος Μπομπ Κράτσιτ, στον οποίο έδειχνε την πιο άσπλαχνη πλευρά του. Παρόλο που ήξερε ότι είχε να ταΐσει μία ολόκληρη οικογένεια, τον πλήρωνε μονάχα 15 σελίνια την εβδομάδα, τα οποία εννοείται δεν έφταναν για 8 ολόκληρα άτομα. Τον έβαζε να δουλεύει υπερωρίες σε ένα παγωμένο μαγαζί (με το σκεπτικό ότι η ζέστη θέλει φωτιά, η φωτιά κάρβουνα και τα κάρβουνα  χρήμα) και του απαγόρευε να σχολάσει έστω και λεπτό νωρίτερα. Τέλος, του έδινε μόνο μία άδεια τον χρόνο, τα Χριστούγεννα, κι αυτό επειδή ήταν υποχρεωτικό. χρι

Πάλι καλά, όλα αλλάζουν! Μια παραμονή Χριστουγέννων εμφανίζονται τρία πνεύματα για να τον συνετίσουν και να του αλλάξουν τη ζωή, πριν είναι πολύ αργά. Το πρώτο του θυμίζει το παρελθόν του, το δεύτερο του δείχνει το παρόν και το τρίτο… Όταν το τρίτο πνεύμα των μελλοντικών Χριστουγέννων τον παίρνει μαζί του και του δείχνει μια ταφόπλακα που γράφει: «ΕΜΠΕΝΙΖΕΡ ΣΚΡΟΥΤΖ». Eκείνος μετανιώνει και με δάκρυα στα μάτια υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Πράγματι, το επόμενο πρωί, το πρωινό το Χριστουγέννων, μεταμορφώνεται σε έναν επίγειο άγγελο, γενναιόδωρο και ευγενικό σε όλους.

 

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης