
Μιλούν οι τοίχοι; Θέλουν κάτι να μας πουν; Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Α1 και του Α2 αναζήτησαν συνθήματα στους τοίχους της γειτονιάς μας αλλά και στο διαδίκτυο …και τα σχολίασαν.
Άννα Ιορδάνου
Graffiti και σύνθημα που βρίσκεται στην αυλή του 2ου λυκείου Συκεών. Το έφτιαξαν οι μαθήτριες του σχολείου, για να υποστηρίξουν το κίνημα ενάντια στη βία κατά των γυναικών, σε μια περίοδο που στην Ελλάδα, και όχι μόνο, παρουσιάστηκε κατακόρυφη αύξηση περιστατικών κακοποίησης γυναικών.
Ελισάβετ Μαραγκού
Όταν δύο άνθρωποι ερωτεύονται, φαντάζονται ότι ο ένας είναι ιδανικός για τον άλλον. Όταν όμως γνωρίζονται καλύτερα και για περισσότερο χρόνο, αρχίζουν να καταλαβαίνουν ότι τα πράγματα δεν είναι όπως τα φανταζόταν. Από ερωτευμένοι και πολύ οικείοι καταντούν τελικά ξένοι!
Ιωσήφ Δεμερτζίδης
Το σύνθημα αναφέρεται στη δολοφονία του 19χρονου οπαδού του Άρη Άλκη Καμπανού, που έλαβε χώρα το βράδυ της Τρίτης 1ης Φεβρουαρίου 2022 στη Θεσσαλονίκη από χούλιγκαν του ΠΑΟΚ, με αποτέλεσμα να χάσει τη ζωή του ο 19χρονος και η παρέα του να τραυματιστεί. Το σύνθημα δηλώνει ξεκάθαρα ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί ένα τέτοιο τραγικό γεγονός.
Αιμιλία Δεμερτζίδου
Το 2013 στο Κερατσίνι του Πειραιά μια ναζιστική ομάδα, γνωστή και ως «Χρυσή Αυγή», είχε σκοπό να δολοφονήσει τον αντιφασίστα τραγουδιστή της ραπ Παύλο Φύσσα. Έτσι, στις 18 Σεπτεμβρίου 2013 ο Γιώργος Ρουπακιάς, μέλος της Χρυσής Αυγής, παίρνει την μοιραία απόφαση και δολοφονεί τον Παύλο Φύσσα μπροστά σε μια μεγάλη ομάδα αστυνομικών σε κεντρικό δρόμο της Αθήνας. Οι αστυνομικοί όμως δεν έκαναν τίποτα για να σώσουν τον Παύλο, κι έτσι πέφτει νεκρός. Αυτός που έγραψε το σύνθημα είναι προφανώς αντιναζιστής και θέλει να μας τονίσει ότι ο Παύλος θα μείνει για πάντα στη μνήμη μας και πως οι Ναζί πρέπει να πληρώσουν για τις πράξεις τους.
Αντώνης Βασσάρας
Νομίζω ότι αυτό που εννοεί λέγοντας «Άσε τη ζωή που κάνεις» είναι να αφήσεις τη ζωή που δεν σε κάνει χαρούμενο και δεν σε ικανοποιεί. Και λέγοντας «ψάξε τη ζωή που χάνεις» σημαίνει να αναζητήσεις τη ζωή που θα σε ευχαριστεί και θα σε γεμίζει.
Ελένη Κιοσσέ
Το πανό που είναι κρεμασμένο έξω από το σχολείο αναφέρεται στο τροχαίο δυστύχημα των Τεμπών το Μάρτιο του 2023 . Εκεί έχασαν άδικα και αδικαιολόγητα τη ζωή τους πολλά νέα παιδιά, όταν δυο τρένα συγκρούστηκαν. Το μήνυμα “παρε με όταν φτάσεις” το χρησιμοποιούν συχνά οι γονείς προς τα παιδιά τους γιατί ανησυχούν, και θέλουν να ξέρουν ότι έφτασαν στον προορισμό τους, ότι είναι καλά. Αυτά τα παιδιά όμως δεν έφτασαν ποτέ!
Κωνσταντίνος Βασιλειάδης
Οι άνθρωποι στη σημερινή εποχή περνούν περισσότερο χρόνο στην οθόνη του κινητού τους χωρίς να μιλάνε μεταξύ τους! Τα συνθήματα στους τοίχους μας “λένε” περισσότερα από ότι λένε οι άνθρωποι όταν βρίσκονται μαζί!