ΠΩΣ ΝΑ ΓΙΝΕΙΣ ΚΑΙ ΕΣΥ ΕΝΑΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑΥΜΑΖΕΙΣ

Tips για αποδοτική μελέτη
Tips για αποδοτική μελέτη

Δεν ήταν λίγες οι φορές που την ημέρα που κάποιος καθηγητής παρέδιδε διορθωμένα γραπτά, θαυμάσαμε και έστω και λίγο «ζηλέψαμε» κάποιον με υψηλότερο βαθμό από εμάς. Σκεφτόμασταν πώς θα ήταν να είχαμε και εμείς μία τόσο υψηλή επίδοση και πόσο ευχαριστημένοι θα νιώθαμε με τον εαυτό μας σε τέτοια περίπτωση.
Επειδή, ως μαθητής γνωρίζω το πως είναι να δέχεσαι κοινότυπες συμβουλές που όλοι έχουν ακούσει και εν τέλει δεν είναι καθόλου βοηθητικές, σας παραθέτω μια σύντομη λίστα με πρωτόγνωρες συμβουλές για τρόπους αποδοτικής σχολικής μελέτης, που εμένα τουλάχιστον με έχουν βοηθήσει!

1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το έχεις ακούσει από παντού όμως είναι το πιο βασικό! Για να πετύχει κανείς μια καλή σχολική επίδοση χωρίς δυσκολίες και αναποδιές η οργάνωση είναι η πιο βασική. Πάρε, λοιπόν, ένα φύλλο χαρτί και γράψε όλες τις μέρες της εβδομάδας. Μετά γράψε ποιες εξωσχολικές υποχρεώσεις έχεις καθημερινά σε συνδυασμό με τα σχολικά μαθήματα. Ακόμη, πρόσθεσε και με ποιες δραστηριότητες θέλεις να ασχοληθείς τη συγκεκριμένη ημέρα (π.χ. θέλω να παίξω 1 ώρα ποδόσφαιρο στο γήπεδο). Τέλος, ιεράρχησε όσα πράγματα έγραψες και προσάρμοσέ τα στις ώρες του καθημερινού σου προγράμματος. ‘Έτσι, θα έχεις πετύχει να περιορίσεις τον ελεύθερο χρόνο που μπορεί να σπαταλάς σε δραστηριότητες ανούσιες και να τον αξιοποιήσεις δημιουργικά. ΠΡΟΣΟΧΗ ΟΜΩΣ! Μην το παρακάνεις με το διάβασμα ή με το παιχνίδι! Μείνε αφοσιωμένος/αφοσιωμένη στον στόχο σου!

2. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι μαθητές γνωρίζουν πως να διαβάζουν εύκολα και αποδοτικά. Ο τρόπος που διαβάζουμε, παίζει τον σπουδαιότερο ρόλο για την απόδοσή μας. Ας δούμε μερικές από αυτές τις τεχνικές.
-Κάνε πως διδάσκεις σε κάποιο αντικείμενο ή σε κάποιον άνθρωπο το μάθημα που έχεις μελετήσει. Με αυτόν τον τρόπο θα επαναλάβεις όσα έχεις μάθει και ταυτόχρονα θα εξασκήσεις και το υποκριτικό σου ταλέντο!
-Μελέτησε για 40 λεπτά το μάθημά σου και έπειτα πάρε μια κόλλα χαρτί και γράψε ό,τι θυμάσαι. Στη συνέχεια έλεγξε τι έχεις κάνει λάθος και γράψε με κόκκινο στυλό ό,τι δε θυμόσουν. Επανάλαβε μέχρι να τα έχεις όλα σωστά. Μην ξεχνάς, άλλωστε, ότι από τα λάθη μας μαθαίνουμε…
- Μελέτησε για 10 λεπτά μια παράγραφο ή ενότητα από το κείμενο που έχεις να διαβάσεις και προσπάθησε να την αποδώσεις, χωρίς να συμβουλευτείς το βιβλίο. Επανάλαβε μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα. Αν στο ενδιάμεσο ρίχνεις και καμιά κλεφτή ματιά …δεν χάθηκε κι ο κόσμος!
- Απόφυγε να μαθαίνεις «παπαγαλία» το μάθημα. Οι πληροφορίες του μαθήματος δε μένουν στη μνήμη σου.

3. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Το διάβασμα είναι μια κουραστική διαδικασία για τον εγκέφαλό μας. Χωρίζοντας το διάβασμά μας σε studysessions, δηλαδή περιόδους 25 ή 30λεπτών μελέτης, όλη η διαδικασία θε γίνει ομαλότερη και αυτό, γιατί ο εγκέφαλός μας μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος 100 τοις 100 μόνο για αυτό το χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις περιόδους κάνουμε διαλείμματα 5 ή 10 λεπτών. Στα διαλείμματα αυτά δεν καθόμαστε με το κινητό στο γραφείο ή στο κρεβάτι, αλλά, αντιθέτως, βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κάνουμε μια μικρή βόλτα στο σπίτι, τρώμε κάποιο σνακ ή ακόμα κάνουμε και λίγες διατάσεις. Με τον τρόπο αυτό το διάβασμα θα γίνει «παιχνιδάκι»!

ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΦΩΣΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!!!

Γ.Ν. (Μαθητής της Β΄ Γυμνασίου)

Πνευματικά δικαιώματα της κύριας εικόνας του άρθρου: Copyright (c) 2021 warat42/Shutterstock

Πηγή φωτογραφίας στο εσωτερικό του άρθρου: www.pinterest.com

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης