ΚΑΤΑΘΛΙΨΗ ΣΤΗΝ ΕΦΗΒΕΙΑ: ΜΙΑ ΣΚΙΑ ΠΟΥ ΟΜΩΣ «ΠΑΛΕΥΕΤΑΙ»…

pexels-d-ng-nhan-324384-1510149

    Η εφηβεία είναι μια περίοδος ραγδαίων σωματικών και ψυχολογικών αλλαγών αλλά και έντονων συναισθημάτων. Από τη μια ο έφηβος βιώνει χαρές, έρωτες, όνειρα, αλλά από την άλλη αμφιβολίες, άγχος, απογοήτευση. Μέσα σε αυτό το συνονθύλευμα συναισθημάτων, καμιά φορά ξεπροβάλλει η σκιά της κατάθλιψης, μιας ψυχικής διαταραχής που αγγίζει όλο και περισσότερους έφηβους.

    Πώς μπορούμε όμως να αναγνωρίσουμε την κατάθλιψη στην εφηβική ηλικία; Σε αντίθεση με τη θλίψη, που είναι ένα φυσιολογικό συναίσθημα που έρχεται και φεύγει, η κατάθλιψη είναι μια επίμονη και βαριά θλίψη που επηρεάζει τον τρόπο που σκέφτεται, νιώθει και συμπεριφέρεται ο έφηβος.

      Η κατάθλιψη εκδηλώνεται με ποικίλα συμπτώματα. Άλλοτε ο έφηβος που πάσχει από κατάθλιψη αισθάνεται  κενό και απελπισία, άλλοτε χάνει το  ενδιαφέρον του για δραστηριότητες που κάποτε απολάμβανε. Ορισμένες φορές παρουσιάζονται διαταραχές του ύπνου και της όρεξης του, εμφανίζονται  δυσκολίες στη συγκέντρωση, ενώ βιώνει και ένα αίσθημα αδυναμίας και αναξιότητας. Τέλος, η κατάθλιψη εκδηλώνεται και με  σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

     Πολλοί έφηβοι ντρέπονται ή φοβούνται να μιλήσουν για την κατάθλιψή τους. Νιώθουν ότι οι άλλοι θα τους κρίνουν ή ότι δε θα τους καταλάβουν. Είναι όμως σημαντικό να θυμόμαστε ότι η κατάθλιψη δεν είναι αδυναμία. Είναι μια ασθένεια που μπορεί να θεραπευτεί με την κατάλληλη υποστήριξη.

    Εάν ανησυχείτε ότι εσείς ή κάποιος που γνωρίζετε μπορεί να πάσχει από κατάθλιψη, ζητήστε βοήθεια. Μιλήστε με τους γονείς σας, έναν καθηγητή, έναν ψυχολόγο ή καλέστε μια τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ατομική ψυχοθεραπεία, ομαδική θεραπεία ή φαρμακευτική αγωγή.

Μην αφήνετε την κατάθλιψη να  σκιάσει τα χρόνια της εφηβείας σας. Ζητήστε βοήθεια και διεκδικήστε το δικαίωμα σας στη χαρά και την ευτυχία!

Ι.Σ.

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης