Δεν ήταν λίγες οι φορές που την ημέρα που κάποιος καθηγητής παρέδιδε γραπτά, θαυμάσαμε και έστω και λίγο ζηλέψαμε κάποιον με υψηλότερο βαθμό από εμάς. Σκεφτόμασταν πώς θα ήταν να είχαμε και εμείς τόσο υψηλή απόδοση και να ήμασταν ευχαριστημένοι. Ήρθε η ώρα λοιπόν να αφήσουμε τα λόγια πίσω και να περάσουμε στην πράξη. Επειδή, ως μαθητής γνωρίζω το πως είναι να δέχεσαι βαρετές συμβουλές που όλοι έχουν ακούσει και εν τέλει δεν είναι καθόλου βοηθητικές, ορίστε μια όχι και τόσο βαρετή λίστα με πρωτόγνωρες συμβουλές σε κάθε μαθητή που θέλει να κάνει το διάβασμα και την σχολική μελέτη μια ΕΥΧΑΡΙΣΤΗ και ΕΥΚΟΛΗ υπόθεση!
1. ΟΡΓΑΝΩΣΗ
Το έχεις ακούσει από παντού όμως είναι το πιο βασικό. Για να πετύχει κανείς μια σχολική καριέρα χωρίς δυσκολίες και αναποδιές, η οργάνωση είναι η πιο βασική. Πάρε, λοιπόν, ένα φύλλο χαρτί και γράψε όλες τις μέρες τις εβδομάδας. Μετά γράψε τι έχεις να κάνεις κάθε μέρα τις εβδομάδας σε συνδυασμό με τα σχολικά μαθήματα. Επιπρόσθετα γράψε και τι δραστηριότητες θέλεις να κάνεις την ημέρα αυτή (π.χ. θέλω να παίξω μία ώρα ποδόσφαιρο στο γήπεδο). Τέλος, βάλε τα πράγματα που έχεις να κάνεις σε σειρά προτεραιότητας και προσάρμοσέ τα στις ώρες του καθημερινού σου προγράμματος. Έτσι θα έχεις πετύχει να ισορροπήσεις την ώρα που διαβάζεις σε σχέση με αυτή που χαλαρώνεις. ΠΡΟΣΟΧΉ ΟΜΩΣ! Μην το παρακάνεις με το διάβασμα ή με το παιχνίδι. Μείνε αφοσιωμένος/αφοσιωμένη στον στόχο σου!
2. ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΔΙΑΒΑΣΜΑΤΟΣ
Είμαι σίγουρος πως ελάχιστοι μαθητές γνωρίζουν πως να διαβάζουν εύκολα και αποδοτικά. Ο τρόπος που διαβάζουμε παίζει τον μεγαλύτερο ρόλο και έχει μεγάλη σημασία στην απόδοσή μας. Ας δούμε όμως ποιες είναι αυτές οι τεχνικές.
2α. FEYMANTECHNIQUE : κάνε πως διδάσκεις σε κάποιο αντικείμενο ή σε κάποιον άνθρωπο το μάθημα που έχεις διαβάσει
2β. BLURTING : μελέτησε για 40 λεπτά το μάθημά σου και έπειτα πάρε μια κόλλα χαρτί και γράψε ό,τι θυμάσαι. Στην συνέχεια έλεγξε τι έχεις κάνει λάθος και γράψε με κόκκινο στυλό ό,τι δεν θυμόσουν. Επανέλαβε μέχρι να τα έχεις όλα σωστά.
2γ. ACTIVERECALL : αυτή είναι η μέθοδος που όλοι χρησιμοποιούμε. Διάβασε για 10 λεπτά μια παράγραφο ή ενότητα από το κείμενο που έχεις να διαβάσεις και προσπάθησε να το πεις χωρίς να συμβουλευτείς το βιβλίο, δηλαδή απέξω. Επανέλαβε μέχρι να έχεις το επιθυμητό αποτέλεσμα.
ΠΡΟΣΟΧΗ ː ΕΦΑΡΜΟΣΤΕ ΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΟΝΟ ΕΑΝ ΕΧΕΤΕ ΠΛΗΡΩΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΔΟΘΕΙ. ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΝΑ ΜΑΘΕΤΕ ΚΕΙΜΕΝΑ ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΗ ΚΑΘΩΣ ΕΤΣΙ ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΔΕΝ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΣΤΗΝ ΜΝΗΜΗ ΣΑΣ!
3. ΔΙΑΛΕΙΜΜΑΤΑ
Η πιο βασική συμβουλή που μπορεί κάποιος να δώσει είναι τα διαλείμματα. Το διάβασμα είναι μια κουραστική διαδικασία για τον εγκέφαλό μας. Χωρίζοντας το διάβασμά μας σε study sessions, δηλαδή περιόδους 25 ή 30 λεπτών, όλη η διαδικασία θε γίνει ομαλότερη. Θα πρέπει λοιπόν να χωρίζουμε το διάβασμά μας σε μικρά study sessions, καθώς ο εγκέφαλός μας μπορεί να μείνει συγκεντρωμένος 100 τοις 100 μόνο για αυτό το χρονικό διάστημα. Ανάμεσα σε αυτές τις περιόδους κάνουμε διαλείμματα 5 ή 10 λεπτών. Στα διαλείμματα αυτά δεν καθόμαστε με το κινητό στο θρανίο ή στο κρεβάτι, αλλά αντιθέτως βγαίνουμε στο μπαλκόνι, κάνουμε μια μικρή βόλτα στο σπίτι, τρώμε κάποιο σνακ ή ακόμα κάνουμε και λίγες διατάσεις. Με τον τρόπο αυτό το διάβασμα θα γίνει παιχνιδάκι!
Αυτές ήταν κάποιες από τις συμβουλές που από προσωπική εμπειρία θα έδινα εγώ. Ελπίζω να βοήθησα τα παιδιά που θέλουν να βελτιωθούν και οι συμβουλές μου να τους φάνηκαν χρήσιμες.
ΜΕΙΝΕΤΕ ΑΦΩΣΙΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΝ ΣΤΟΧΟ ΣΑΣ ΚΑΙ ΜΗΝ ΑΦΗΝΕΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΝΑ ΣΑΣ ΕΠΗΡΕΑΣΕΙ. ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΚΑΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΕΤΕ!!!
Γ. Ν,
Βέροια, 18/11/2023