https://schoolpress.sch.gr/4gym/?p=118
Η εφηβεία αποτελεί μια μεταβατική χρονικά περίοδο από την παιδική, ανέμελη, στην ενήλικη, υπεύθυνη και ανεξάρτητη ζωή. Κατά την περίοδο αυτή, ο έφηβος διαμορφώνει τον χαρακτήρα του, αναπτύσσει την κοινωνικότητά του και καλλιεργεί τη βιολογική και την πνευματική του υπόσταση. Πρόκειται, λοιπόν, για ένα κρίσιμο στάδιο ανάπτυξης, αφού εμφανίζονται ραγδαία, απότομα και έντονα βιολογικές, διανοητικές και ψυχοσυναισθηματικές αλλαγές.
Φυσικό επακόλουθο των παραπάνω αλλαγών είναι η συχνή εμφάνιση συγκρούσεων μεταξύ γονέων και παιδιών. Είναι αλήθεια πως μερικές φορές οι γονείς διαχειρίζονται άτεχνα τις συγκρούσεις, με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός χάσματος απόψεων με τους εφήβους. Ωστόσο, η γεφύρωση του χάσματος αυτού είναι εφικτή, όταν τηρούνται τα όρια στους κανόνες λειτουργίας του σπιτιού. Αποτελέσματα ερευνών σε μαθητές και μαθήτριες γυμνασίων αποδεικνύουν πως με την τήρηση των ορίων αυτών αποφεύγεται σε μεγάλο βαθμό η εμφάνιση του φαινομένου παρενόχλησης και εκφοβισμού, μέσα ή έξω από τον χώρο του σχολείου.
Επιπλέον, σε μια οικογένεια, είναι πιθανό να εργάζονται και οι δυο γονείς, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει αρκετός χρόνος για την ενασχόλησή τους με τα ζητήματα των εφήβων. Έτσι, οι έφηβοι μπορεί να αισθανθούν απομόνωση, να σιωπούν και να αναβάλουν μια συζήτηση, να χρησιμοποιούν συχνά το κινητό τους τηλέφωνο, να ενισχύσουν τις προστριβές μεταξύ των γονέων τους και μερικές φορές δεν αποκλείεται να καταλήξουν και σε παραπτωματική συμπεριφορά ή σε εθισμούς όπως το κάπνισμα, το αλκοόλ και την υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, στα πλαίσια μιας απέλπιδας προσπάθειας να προσελκύσουν και να κερδίσουν πάλι την προσοχή των γονέων τους.
https://www.mandaraka.gr/themata/goneis-kai-efhveia/
Επίσης, οι αλλαγές στην εξωτερική εμφάνιση είναι πιθανό να δημιουργήσουν στρεβλώσεις στην εικόνα του σώματος. Άμεσο αποτέλεσμα η εμφάνιση διαταραχών στην πρόσληψη τροφής. Για παράδειγμα, τα αγόρια θέλουν να έχουν ένα αθλητικό και μυώδες σώμα, ενώ τα κορίτσια επιδιώκουν ένα αδύνατο σώμα. Και στις δύο περιπτώσεις, όμως, η διαταραχή στην πρόσληψη τροφής μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική υγεία του εφήβου. Μερικές φορές οι έφηβοι αρνούνται την ύπαρξη του ζητήματος, φοβούνται ότι θα χάσουν τον έλεγχο και αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία και στην έκφραση των συναισθημάτων τους.
https://www.mandaraka.gr/themata/xarakthristika-efhveias/
Σε κάθε περίπτωση, οι γονείς επιθυμούν την ψυχοσωματική στήριξη των έφηβων παιδιών τους. Η τήρηση των βασικών κανόνων λειτουργίας της οικογένειας αποτελεί το κλειδί για τη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ γονέων και εφήβων, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Επιπλέον, οι έφηβοι οφείλουν να επιδιώκουν μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή, τη φυσική και πνευματική άσκηση και την αποφυγή βίας και παραβατικότητας σε όλες τις κοινωνικές τους σχέσεις.
https://schoolpress.sch.gr/peirkmania/?p=896
Μ. Ε. (Μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου)
<a