«ΕΜΦΥΛΕΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ»

H εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης Πρόσβαση στο Facebook
H εικόνα προέρχεται από την ιστοσελίδα του Κέντρου Πρόληψης Πρόσβαση στο Facebook

      Αφορμή για τη σύνταξη του συγκεκριμένου άρθρου στάθηκε η επίσκεψη εκπροσώπων του Κέντρου Πρόληψης  «Πρόσβαση»  στο σχολείο μας την περασμένη εβδομάδα. Η ενδιαφέρουσα δράση που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Γλώσσας πραγματοποιήθηκε στις 27 Νοεμβρίου στις αίθουσες των τμημάτων Γ1 και Γ5 και συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες των αντίστοιχων  τμημάτων . Το βιωματικό εργαστήριο είχε διάρκεια 2 διδακτικές ώρες. Την πρώτη ώρα η κοινωνιολόγος που συντόνιζε τη δράση μάς μίλησε για τις έμφυλες ταυτότητες και γενικότερα για τη διάκριση των φύλων.

Τι είναι λοιπόν οι «έμφυλες ταυτότητες»;

     Έμφυλη ταυτότητα είναι η αντίληψη ενός ανθρώπου για το φύλο, το οποίο διακρίνεται σε βιολογικό και κοινωνικό. Βιολογικό είναι το φύλο που καθορίζεται από τη γέννησή μας. Αντίθετα, κοινωνικό είναι το φύλο που ορίζει η κοινωνία, όπως δηλώνουν στερεοτυπικές φράσεις του τύπου «Τα αγόρια δεν κλαίνε, είναι δυνατά», «Μην κάνεις σα γυναικούλα», «Πρέπει να είσαι χαρούμενη και χαμογελαστή όπως όλα τα κορίτσια», «Είναι νευριασμένη σήμερα, μάλλον έχει περίοδο». Αυτές είναι κάποιες φράσεις που κάνουν φανερή  τη διάκριση ανάμεσα στα φύλα.

    Τη δεύτερη ώρα της συνάντησης χωριστήκαμε σε ομάδες και αξιοποιήσαμε ως μελέτη περίπτωσης  μια ιστορία που αναφερόταν στις κακοποιητικές σχέσεις. Μαζί με την κοινωνιολόγο αναλύσαμε την ιστορία και στη συνέχεια μας εξήγησε ότι η βασική συνέπεια των τοξικών σχέσεων ανάμεσα στον άντρα και τη γυναίκα είναι η κακοποίηση που παίρνει διάφορες μορφές. Μπορεί να εκδηλώνεται με σωματική, λεκτική ή ψυχολογική βία.

         Η δράση αυτή μας έδωσε «τροφή» για σκέψη και μας ευαισθητοποίησε ως προς το θέμα των έμφυλων στερεοτύπων.

Π. Α.

Κ. Φ.

Μ. Μ.

(Μαθήτριες της Γ΄ Γυμνασίου)

 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης