«Η Αξία της Μητρικής Γλώσσας: Ένα Κλειδί για Τον Πολύγλωσσο Κόσμο μας»

BOOK COVER THOUGS SKY - Made with PosterMyWall (1)

Στον σύγχρονο κόσμο της παγκοσμιοποίησης και της πολυπολιτισμικότητας, η μητρική γλώσσα αναδεικνύεται ως ένα πολύτιμο  στοιχείο που πρέπει να τιμούμε και να διατηρούμε. Η μητρική μας γλώσσα είναι το πρώτο βήμα στην επικοινωνία και ταυτόχρονα η γέφυρα που συνδέει διαφορετικές γενιές και κουλτούρες. Ταυτόχρονα αποτελεί και ένα ανεκτίμητο μέσο για την προώθηση της παιδείας.

Η μητρική γλώσσα είναι πολύ περισσότερο από ένα σύνολο λέξεων και κανόνων. Είναι η πρώτη φωνή που αγκαλιάζει τον άνθρωπο από την πρώτη του αναπνοή και τον καθοδηγεί στον κόσμο των λέξεων και των συναισθημάτων. Είναι ο πολιτιστικός κώδικας που κληροδοτείται από γενιά σε γενιά, φέρνοντας μαζί του την ιστορία, τις παραδόσεις και την ταυτότητα, όπως αυτές διακινούνται μέσα από το πολιτισμικό φορτίο που οι λέξεις «κουβαλούν»

Η διατήρηση της μητρικής γλώσσας ενισχύει τη σχέση των παιδιών με τις ρίζες τους και τους βοηθά να αναπτύξουν μια πιο πλούσια κατανόηση του κόσμου. Η μητρική γλώσσα είναι ο πρώτος «δάσκαλος» που παρουσιάζει στα παιδιά τον κόσμο των σημασιών, ενισχύοντας την εκμάθηση νέων γλωσσών και την κοινωνική τους επικοινωνία.

Επιπλέον, η μητρική γλώσσα παίζει σημαντικό ρόλο στην εκπαίδευση. Πολλές ερευνητικές μελέτες έχουν δείξει ότι η εκμάθηση στη μητρική γλώσσα ενισχύει τις γλωσσικές δεξιότητες των παιδιών και έχει θετική επίδραση στη συνολική τους ακαδημαϊκή πορεία.

Συνοψίζοντας, η μητρική γλώσσα είναι ένα πολυτιμότατο δώρο που καθορίζει την ταυτότητα μας, τη σχέση μας με τον κόσμο και τον τρόπο που εκφραζόμαστε. Είναι καθήκον μας να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε αυτό το πολιτιστικό θησαυρό, δίνοντας έμφαση στη σημασία της παγκόσμιας ημέρας μητρικής γλώσσας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος Α5 του σχολείου πήραν μέρος στη δράση «21 Φεβρουαρίου: Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας» που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας από τη διδάσκουσα κ. Μιχαηλίδου Θεανώ. Ο μαθητής Χ.Σ. έγραψε για τη δράση που υλοποιήθηκε τα ακόλουθα :
«Η Διεθνής Ημέρα Μητρικής Γλώσσας είναι μια παγκόσμια εορτή που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Φεβρουαρίου. Καθιερώθηκε από τη Γενική Συνέλευση της UNESCO στις 17 Νοεμβρίου 1999 και επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο από τον Φεβρουάριο του 2000. Σκοπός της ημέρας αυτής είναι να προωθήσει τη γλωσσική και πολιτιστική πολυμορφία καθώς και τη διάσωση των λιγότερο ομιλούμενων γλωσσών. 
Με αφορμή τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μητρικής Γλώσσας οι μαθητές του τμήματος Α5 του Φιλίππειου – 1ου Γυμνασίου Βέροιας διοργανώσαμε μία δράση αφιερωμένη στη μητρική γλώσσα ως μέσο επικοινωνίας και στοιχείο ταυτότητας κάθε λαού.
Στο πλαίσιο της δράσης αυτής αναγνώσαμε και αναλύσαμε ένα ποίημα του Νικηφόρου Βρεττάκου αφιερωμένο στη μητρική γλώσσα, το οποίο αποτέλεσε αφόρμηση για να εκφράσουμε τις σκέψεις μας και να συνειδητοποιήσουμε πως η γλώσσα, ως όργανο επικοινωνίας, αποτελεί το κυρίαρχο μέσο ανταλλαγής απόψεων, ιδεών, σκέψεων και συναισθημάτων. Η μητρική γλώσσα, για κάθε λαό, δεν αποτελεί απλώς ένα μέσο επικοινωνίας αλλά ένα θεμέλιο στοιχείο της ταυτότητάς του, καθώς αποτυπώνει την ιστορία κάθε λαού, τον βοηθάει να μελετήσει το παρόν του και να σχεδιάσει το μέλλον του.
Ακολούθως καταγράψαμε τις σκέψεις, τις ιδέες και τα συναισθήματά μας για τη μητρική γλώσσα και αποτυπώσαμε σε μια αφίσα που συνδημιουργήσαμε το περιεχόμενο της δράσης μας» .
Μπορείτε να δείτε την αφίσα μας στον ακόλουθο σύνδεσμο:

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης