Ποιος δεν το ΄χει ζήσει; Διαβάσαμε ώρες επί ωρών για αυτό το διαγώνισμα και την πολυπόθητη στιγμή που ο καθηγητής μας πλησιάζει, για να μας δώσει τα θέματα, «ο κόσμος χάνεται!». Όλα γυρίζουν, τα χέρια χοροπηδούν σαν μπαλάκι του τένις από το τρέμουλο και η φρεσκοπλυμένη μπλούζα μας μουσκεύεται από ιδρώτα.
Αυτό το ξαφνικό άγχος, πριν από ένα διαγώνισμα, είναι ένα περιστατικό που λίγο πολύ έχει συμβεί σε όλους μας σε ένα ή και σε όλα τα διαγωνίσματα που έχουμε γράψει. Μπορεί να εκδηλωθεί με ποικίλους τρόπους: με τρέμουλο στα χέρια, εφίδρωση, ταχυκαρδία, χλώμιασμα, πονοκέφαλο ή ακόμη και με τάση για έμετο, ανάλογα με το πόσο αγχωμένοι είμαστε.
Από πού προέρχονται όμως τα παραπάνω; Τι πραγματικά συμβαίνει στο σώμα μας, όταν αρχίζει να τρέμει, να αποβάλει νερό ή γενικότερα να μας στέλνει sos ότι κάτι δεν πάει καλά;
Αυτό που συμβαίνει, όταν έχουμε άγχος, είναι ότι απελευθερώνεται η αδρεναλίνη. Η αδρεναλίνη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια, όταν βρισκόμαστε σε κατάσταση άγχους. Ουσιαστικά, προετοιμάζει το σώμα μας για την ευρέως γνωστή «μάχη ή φυγή», δηλαδή μας προετοιμάζει για να αντιμετωπίσουμε κάποιον κίνδυνο ή να ξεφύγουμε από αυτόν.
Το άγχος, όμως, από πού » ξεφυτρώνει» ; Το άγχος που μας πλημμυρίζει πριν από ένα διαγώνισμα μπορεί να οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους: είτε στο ότι δε διαβάσαμε αρκετά και ξαφνικά έχοντας το διαγώνισμα στο χέρι καταλαβαίνουμε πως δεν ξέρουμε τίποτα είτε γιατί είμαστε τελειομανείς και παρόλο που διαβάσαμε πολύ περισσότερο από ότι χρειαζόταν, φοβόμαστε ότι ένα μικρό λάθος μπορεί να μας κοστίσει έστω και ελάχιστα.
Αυτό που μπορούμε να κάνουμε, για να αποφύγουμε το άγχος, αν ανήκουμε στην πρώτη ομάδα είναι να οργανώσουμε το διάβασμά μας καλύτερα. Ακόμη, να δίνουμε όλη την προσοχή μας στο μάθημα την ώρα που ο καθηγητής διδάσκει. Αυτό θα μειώσει σημαντικά το διάβασμα που έχουμε για το σπίτι. Πριν το διαγώνισμα πρέπει να διαθέσουμε αρκετό χρόνο στη μελέτη. Μεταθέτοντας τη μελέτη για το βράδυ, πριν το διαγώνισμα, δε διευκολύνουμε τον εαυτό μας να μείνει ψύχραιμος.
Εάν, όμως, ανήκετε στη δεύτερη ομάδα, πρέπει να προσπαθήσετε σκληρά να μάθετε στον εαυτό σας να είναι ευχαριστημένος με την προσπάθειά σας, ανεξάρτητα από το τελικό αποτέλεσμα. Αν πιστεύετε πως διαβάσατε αρκετά και είστε ικανοποιημένος με τον εαυτό σας, δεν έχετε απολύτως κανέναν λόγο να αγχωθείτε. ΕΠΙΤΡΕΨΤΕ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΣΑΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΛΑΘΗ. Άλλωστε, όπως είναι γνωστό, κανείς δεν είναι τέλειος.
Τέλος, κάτι που θα σας βοηθήσει να χαλαρώσετε είναι να συζητήσετε με την οικογένειά σας ή ακόμη και με ένα ειδικό τα συναισθήματα που σας δημιουργούνται κατά την ώρα της γραπτής δοκιμασίας. Αυτοί, σίγουρα, θα σας συμβουλεύσουν σωστά και θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τις κρίσεις άγχους.
Μαθήτρια της Β΄ Γυμνασίου
Ι.Σ.