Νησιά σκουπιδιών

Νησιά σκουπιδιών

 

12_1Πολλοί άνθρωποι πετάνε τα σκουπίδια τους και διάφορα εργοστάσια ρίχνουν τα απόβλητα που παράγουν στις θάλασσες. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την μόλυνση των ωκεανών. Αυτά τα σκουπίδια και τα απόβλητα ταξιδεύουν σε ολόκληρη τη Γη και συσσωρεύονται σε ένα σημείο. Έτσι δημιουργούνται αυτά τα νησιά.

12_2Αυτός ο μεγάλος όγκος σκουπιδιών εκτός από την καταστροφή του πόσιμου νερού των γύρω περιοχών , σκοτώνει πολλά ψάρια και άλλα είδη θαλασσινών. Επίσης, αυτά τα νησιά καταστρέφουν ακτές και κοινότητες.

Δυστυχώς, υπάρχουν πολλά τέτοια νησιά σε όλο τον κόσμο. Μερικά από αυτά είναι:

  • Το νησί Ποτπέκο (συνδέεται με τον ποταμό Λιιμ που αρδεύει στο Μαυροβούνιο) στη Δυτική Σερβία, οπού υπήρχε και ένα χωριό εκεί αλλά εγκαταλείφθηκε.
  •  Το νησί της Βόρειας Μακεδονίας (αυτό βρίσκεται στη στεριά).Μαρτυρίες λένε ότι άμα κανείς ανέβει σε κάποιο κοντινό βουνό μπορεί να αντικρίσει τον σκουπιδότοπο
  • Το νησί Χέντερσον. Ήταν κανονικό νησί στον Ειρηνικό κάποτε αλλά τώρα έχει γεμίσει με 18 τόνους σκουπίδια , τα οποία πετούν οι ψαρόβαρκες . Αυτά τα σκουπίδια μεταφέρονται και στην Νότια Αμερική.
  • «Μεγάλη Δίνη Σκουπιδιών του Ειρηνικού», που είναι το μεγαλύτερο νησί σκουπιδιών στον κόσμο και βρίσκεται κάτω από τη θάλασσα.

12_4Για τη μείωση της ρύπανσης του περιβάλλοντος , θα πρέπει να εφαρμοστεί η ανακύκλωση.

 

Αριάδνη – Μπέττυ – Κωνσταντίνος