Ανάβρα: Μια οικολογική κοινότητα

Ανάβρα: Μια οικολογική κοινότητα

 

Η Ανάβρα, ένα χωριό της Μαγνησίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στις πλαγιές του όρους Όθρυς και απέχει 40 χιλιόμετρα από τον Βόλο, διεκδικεί τον τίτλο της πιο οικολογικής κοινότητας της Ελλάδας. Η πρότυπη αυτή κοινότητα οφείλει την επιτυχία της στον κοινοτάρχη Δημήτρη Τσουκαλά και στη σύζυγό του. Ο κ. Τσουκαλάς κατάφερε να μετατρέψει την Ανάβρα σε μια περιοχή που έχει να επιδείξει πρωτοφανή , για τα ελληνικά δεδομένα, αξιοποίηση των χρημάτων που δίνουν το ελληνικό υπουργείο Εσωτερικών και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Αρχικά λοιπόν, με γνώμονα τους συχνούς αποκλεισμούς κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω καιρικών συνθηκών, αλλά και για την καλύτερη φύλαξη των ζώων, κατασκευάστηκαν τρία βιολογικά κτηνοτροφικά πάρκα που προσφέρουν καταφύγιο σε 30.000 ζώα ελευθέρας βοσκής. Επίσης, στο χωριό λειτουργεί σφαγείο, που πληροί όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές.

Πόλο έλξης για τους τουρίστες αποτελεί το Περιβαλλοντικό Πολιτιστικό Πάρκο έκτασης 240.000 τετραγωνικών μέτρων, που “απλώνεται” παράλληλα με τον ποταμό Ενιπέα. Μέσα στο πάρκο υπάρχουν χώροι ψυχαγωγίας, νερόμυλοι, κέντρο ενημέρωσης για τη χλωρίδα και τη πανίδα, παιδική χαρά, ενώ έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία και η ειδική ενημερωτική σελίδα.

Στον τομέα της ενέργειας η κοινότητα έχει κάνει άλματα. Σε υψόμετρο 1.600 μέτρων λειτουργεί αιολικό πάρκο που διαθέτει 20 ανεμογεννήτριες. Μάλιστα η ΔΕΗ αγοράζει ρεύμα από την κοινότητα. Επιπλέον, ετοιμάζεται υδροηλεκτρική μονάδα που θα τροφοδοτείται από τις πηγές της Ανάβρας. Από τη στιγμή που θα αρχίσει να λειτουργεί, η Ανάβρα θα είναι οικονομικά ανεξάρτητη.

Επίσης, στα σχέδια της κοινότητας βρίσκεται η κατασκευή του πρώτου συστήματος θέρμανσης με βιομάζα. Το σύστημα θα παρέχει ,μέσω αγωγών, θέρμανση και ζεστό νερό στην κοινότητα, εξασφαλίζοντας την κάλυψη των αναγκών όλων των κατοίκων με συμβολικό κόστος.

Τέλος, μα αναφέρουμε ότι ο πληθυσμός του χωριού έχει διπλασιαστεί τα τελευταία χρόνια, ενώ τα εισοδήματα των κατοίκων έχουν αυξηθεί. Αποτέλεσμα της δεκαετούς προσπάθειας είναι , εκτός από την οικονομική άνθηση, η μηδενική ανεργία !

Επίσης, η κοινότητα διαθέτει ολοήμερο νηπιαγωγείο και δημοτικό σχολείο, βιβλιοθήκη, αγροτικό ιατρείο, ενώ προσφέρει και ξενώνα για τους δασκάλους και τον γιατρό. Επίσης, υπάρχει κλειστό γυμναστήριο, γήπεδο ποδοσφαίρου και μπάσκετ, διώροφο κλειστό πάρκινγκ, αίθουσα εκδηλώσεων, λαογραφικό μουσείο και μόνιμο καταφύγιο έκτασης 8.000 στρεμμάτων.11_1

Αριάδνη