Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

Ο λόγος του Κολοκοτρώνη στην Πνύκα

 

Αποτελεί την πνευματική παρακαταθήκη του Γέρου του Μοριά προς τη νέα γενιά. Εκφωνήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 1838 στην Πνύκα.

       Στις 7 Οκτωβρίου 1838 ο γηραιός στρατηγός και εν ενεργεία Σύμβουλος Επικρατείας Θεόδωρος Κολοκοτρώνης επισκέφθηκε το Βασιλικό Γυμνάσιο της Αθήνας ( 1ο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο Αθήνας) και εξέφρασε την επιθυμία να μιλήσει και ο ίδιος προς τους μαθητές.

      Το γεγονός μαθεύτηκε στη μικρά τότε Αθήνα και εκτός από τους μαθητές, πλήθος ανθρώπων «διαφόρων επαγγελμάτων και τάξεων» συνέρρευσε στην Πνύκα το πρωί της 8ης Οκτωβρίου για να ακούσει τον ηγέτη της Επανάστασης του ’21.

9.1

 

Κατά τη γνώμη μου η ομιλία του Κολοκοτρώνη προς τους νέους είναι πολύ σημαντική και μεγαλειώδης γιατί παρόλο που ήταν αγράμματος, χρησιμοποίησε έναν σπουδαίο και εμπνευσμένο λόγο. Το πρώτο πράγμα στο οποίο στάθηκε είναι η ομόνοια που πρέπει να έχει ο λαός για να μπορεί να αντιμετωπίζει τους κινδύνους και όχι την διχόνοια που έβλαψε τον τόπο. Αυτό φαίνεται από εκεί που λέει : « εξ αίτιας της διχόνοιας, μας έπεσε η Τουρκιά επάνω μας και κοντέψαμε να χαθούμε ,και εις τους στερνούς επτά χρόνους δεν κατορθώσαμε μεγάλα πράγματα».

Το δεύτερο σημαντικό θέμα που αναφέρει είναι η πίστη μας στον Θεό και την ορθοδοξία που ήταν ακόμη παράγοντας που κράτησε ακόμη τους Έλληνες ενωμένους. Συγκεκριμένα αναφέρει : « πρέπει να φυλάξετε την πίστη σας, και να την στερεώσετε, διότι, όταν επιάσαμε τα άρματα είπαμε πρώτα υπέρ Πίστεως και έπειτα υπέρ Πατρίδος».

Τέλος κλείνει την ομιλία του με μια  προτροπή προς την νεολαία, η οποία  είναι η μόρφωση και η απόκτηση παιδείας, ώστε να συμβάλει στο γενικό καλό και να προοδεύσει το κοινωνικό σύνολο. Για  όλα αυτά χρησιμοποιεί τα εξής πολύ ωραία  και καθηλωτικά λόγια:  « Να σκλαβωθείτε εις τα γράμματα σας. Η προκοπή σας και η μάθησή  σας να μην γίνει σκεπάρνι δια το άτομο σας, αλλά να κοιτάζει το καλό της Κοινότητος, και μέσα εις το καλό αυτό ευρίσκεται και το δικό σας ».

Γιώργος Λ.

9.2

Ο  Κολοκοτρώνης με τον λόγο του θέλει να πει διάφορα πράγματα στη νεολαία της Ελλάδας. Απευθύνεται στα παιδιά που έχουν μια ελεύθερη  πατρίδα , την οποία ελευθέρωσαν οι ήρωες  που προσπάθησαν τόσο πολύ για να μη μας έχουν οι Τούρκοι.

Λέει πως οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν σε είδωλα , ενώ όταν γεννήθηκε ο Χριστός , αρχίσαμε να πιστεύουμε όλοι στην ίδια θρησκεία. Επισημαίνει πως στην αρχαία Ελλάδα «τρωγόμασταν όπως και τώρα». Μας συμβουλεύει «να μην έχουμε την πολυτέλεια , να μην πηγαίνουμε στα καφενεία και στα μπιλιάρδα. Να κοπιάσουμε δυο τρεις χρόνους παρά να περάσουμε τη ζωή μας αγράμματοι. Να σκλαβωθούμε εις τα γράμματα». Ο Γέρος του Μοριά λέει στους μαθητές να ακούν τις συμβουλές των δασκάλων τους. Αυτό μου θυμίζει μια παροιμία που λένε οι παππούδες : «εκατομμύρια ήξερε χίλια μαθαίνει».

Τελειώνοντας ο Κολοκοτρώνης μάς θυμίζει ότι η πολλή προκοπή και η αφοσίωση θα μας βγει σε καλό. Μας συμβουλεύει πως πρέπει «να μάθουμε να ζούμε στην κοινωνίας μας . Να έχουμε ομόνοια κι όχι διχόνοια. Πρέπει να έχουμε ως θεμέλια της πολιτείας την ομόνοια τη θρησκεία και τη φρόνιμη ελευθερία. Ζήτω η ελληνική νεολαία !»

Αχιλλέας