Έθιμα του Πάσχα

Έθιμα του Πάσχα

 

Σε λίγο καιρό κάθε γωνία της Ελλάδας θα γιορτάσει το Πάσχα ,τη μεγαλύτερη γιορτή ορθοδοξίας, με το δικό της τρόπο. Τα κόκκινα αυγά ,τα τσουρέκια, το κάψιμο του Ιούδα, ο επιτάφιος, οι λαμπάδες με το Άγιο φως, τα βαρελότα που χαιρετίζουν την Ανάσταση είναι μερικά από τα πιο γνωστά έθιμα του Πάσχα.

8.1 Σε κάποια μέρη της Ελλάδας τα έθιμα είναι ιδιαίτερα . Στην Κέρκυρα, το Μεγάλο Σάββατο μετά την πρώτη Ανάσταση οι κάτοικοι πετούν τεράστια κανάτια γεμάτα νερό ,από τα μπαλκόνια τους ,τους μπότηδες. Είναι ένα θέαμα που προκαλεί πάντα θαυμασμό και ενθουσιασμό στο πλήθος που το παρακολουθεί.

8.2Ένα άλλο έθιμο υπάρχει στην πανέμορφη Πάτμο ,το νησί της Αποκάλυψης -όπως συνηθίζεται να ονομάζεται ,γιατί εκεί έγραψε ο Ιωάννης την Αποκάλυψη-  είναι αυτό της Μεγάλης Πέμπτης ,όπου γίνεται η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου και του Νιπτήρα .Τους ρόλους των 12 Αποστόλων υποδύονται μοναχοί ή κληρικοί και τον ρόλο του Χριστού ο ηγούμενος της Μόνης Θεολόγου. Την Κυριακή του Πάσχα, στο μοναστήρι της Πάτμου γίνεται η 2η Ανάσταση ,όπου το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο διαβάζεται σε επτά γλώσσες από τον ηγούμενο και μοιράζονται κόκκινα αυγά.

8.3 Επίσης όλοι γνωρίζουμε τον ρουκετοπόλεμο στην Χίο .Έχει τις ρίζες του στην εποχή της τουρκοκρατίας και γίνεται ανάμεσα σε δύο ενορίες του Βροντάδου την ενορία του Αγίου Μάρκου και την ενορία της Παναγίας της Ερειθανής.

8.4 Άλλο ένα ιδιαίτερο έθιμο είναι στην Κύθνο ,την Κυριακή του Πάσχα ,στήνεται στην πλατεία του νησιού μια κούνια στην οποία κουνιούνται αγόρια και κορίτσια ντυμένα  με παραδοσιακές στολές. Αυτός ή αυτή που θα κουνήσει κάποιον δεσμεύεται για γάμο.

Ατελείωτα τα Πασχαλινά μας ήθη και έθιμα της πατρίδας μας. Οι Έλληνες όπου κι αν βρίσκονται γιορτάζουν το Πάσχα με πίστη, χαρά και ελπίδα !

Γιώργος