Συνταγή για πασχαλιάτικα τσουρέκια

Συνταγή για πασχαλιάτικα τσουρέκια

 

Υλικά

  • 1/2 κιλού αλεύρι για όλες τις χρήσεις ή δυνατό (κοσκινισμένο)
  •  50 γρ. μαγιά νωπή
  • 1/2 κούπας βούτυρο 1 κούπα ζάχαρη
  • 1 βανίλια
  • 1 κ.γ μαχλέπι αλεσμένο
  • 1 κ.γ ξύσμα πορτοκαλιού
  • 1 κ.γ ξύσμα λεμονιού
  • 1/2 κούπας χλιαρό γάλα 3 αυγά
  • 1 ασπράδι για το άλειμμα
  • μισά αμύγδαλα για το γαρνίρισμα ή σουσάμι

Εκτέλεση

Διαλύστε τη μαγιά σε 4 κουταλιές νερό ζεστό .

Ρίξτε 1-2 κουταλιές αλεύρι, να γίνει χυλός, κι αφήστε να σταθεί 10΄, ώσπου να κάνει φούσκες.

Λιώστε το βούτυρο και ζεστάνετέ το καλά. Σε μια λεκάνη ζυμώματος βάλτε τη ζάχαρη και τα μυρωδικά, ρίξτε το γάλα κι ανακατέψτε μ’ ένα κουτάλι.

Ρίξτε κατόπιν τα αυγά και δουλέψτε το μίγμα με τα δάκτυλα σπάζοντας τ’ αυγά.

10.1Ρίξτε μέσα τη φουσκωμένη μαγιά κι αφού δουλέψετε λίγο ακόμη το μίγμα με τα δάκτυλα, χωρίς να το ζυμώνετε, ρίξτε το αλεύρι σε 3 δόσεις και ζυμώστε το ελαφρά, να ενωθεί με τα υπόλοιπα υλικά.  Ύστερα παίρνοντας το ζεστό βούτυρο με τις χούφτες σας λίγο-λίγο ρίξτε το επάνω στη ζύμη και διπλώστε την πολλές φορές, χωρίς να τη ζυμώνετε, ώσπου να τελειώσει όλο το βούτυρο.

Μην περιμένετε να απορροφηθεί εντελώς. Το βούτυρο απορροφάται καθώς η ζύμη φουσκώνει. Σκεπάστε την κι  αφήστε τη σε ζεστό υγρό μέρος, να διπλασιασθεί σε όγκο, 1 ώρα περίπου.

Πατήστε τη, να ξεφουσκώσει.

Πλάστε ένα η πολλά τσουρεκάκια όσα και τα άτομα της οικογένειας. .Σκεπάστε τα κι αφήστε τα, να διπλασιασθούν σε όγκο, 30΄ περίπου.

10.2Αλείψτε τα με ασπράδι αραιωμένο με λίγο νερό και στολίστε τα με τ’ αμύγδαλα ή πασπαλίστε τα με λίγο σουσάμι.

Ψήστε σε φούρνο 165-170C για 20 με 30 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Όταν κρυώσουν, σκεπάστε τα με μεμβράνη, για να μην στεγνώσουν.

 

10.καλή επιτυχία