Ο εφευρέτης της χειρουργικής μάσκας

Ο εφευρέτης της χειρουργικής μάσκας

 

Ο Γου Λίεν Τε γεννήθηκε το 1879 στη Μαλαισία κι  έγινε ο πρώτος μαθητής κινεζικής καταγωγής που κέρδισε το διδακτορικό του πτυχίο ιατρικής από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Μετά τις σπουδές του, έγινε αντιπρόεδρος του Ιατρικού Κολλεγίου Στρατού της Κίνας το 1908. Όταν μια άγνωστη επιδημία 11.1έπληξε την Κίνα το 1910, η κινεζική κυβέρνηση διόρισε τον Γου Λίεν-Τε να διερευνήσει την ασθένεια, την οποία χαρακτήρισε ως μεταδοτική πνευμονική πανώλη (πανούκλα) που εξαπλωνόταν από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνοής.

Για την καταπολέμηση της νόσου, ο Γου Λίεν-Τε σχεδίασε και παρήγαγε μια ειδική χειρουργική μάσκα με βαμβάκι και γάζα, προσθέτοντας διάφορα στρώματα υφάσματος για να φιλτράρει την ροή του αέρα σε κάθε εισπνοή/εκπνοή.

Συμβούλεψε τους ανθρώπους να φορούν την μάσκα του και συνεργάστηκε με κυβερνητικούς αξιωματούχους για τη δημιουργία σταθμών καραντίνας και νοσοκομείων και συνέβαλε σημαντικά στο τέλος της πανδημίας (γνωστή ως Μαντζουριανή πανούκλα).

11.2Το 1915, ο Γου Λίεν-Τε ίδρυσε την κινεζική ιατρική ένωση (Chinese Medical Association), την μεγαλύτερη και παλαιότερη μη κυβερνητική ιατρική οργάνωση της χώρας.

Το 1935, ήταν ο πρώτος Μαλαισιανός υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Φυσιολογίας ή Ιατρικής για το έργο του στον περιορισμό της πνευμονικής πανώλης.

Εβελίνα - Αργυρώ