Χώρες Ευρώπης

… που θα θέλαμε να επισκεφτούμε!

 

Η χώρα που επέλεξα είναι η Γαλλία. Έχει  πρωτεύουσα το Παρίσι, επίσημη γλώσσα τη γαλλική και νόμισμα το ευρώ. Έχει έκταση 547.026 τετρ. χλμ. και πληθυσμό  65.821.885 κατοίκων. Η θρησκεία που επικρατεί είναι το Χριστιανικό ρωμαιοκαθολικό δόγμα και το πολίτευμα της είναι η Ημιπροεδρική  Δημοκρατία.

9_2Η ιστορία της Γαλλίας αρχίζει με τις πρώτες εγκαταστάσεις ανθρώπων στο έδαφος της σημερινής Γαλλίας από την Παλαιολιθική και τη Νεολιθική περίοδο. Από το 700 π. Χ. και μετά διαδοχικά κύματα Κελτών εγκαταστάθηκαν στην περιοχή.

Το μεγαλύτερο αξιοθέατό της είναι ο Πύργος του Άιφελ στο Παρίσι. Κατασκευασμένος εξ ολοκλήρου από ατσάλι, πήρε το όνομά του από τον δημιουργό του, Γουστάβο Άιφελ. Χρονολογείται από το 1889 και αποτελεί πλέον ένα από τα μνημεία με τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμο!  Είναι μια χώρα με ανέκαθεν ηγετική θέση στην τέχνη και τα γράμματα και με κοινωνική δομή και οργάνωση που αφιέρωνε πάντα χώρο στην ανάπτυξη του πολιτισμού.

Θέλω να  επισκεφτώ αυτήν τη χώρα ,επειδή  θα μάθω και θα δω αξιοθέατα και μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς και αναγνωρισιμότητας !

Νεφέλη

 

Η  χώρα που επέλεξα είναι η Πορτογαλία που  έχει πρωτεύουσα την Λισαβόνα . Η επίσημη γλώσσα της είναι τα πορτογαλικά . Οι Πορτογάλοι είναι Χριστιανοί καθολικοί . Ως πολίτευμα έχουν την ημιπροεδρική δημοκρατία .Το νόμισμα της είναι το ευρώ ,ενώ πριν την νομισματική ένωση ήταν το 9_3εσκούδο.  Τα σημαντικότερα αξιοθέατα της χώρας είναι το Κάστρο Αγίου Γεωργίου , τα μυραντούρος και η Βέλεμ . Μια μουσική που πρέπει να ακούσεις, άμα πας στην Πορτογαλία είναι η μουσική φάντο ,που είναι νοσταλγικά παραδοσιακά τραγούδια της Πορτογαλίας , τα οποία συνοδεύονται από κιθάρα .

Το 1977 η Λισαβόνα πλήγηκε από τους ισχυρότερους σεισμούς στην ιστορία και το 85% της πόλης καταστράφηκε ολοσχερώς .

Η Πορτογαλική κουζίνα είναι ιδιαίτερη αλλά και παραδοσιακή ένα από τα πιάτα τους είναι το »feijoada»  (κρέας κατσαρόλας με φασόλια ) κι όσο για τα γλυκά τους είναι το ίδιο παραδοσιακά όπως τα »pasties de nata»

( ταρτάκια με κρέμα) . Το πιο διαδεδομένο ψάρι στην Πορτογαλία είναι η σαρδέλα. Μάλιστα το καλοκαίρι διοργανώνονται σε όλη τη χώρα φεστιβάλ προς τιμή της. Διάλεξα αυτή τη χώρα, γιατί είναι πολύ ενδιαφέρουσα και θα ήθελα να την επισκεφτώ.

 Έλενα

 

Η χώρα που θα επισκεπτόμουν είναι Ισπανία .Η Ισπανία είναι κράτος της Νότιας Ευρώπης και καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της Ιβηρικής Χερσονήσου. Έχει πρωτεύουσα την Μαδρίτη .

9_4Πολιτισμικά η Ισπανία χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη διαφόρων πολιτισμικών παραδόσεων που προέκυψαν λόγω της διαφορετικής ιστορικής εξέλιξης των εδαφών της για αυτό τον λόγο η Ισπανία είναι πολύγλωσσο κράτος αφού περιλαμβάνει 4 ευρέως γλώσσες Ισπανικά ,Καταλανικά, Βασκικά, Γαλικιανά. Επίσης η θρησκεία της είναι ο Ρωμαιοκαθολικισμός. Το πολίτευμα της Ισπανίας είναι βασιλευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία  με νόμισμα το ευρώ .

Η Ισπανία μοιράζεται ένα μεγάλο μέρος της ιστορίας της με την Πορτογαλία την Αδόρα και τη νότια Γαλλία . Κατά την αρχαιότητα στην περιοχή έζησαν διάφοροι λαοί όπως οι Ίβηρες και οι Κέλτες ,οι οποίοι αφομοιώθηκαν από τους Ρωμαίους μετά τη Ρωμαϊκή κατάκτηση.

Ένας από τους λόγους που θα ήθελα να πάω είναι για να δω τα αξιοθέατά της όπως το Αλάμπρα Γρανάδα ,παλάτι φρούριο πόλο έλξης για πολλούς επισκέπτες στην Ανδαλουσία ,το  Λα Σαγράδα Φαμίλια στη Βαρκελώνη που είναι ρωμαιοκαθολικός ναός και φυσικά τον καθεδρικό ναό της Σεβίλλης.Επίσης επειδή συνορεύει με τη  Γαλλία όπου τη χωρίζει η οροσειρά των Πυρηναίων που θέλω πολύ να δω από κοντά.

Γιώργος

 

Η Φινλανδία είναι η βορειότερη χώρα της Ε.Ε. Προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση το 1995. Το νόμισμα αυτής της χώρας είναι το ευρώ κι το φινλανδικό νόμισμα του ευρώ περιέχει δυο κύκνους που πετούν. Είναι πολύ μεγάλη κι όμορφη χώρα.

Ο πληθυσμός της είναι 5,5 εκατομμύρια κάτοικοι περίπου. Η πρωτεύουσα της Φινλανδίας είναι το Ελσίνκι στο οποίο μιλούν φινλανδικά και σουηδικά.

Τα παραδοσιακά φαγητά των Φινλανδών έχουν συχνά ψάρι ή κρέας , ενώ τα φινλανδικά γλυκά είναι τάρτα με μύρτιλλα ή η τάρτα της Καρελίας , με αλεύρι σίκαλης και γέμιση από ρύζι. Το πιο συνηθισμένο φινλανδικό γλυκό όμως είναι το salmiakki ή αλλιώς αλμυρή γλυκόριζα , όμως  εμένα πιστεύω δεν θα μου άρεσε.

9_5 Η σάουνα είναι πολύ γνωστό θερμόλουτρο που το έχουν δημιουργήσει οι Φινλανδοι κ” στην Φινλανδία αποτελεί φυσιολογικό και  κανονικό τρόπο ζωής. Επίσης λένε πως στη  Λαπωνία βρίσκεται το χωριό του Αϊ Βασίλη ,που  δεν ξέρω αν είναι αληθινό.

Μία από τις γιορτές της Φινλανδίας είναι στις 27 Ιουλίου όπου γιορτάζουν την Εθνική Ημέρα των Υπναράδων. Σύμφωνα με την παράδοση όποιος είναι ο πιο υπναράς της οικογένειας τον πετούν σε μια λίμνη ή ποτάμι ή θάλασσα.

Επίσης υπάρχει στην Φιλανδία η υδροσήραγγα Πάιγιανε η οποία είναι η μακρύτερη σήραγγα της Ευρώπης κι η δεύτερη μακρύτερη στον κόσμο. Η Φιλανδία διοργανώνει κ” παγκόσμια πρωταθλήματα δηλαδή παράξενα σπορ όπως το κουβάλημα του συζύγου , η ρίψη γαλότσας ή κινητού , η αόρατη κιθάρα κι άλλα πολλά.

Για όλα αυτά  η Φιλανδία είναι μία από τις αγαπημένες μου χώρες !

Μπέττυ

 

9_6Μια χώρα της νότιας Ευρώπης που θέλω να επισκεφτώ είναι η Ιταλία . Η Ιταλία είναι μια μεγάλη χώρα η οποία έχει πρωτεύουσα την Ρώμη .Η επίσημη γλώσσα της είναι η ιταλική και το νόμισμά της είναι σαν και το δικό μας ! Οι Ιταλοί  είναι καθολικοί και έχουν πολύ ωραίες εκκλησίες .Το πολίτευμά τους είναι Προεδρευόμενη κοινοβουλευτική δημοκρατία .

Είναι μια οικονομικά δυνατή χώρα, διάσημη για τα καλά κρασιά της και τα τυριά όπως η παρμεζάνα . Μερικά αξιοθέατα είναι ο πύργος της Πίζας , το Κολοσσαίο , η εκκλησία του Αγίου Πέτρου  κ. α . Θέλω να πάω εκεί ,γιατί πιστεύω ότι θα είναι μια πολύ ωραία εμπειρία και θα ήθελα πολύ να δοκιμάσω την πίτσα ,μιας κι έχω  ακούσει πως η πίτσα της Ιταλίας είναι τέλεια !

Σωτηρία

 

Η Μάλτα, επίσημα η Δημοκρατία της Μάλτας, είναι μικρό και πυκνοκατοικημένο νησιωτικό κράτος αποτελούμενο από ένα αρχιπέλαγος επτά νησιών στο μέσο της Μεσογείου. Η Μάλτα βρίσκεται ακριβώς νότια της Σικελίας, ανατολικά της Τυνησίας και βόρεια της Λιβύης. Η πρώτη επίσημη γλώσσα είναι τα 9_7μαλτέζικα και η δεύτερη τα αγγλικά. Ο ρωμαιοκαθολικισμός είναι η πιο διαδεδομένη θρησκεία. Παρ” όλα αυτά η Μάλτα είναι από τις πιο πολυπολιτισμικές χώρες στον κόσμο. Τα νησιά που αποτελούν τη Μάλτα είχαν διάφορους κατακτητές στο πέρασμα των αιώνων.

Η Μάλτα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης από το 2004 και είναι η μικρότερη χώρα της Ένωσης τόσο σε πληθυσμό (514.564 κάτοικοι ) όσο και σε έκταση (316 τ. χλμ.).Η Μάλτα είναι μια δημοκρατία, της οποίας το κοινοβουλευτικό σύστημα και η δημόσια διοίκηση βασίζονται στο σύστημα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Βαλέτα αποτελεί την πρωτεύουσα της Μάλτας, γνωστή ως Il-Belt (Η Πόλη) στα Μαλτέζικα. Περιλαμβάνει κτιριακές κατασκευές που ανάγονται στον 16ο αιώνα, κατασκευάστηκε κατά την διάρκεια της κατοχής της Μάλτας από το Τάγμα των Ιωαννιτών Ιπποτών της Ιερουσαλήμ, τα μέλη του οποίου είναι γνωστά και με τον τίτλο των Οσπιταλιέρων.  Η πόλη είναι κυρίως Μπαρόκ αρχιτεκτονικού ρυθμού, με στοιχεία Αναγεννησιακής, Νεοκλασικής  και Σύγχρονης αρχιτεκτονικής . Η Πόλη της Βαλέτας αναγνωρίστηκε επίσημα Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO το 1980.

Διάλεξα τη Μάλτα γιατί συγκεντρώνει πολλές και ενδιαφέρουσες επιλογές.

Στη Μάλτα μπορείς να απολαύσεις τη  μαλτέζικη κουζίνα η οποία είναι προϊόν μιας μακράς σχέσης των γηγενών κατοίκων με τους πολλούς ξένους που πέρασαν από το νησί στο πέρασμα των αιώνων και έχει δώσει στη Μάλτα ένα ενδιαφέρον μείγμα μεσογειακής κουζίνας. Πολλά φαγητά του νησιού έχουν προέλευση ιταλική/σικελική ή μαυριτανική.

9_8Νησί Gozo ή όπως είναι γνωστό ως το νησί της Καλυψούς …  εκεί που έμεινε για χρόνια ο Οδυσσέας, σύμφωνα με τον Όμηρο. Το νησί θα σε συνεπάρει με τη φυσική του ομορφιά. Θα μπορέσεις να επισκεφτείς τη διάσημη σπηλιά, που έμενε η Καλυψώ με τον Οδυσσέα αλλά και να κολυμπήσεις σε πανέμορφες παραλίες.

Ένα ταξίδι στη Μάλτα θα σε κάνει να γυρίσεις πίσω στο χρόνο και να αφεθείς στη ξεχασμένη ομορφιά αυτής της χώρας σε λίγες μόνο ημέρες. Η μεσαιωνική της αύρα με τις πέτρινες συνοικίες και τα κάστρα (Casa Rocca Piccola, Mdina, Città Vecchia, Manoel Theatre) οι ναοί, τα γραφικά νησάκια και το εκλεκτό φαγητό είναι λίγα από αυτά που πρέπει να ζήσεις στη Μάλτα.

Καλό ταξίδι ή στα Μαλτέζικα vjaġġ sabiħ !!! 

Γιάννης

 

9_9Η πρωτεύουσα της Ιταλίας είναι η Ρώμη. Η επίσημη γλώσσα της είναι τα Ιταλικά. Οι περισσότεροι Ιταλοί είναι καθολικοί Χριστιανοί. Το πολίτευμα της Ιταλίας είναι Προεδρευόμενη Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Το νόμισμα της  είναι το ευρώ. Ένα από τα αξιοθέατα της Ιταλίας είναι το Κολοσσαίο. Επίσης οι Ιταλοί εφηύραν το θερμόμετρο, την ηλεκτρική μπαταρία, το χωνάκι των παγωτών, το ραδιόφωνο, το βιολί και το πιάνο !

Εβελίνα

 

9_10Η Ιταλία είναι η χώρα που θέλω να επισκεφτώ. Η Ρώμη είναι η πρωτεύουσά της  . Οι Ιταλοί είναι καθολικοί χριστιανοί κι έχουν ευρώ για νόμισμα.

Θέλω να πάω στο Κολοσσαίο και να δω ποδόσφαιρο ζωντανά την Μίλαν να παίξει με την Γιουβέντους. Να φάω πίτσα ,πολλά μακαρόνια …και  να παίξω κοντραμπάσο με  άλλους  στην πλατεία.

Αχιλλέας