Το «χρυσό πορτοκάλι» της Κέρκυρας
Μια κατηγορία εξαιρετικών τοπικών επιχειρήσεων που ενισχύουν διαχρονικά την οικονομία του νησιού είναι αυτές που ειδικεύονται στην επεξεργασία και εμφιάλωση του κουμ κουάτ σε λικέρ και γλυκά αντίστοιχα. Το λικέρ, ειδικά, από κουμ κουάτ έχει γίνει σήμα κατατεθέν της Κέρκυρας[1]. Επισκεφθήκαμε μία από αυτές, τη «Κερκυραϊκή Ποτοποιία Α. & Γ. Μαυρομμάτης», η οποία διατηρεί εργοστάσιο από το 1965.
Το Κουμκουάτ, όπως μας αναφέρει ένας εκ των δυο ιδιοκτητών της οικογενειακής επιχείρησης, προέρχεται από τη Νότια Ιαπωνία και την Κίνα, όπου καλλιεργούταν από τον 12ο αιώνα. Η ονομασία του στα Κινέζικα σημαίνει “χρυσό πορτοκάλι”. Στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα στην Κέρκυρα, εμφανίστηκε το 1874 από τον Βρετανό γεωπόνο Sidney Merlin, ο οποίος φύτεψε το πρώτο δέντρο κουμκουάτ στο αγρόκτημά του. Έκτοτε καλλιεργείται συστηματικά στην Κέρκυρα με μεγάλη απόδοση.
Τα δεντράκια του Κουμ κουάτ ανήκουν στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και δεν ξεπερνούν τα 2,5 μέτρα ύψος. Ευδοκιμούν κυρίως στην πεδινές περιοχές, Οι περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις είναι στις περιοχές Νυμφών και Αχαράβης μέχρι τα βορειοδυτικά παράλια του νησιού. Οι καλλιέργειες αποφέρουν γύρω στους 120 τόνους εκμεταλλεύσιμο προϊόν. Το κλίμα, μας εξηγεί, είναι ο κύριος παράγοντας ευδοκίμησης. Μπορεί να θεωρηθεί δυσμενής για την ανάπτυξη του ιδιαίτερα ευαίσθητου στο κρύο καρπού, όμως, έχει τα κατάλληλα ποσοστά υγρασίας και θερμοκρασίας για την ανάπτυξη του δέντρου. Άλλοι παράγοντες είναι το υπέδαφος, το οποίο περιέχει την κατάλληλη ποσότητα αργιλίου όπως και η κοντινή απόσταση από τη θάλασσα.
Ο καρπός του κουμ κουάτ είναι εξαιρετικής διατροφικής αξίας, πλούσιος σε βιταμίνες, φυτικές ίνες, υδατάνθρακες και μικροστοιχεία.. Μπορεί να παραχθεί με κατάλληλη επεξεργασία λικέρ με απόσταξη, εκχύλισμα λικέρ, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, μαντολάτο, διάφορα αναψυκτικά, λουκούμια ακόμα και μπισκότα.
Μας λέει χαρακτηριστικά: «Όταν κάποιος αποφασίζει να φτιάξει μια επιχείρηση θα πρέπει να έχει κατά νου την ανάδειξη του τόπου του. Η αγάπη του τόπου δεν υπαγορεύεται από εγωισμό αλλά από την αναγνώριση του χώρου που θα βοηθήσει στην επιβίωση και στην ανάπτυξη. Αυτή είναι η φιλοσοφία μας, την οποία φροντίζουμε να την ενστερνισθεί και η επόμενη γενιά που ασχολείται ήδη με την επιχείρηση.»
Στη συνέχεια κάνει λόγο για το ταξίδι τους στην Κίνα, σε Γραφείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τις επιτυχείς γραφειοκρατικές ενέργειες για την κατοχύρωση του προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης, για τις επισκέψεις σε διάφορα εργοστάσια προς άντληση ιδεών επεξεργασίας προϊόντων και αγοράς μηχανημάτων που απαιτούνται για τα διάφορα είδη μπουκαλιών ποιοτικής εμφιάλωσης. Κάνει αναφορά στα κόστη υλοποίησης της οικονομίας της επιχείρησης, για τη διατήρηση ποιότητας χωρίς τη χρήση βλαβερών χημικών συστατικών και συντηρητικών, για τους πειραματισμούς στην επεξεργασία, για τις βαθμίδες επεξεργασίας του προϊόντος προκειμένου να παραχθεί ποτό, για την αξιοποίηση όλων των μερών του σώματος και των συστατικών του καρπού, για το εύρος των επενδύσεων αλλά και για τους περιορισμούς, για τους πολυεπίπεδους ελέγχους για την εξασφάλιση των άριστων προδιαγραφών, για την ανάγκη της αξιοπιστίας στο χώρο της αγοράς. Σημειώνει: «Το παραγόμενο προϊόν των καλλιεργήσιμων εκτάσεων στην Κέρκυρα δε φθάνει, δυστυχώς, για να υπογραφούν μεγάλα επενδυτικά συμβόλαια.» Η γραμμή παραγωγής του συγκεκριμένου εργοστασίου φθάνει το ένα εκατομμύριο μπουκάλια και πενήντα τόνους κουμκουάτ σε μαρμελάδες και γλυκά. Άλλη μια δραστηριότητα των εργοστασίων αυτής της κατηγορίας είναι η παραγωγή ούζου, μπράντυ και μεγάλης ποικιλίας λικέρ με γεύση φρούτων.
Η περιήγηση στον εκθεσιακό χώρο και στους χώρους διαδικασίας παραγωγής όπως και η συνομιλία μάς βοήθησαν να καταλάβουμε ότι απαιτείται ευσυνειδησία, συνέπεια, σοβαρότητα, φροντίδα, αγάπη και μεράκι για να μπορεί μια επιχείρηση να έχει διάρκεια στο χρόνο.
ΜΩΡΑΙΤΗΣ ΝΙΚΟΛΑΣ, ΠΑΙΠΕΤΗ ΟΛΥΜΠΙΑ., ΠΑΝΔΗ ΕΛΕΝΑ.
[1] Είναι ένα από τα τρία είδη εσπεριδοειδών που συμμετέχει στην λίστα των προϊόντων Προστατευμένης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.