Το πανετόνε είναι ένα παραδοσιακό ιταλικό χριστουγεννιάτικο γλυκό, το οποίο έχει κερδίσει τις καρδιές πολλών γλυκατζήδων σε όλο τον κόσμο. Η συνταγή του συνδυάζει μαλακό ζυμάρι, αρώματα από εσπεριδοειδή και βανίλια, και αποξηραμένα φρούτα, δημιουργώντας μια απολαυστική γεύση που θυμίζει γιορτές και οικογενειακές συγκεντρώσεις. Αν θέλεις να φτιάξεις πανετόνε στο σπίτι, ακολούθησε αυτή την εύκολη συνταγή!
Υλικά:
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 150 γρ. ζάχαρη
- 200 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
- 4 αυγά
- 250 γρ. γάλα
- 15 γρ. ξηρή μαγιά
- βανίλια
- 100 γρ. πορτοκάλι και λεμόνι (ξύσμα)
- 200 γρ. αποξηραμένα φρούτα (σταφίδες, κεράσια, κ.ά.)
- 1/2 κ.γ. αλάτι
Οδηγίες:
- Προετοιμασία της μαγιάς: Ζεσταίνουμε το γάλα και προσθέτουμε τη μαγιά και μια κουταλιά ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 10-15 λεπτά να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
- Ανακάτεμα των υλικών: Στην αρχή, αναμειγνύουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη, το αλάτι και τη βανίλια σε ένα μεγάλο μπολ. Κάνουμε μια λακούβα στη μέση και προσθέτουμε τα αυγά, το βούτυρο, το ξύσμα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το μείγμα μαγιάς.
- Ζύμωμα: Ζυμώνουμε το μείγμα για περίπου 10-15 λεπτά, μέχρι να αποκτήσει μια λεία και ελαστική υφή. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο αλεύρι.
- Πρώτη άνοδος: Σκεπάζουμε τη ζύμη και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1-2 ώρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
- Προσθήκη φρούτων: Όταν η ζύμη έχει φουσκώσει, προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα και τα ενσωματώνουμε απαλά.
- Δεύτερη άνοδος: Σχηματίζουμε τη ζύμη σε έναν μεγάλο κύκλο και τοποθετούμε σε μια φόρμα πανετόνε. Αφήνουμε να φουσκώσει για 1 ώρα.
- Ψήσιμο: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 35-40 λεπτά, μέχρι να πάρει χρυσό χρώμα και να ψηθεί καλά στο εσωτερικό.
- Αφήνουμε να κρυώσει: Βγάζουμε το πανετόνε από το φούρνο και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πριν το κόψουμε.
Απολαύστε το πανετόνε με μια κούπα ζεστό καφέ ή τσάι, και απολαύστε τις γιορτινές στιγμές με τους αγαπημένους σας!