Η ιστορία του χορού

keep-calm-and-dance-hip-hop-18

Το Χιπ χοπ δεν είναι ένας είδος μουσικής ή ένα είδος χορού, αλλά μία κουλτούρα που αποτελείται από 4 στοιχεία:

1. Ραπ (Ο στίχος) :)

2. Μπι-Μπόϊνγκ (O χορός – γνωστός ως Break Dance)

3. Djing(Η μουσική)

4. Γκραφίτι(Η εικόνα)

Το Χιπ Χοπ αναπτύχθηκε σε φτωχές περιοχές των ΗΠΑ, όπως το Μπρονξ στη Νέα Υόρκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις όπου υπήρχε μεγάλη ανεργία και φτώχεια. Τα 4 στοιχεία δεν αναπτύχθηκαν την ίδια χρονική στιγμή αλλά σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. Οι ρίζες του ανάγονται στην δεκαετία του ’70, όταν άρχισαν τα πρώτα δειλά-δειλά βήματα.

 

RAP: Σε όσους αρέσουν το στυλ μουσικής του RAP, σας προτείνω να διαβάσετε μερικές πληροφορίες για αυτό. Πρόκειται για είδος που δίνει έμφαση στους στίχους και στο περιεχόμενο αυτών και η μουσική συνήθως είναι συνοδευτική και δευτερεύουσας σημασίας. Οι στίχοι, αυτοσχέδιοι στην καθημερινή έκφραση αλλά επεξεργασμένοι στις παραγωγές, δεν τραγουδιούνται, αλλά απαγγέλλονται με ιδιαίτερο, ρυθμικό, τρόπο. Οι στίχοι, οι οποίοι έχουν μεγάλη έκταση και ποσότητα, εκφράζουν χαρά, αγάπη ή και λύπη. Οι περισσότεροι άνθρωποι που τραγουδούσαν RAP ήταν οι μαύροι στην ΗΠΑ.

Grafiti: Το Γκράφιτι ενσωματώθηκε στο χιπ χοπ ως ένα από τα στοιχεία του στα τέλη του ’60, όταν ένας Ελληνοαμερικάνος που έκανε διανομές πίτσας έγραφε όπου πήγαινε το ψευδώνυμο του και τον αριθμό της οδού όπου έμενε (TAKI 183). Έτσι γεννήθηκε η σύγχρονη μορφή του Γκράφιτι. Από τότε μεταφέρθηκε σε κάθε γωνιά του πλανήτη, από την Βραζιλία μέχρι και το Ιράν, και έγινε ένας τρόπος έκφρασης του καλλιτέχνη κατά της πολιτικής ή για διάφορους άλλους σκοπούς. Το Γκράφιτι γεμίζει το αστικό γκρίζο με ένα χρώμα της ψυχής που γεννιέται εκείνη τη στιγμή στο μυαλό του καλλιτέχνη και από τη καρδιά μεταφέρεται στο χέρι του που κρατάει το σπρέι. Το γκράφιτι σε κάνει να νιώθεις πιο απελευθερωμένος και να εκφράζεσαι μέσα από αυτές τις δημιουργίες που κάνεις. Το γκράφιτι ειναι μία ξεχωριστη εμπειρία παρά που το αντιμετωπίζουμε εμείς οι μεγάλοι σαν βανδαλισμό, ομορφαίνει τους τοίχους και τους δίνει μία νέα ζωντάνια. Γενικά το γκράφιτι εκφράζει κάθε νέο στη σημερινή εποχή.

By:Anastasia Mihailidi

Ένα σχόλιο στο Η ιστορία του χορού

  1. Ο/Η Ευαγγελία λέει:

    το χιπ χοπ είναι ο αγαπημένος μου χορός και μου αρέσει πολύ

Σχολιάστε

Top