Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός

Ο ΑΓΙΟΣ ΚΟΣΜΑΣ Ο ΑΙΤΩΛΟΣ

(1714 – 1779)

      Ο Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός υπήρξε μία εκ των μεγαλυτέρων χριστιανικών και εθνικών μορφών της Ελλάδας. Είναι ο ιεραπόστολος των Βαλκανίων. Έδρασε σε μια μαύρη εποχή. Τα χρόνια εκείνα που: <<τα έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά>>.

Γεννήθηκε στο χωριό Μεγαδένδρι της Ορεινής Αιτωλίας. Το βαφτιστικό του όνομα ήταν Κώνστας  και το επώνυμό του Εσωχωρίτης..Πήγε σχολείο σε μεγάλη ηλικία, όταν ήταν  22 ετών γιατί η οικογένειά του ήταν φτωχή. Τότε ήταν που κατάλαβε πως για να ελευθερωθούν οι Έλληνες από το βαρύ ζυγό των Οθωμανών Τούρκων, πρέπει να μάθουν γράμματα.  Έφυγε από το χωριό του και πήγε στα Άγραφα για να μάθει  τα πρώτα του γράμματα. Σπούδασε φιλολογία,  φιλοσοφία και θεολογία.  Στη συνέχεια αναχώρησε για το Άγιος Όρος με σκοπό να φοιτήσει στην σπουδαία «Αθωνιάδα Σχολή».

Στο όρος Άθως εκάρει μοναχός στην Ιερά Μονή Φιλοθέου και κατόπιν χειροτονήθηκε Ιερέας.  Έμεινε στην Μονή της Μετανοίας του 17 ολόκληρα έτη, μέχρι που έγινε αποδέκτης αλλεπάλληλων θε’ι’κών σημείων. Ο Δεσπότης Χριστός του υποδείκνυε με αυτόν τον τρόπο την νέα Αποστολή του.

Έπρεπε να αφυπνίσει τους σκλαβωμένους και εξαθλιωμένους Έλληνες που είχαν αρχίσει να ξεχνούν τις ρίζες τους και δέχονταν τον Εξισλαμισμό.

Βγήκε από το Άγιο Όρος και αφού πήρε την Άδεια και την Ευχή του Οικουμενικού  Πατριάρχη, ξεκίνησε την πρώτη του Περιοδεία. Περιφερόταν από περιοχή σε περιοχή χωρίς ξεκούραση, ανέσεις και αρκετό φαγητό. Σε κάθε στάση θαυματουργούσε, εξομολογούσε και κήρυττε στο σκλαβωμένο Γένος των Ελλήνων: << καλύτερα να έχετε σχολεία παρά βρύσες για να πίνετε νερό>> και << ψυχή και Χριστός σας χρειάζονται>>. Τους προετοίμαζε για τον μεγάλο ξεσηκωμό, την Μεγάλη Ιδέα, την Επανάσταση του Γένους!

Κήρυξε το λόγο του Θεού κάνοντας τέσσερις περιοδείες. Ίδρυσε 210 σχολεία και 10 σχολές για να γίνουν παπάδες και δάσκαλοι έχοντας ως σκοπό την θρησκευτική και την εθνική αναγέννηση των Ελλήνων. Μίλησε για τις σχέσεις ανδρών και γυναικών, για σχέσεις αγοράς και καθιέρωσε την Κυριακάτικη αργία. Εφάρμοσε πρώτος την δωρεάν Παιδεία, βάπτισε πολλούς χριστιανούς, Προφήτευσε την ελευθερία του Γένους, για την Ήπειρο και για πολλές εφευρέσεις

Το ’21 στα μέρη της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας και των Αγράφων, όλοι ρίχτηκαν στον αγώνα με το εξής τραγούδι στο στόμα:

<< Βοήθα μας Ά’ι” Γιώργη και συ Άγιε Κοσμά,

   να πάρουμε την Πόλη και την Αγιά-Σοφιά>>.

Μετά από 4 Περιοδείες κατάλαβε με το προορατικό  του χάρισμα πως ήρθε η ώρα να  λάβει το μεγάλο Δώρο του Μαρτυρίου όπως ο ίδιος είχε ζητήσει από τον Κύριό Του και Θεό του. Έτσι όταν τον πλησίασαν οι δήμιοί του, τα παλικάρια του Κουρτ Πασά του Βερατίου, τους ακολούθησε με χαρά! Τον απαγχονίζουν στον Άψο ποταμό την 24η Αυγούστου του 1779.

Γαλιανού Ιωάννα  Β ΤΑΞΗ

Δροσινάκη Αικατερίνα Β΄ΤΑΞΗ

Πηγές:

» Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός», π. Χαράλαμπου Δ.Βασιλόπουλου, εκδόσεις: »ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΤΥΠΟΥ».

Κοσμάς ο Αιτωλός Από την παιδεία στην λογοτεχνία,  Κωνσταντίνος Δημαράς

Κοσμά του Αιτωλού Διδαχές και βιογραφία,  Ι. Μενούνου, Εκδόσεις Ακρίτα, Αθήνα

Κοσμάς ο Αιτωλός ο  Φωτιστής του γένους, Φολτάιτς Φ., Μιχαλόπουλος Μ., Καλινδερης Κ., Κούρκουλος Κ., Κώνστας, Βακαλόπουλος Α.

Βιογραφία Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός,  Σαν σήμερα.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός προφητείες, Σάκκος Σ.

Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός, π. Λέκκος Ευάγγελος

Σχολιάστε