Γρηγόριος Αργυροκαστρίτης

Γεννήθηκε στο Αργυρόκαστρο, όπου έμαθε τα πρώτα του γράμματα. Ήταν ελληνικής καταγωγής. Συνέχισε τις σπουδές του στην Ακαδημία της Μοσχοπόλεως. Δεν γνωρίζουμε πότε εντάχθηκε στις τάξεις του κλήρου και εκάρη μοναχός. Το 1798 χειροτονήθηκε μητροπολίτης Παραμυθιάς, αλλά έμεινε εκεί λίγους μόνο μήνες. Ήταν αρχιεπίσκοπος Ευβοίας, μητροπολίτης Αθηνών και αγωνιστής της Επανάστασης του 1821. Ήταν ο πρώτος, ο οποίος μετέφρασε την Καινή Διαθήκη στην αλβανική γλώσσα.

Το 1799 μετατέθηκε στον επισκοπικό θρόνο του Ευρίπου. Στη διάρκεια της θητείας του εμπόδισε την ίδρυση σχολείων από τον Γεώργιο Χρυσοχόο, επειδή διέδιδε την αθεΐα. Μυήθηκε στη Φιλική Εταιρεία. Αφού συνεννοήθηκε με τους Χιμαρέους, Χορμοβίτες και Αργυροκαστρίτες, τους κάλεσε να κατέβουν στην Εύβοια και να οργανώσουν τις απαρχές στην περιοχή αυτή.

Με την έναρξη της Επανάστασης φυλακίστηκε από τους Τούρκους στη Χαλκίδα. Ο Γρηγόριος απελευθερώθηκε μετά από μερικές μέρες, αλλά φυλακίστηκε για δεύτερη φορά και δραπέτευσε, αφού δωροδόκησε τους δεσμοφύλακες. Έστειλε επιστολή στην κεντρική διοίκηση της Ελλάδος στο Ναύπλιο ζητώντας να αξιοποιηθεί σε κάποια θέση για τις ανάγκες του αγώνα, αλλά δεν έλαβε την επιθυμητή απάντηση, γι’ αυτό και κατέφυγε στην Κέρκυρα, διατηρώντας ακόμα όμως τον τίτλο του αρχιεπισκόπου Ευβοίας. Στις 16 Σεπτεμβρίου 1827 εκλέχτηκε μητροπολίτης Αθηνών, αλλά έμεινε σε αυτή τη θέση λίγους μόνο μήνες, αφού τον Μάρτιο του 1828 πέθανε. Τάφηκε στη Χαλκίδα.

Πηγή: https://el.wikipedia.org

Αναστάσιος  Κόκκινος  ΣΤ΄ τάξη

 

 

Σχολιάστε