
Θέλετε να στήσετε το πιο νόστιμο γιορτινό τραπέζι; Είστε στο σωστό μέρος! Εδώ θα βρείτε συνταγές πρωτότυπες και ιδιαίτερες, μα πάντα εύκολες και πολύ γευστικές, για το γιορτινό τραπέζι σας. Βρείτε εδώ τις καλύτερες αλμυρές και πιο γλυκές συνταγές, για να φτιάξετε πεντανόστιμα γλυκίσματα και εδέσματα για εσάς και τους αγαπημένους σας!!! Διαβάστε τις προτάσεις των μαθητών/-τριών του σχολείου μας!!!
Συνταγή για μελομακάρονα:
Υλικά
Για το σιρόπι:
- 2 ½ κούπες ζάχαρη
- 2 κούπες νερό
- 2 φέτες πορτοκάλι
- 1 ξυλάκι κανέλας
- 10 γαρύφαλλα
- ½ κούπα μέλι (προστίθεται στο τέλος)
Για τη ζύμη:
- 1 κούπα χυμό πορτοκάλι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα σπορέλαιο
- ½ κούπα ζάχαρη
- ½ κ.γ. γαρίφαλο τριμμένο
- 2-3 κ.γ. κανέλα
- 1 κ.γ. σόδα μαγειρική
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
Για το πασπάλισμα:
- Καρύδια ψιλοκομμένα
- Κανέλα σε σκόνη
Εκτέλεση:
Το 1 ο Βήμα είναι να ετοιμάσουμε το σιρόπι. Βάζουμε όλα τα υλικά του σιροπιού (εκτός από το μέλι) σε μια
κατσαρόλα και τα βράζουμε για 5 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και
ανακατεύουμε. Αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει εντελώς. Είναι σημαντικό το σιρόπι να είναι κρύο και
τα μελομακάρονα ζεστά, για να μελώσουν σωστά.
Το 2 ο Βήμα είναι να φτιάξουμε τη ζύμη. Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε τον χυμό πορτοκαλιού
με τη μαγειρική σόδα μέχρι να αφρίσει. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, το σπορέλαιο, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο και το ξύσμα πορτοκαλιού. Ανακατεύουμε απαλά με ένα σύρμα.
Σε ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το σιμιγδάλι. Ρίχνουμε το μείγμα των υγρών στο μείγμα των στερεών και ανακατεύουμε πολύ απαλά με τα χέρια, για λίγα μόνο δευτερόλεπτα. Προσοχή: Η ζύμη δεν θέλει πολύ ζύμωμα, γιατί θα βγάλει το λάδι της και τα μελομακάρονα δεν θα γίνουν τραγανά.
Το 3 ο Βήμα είναι να αρχίσουμε να πλάθουμε και στη συνέχεια να ψήσουμε. Προθερμαίνουμε τον φούρνο
στους 190°C στον αέρα. Πλάθουμε τη ζύμη σε οβάλ μελομακάρονα και τα χαράζουμε ελαφρά με ένα
πιρούνι. Τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα ψήνουμε για 20-25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
Το 4 ο Βήμα είναι να «στολίσουμε» τα μελομακάρονα. Μόλις βγουν τα καυτά μελομακάρονα από τον
φούρνο, τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Τα αφήνουμε για 10-15 δευτερόλεπτα, γυρίζοντάς τα μία φορά για
να μελώσουν καλά. Τα βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και τα τοποθετούμε σε μια πιατέλα.
Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένα καρύδια και κανέλα. Μόλις τελειώσουμε και με το πασπάλισμα, τότε τα
μελομακάρονα είναι έτοιμα να τα απολαύσετε.
Συνταγή για ψητή γαλοπούλα

Υλικά:
- 1 γαλοπούλα (περίπου 5-6 κιλά), καλά ξεπαγωμένη και καθαρισμένη
- 100 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
- 1 πορτοκάλι, κομμένο στα τέσσερα
- 1 κρεμμύδι, κομμένο στα τέσσερα
- 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανο
- 2-3 κλωναράκια θυμάρι
- Αλάτι
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- ½ φλιτζάνι λευκό κρασί ή ζωμός κότας
Εκτέλεση:
Το 1 ο Βήμα είναι η προετοιμασία της γαλοπούλας. Αφαιρέστε τη γαλοπούλα από τη συσκευασία της.
Αφαιρέστε τον λαιμό και τα εντόσθια από την κοιλότητά της και αφήστε τη να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου για περίπου 30 λεπτά. Στεγνώστε πολύ καλά τη γαλοπούλα εσωτερικά και εξωτερικά με χαρτί κουζίνας.
Το 2 ο Βήμα είναι η προετοιμασία της γαλοπούλας για το ψήσιμο. Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180°C. Σε ένα μπολάκι, ανακατέψτε το μαλακό βούτυρο με αλάτι και πιπέρι. Με τα χέρια σας, απλώστε το μείγμα κάτω από την πέτσα της γαλοπούλας στο στήθος, αλλά και εξωτερικά σε όλη την επιφάνεια του πουλερικού. Γεμίστε την κοιλότητα της γαλοπούλας με το κομμένο πορτοκάλι, το κρεμμύδι, το δεντρολίβανο και το θυμάρι. Αυτό θα δώσει υπέροχο άρωμα στο κρέας.
Το 3 ο Βήμα είναι το ψήσιμο. Τοποθετήστε τη γαλοπούλα σε μια σχάρα μέσα σε ένα ταψί, με το στήθος προς τα πάνω. Ρίξτε το κρασί ή τον ζωμό στον πάτο του ταψιού. Σκεπάστε τη γαλοπούλα με αλουμινόχαρτο και ψήστε για περίπου 2 ώρες. Στη συνέχεια, αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο, αλείψτε την με τα υγρά του ταψιού (αν χρειαστεί προσθέστε λίγο ακόμα νερό) και συνεχίστε το ψήσιμο για περίπου 1-2 ώρες ακόμα, μέχρι να
ροδίσει καλά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από το μέγεθος της γαλοπούλας (υπολογίστε περίπου 25-30 λεπτά ανά κιλό).
Προσοχή: Η γαλοπούλα είναι έτοιμη όταν τα υγρά που βγαίνουν από το μπούτι είναι διαυγή, όχι ροζ.
Χρησιμοποιήστε θερμόμετρο κρέατος για σιγουριά. Θα πρέπει να δείξει 74°C στο πιο παχύ μέρος του μπούτι.
Το 4 ο Βήμα είναι η «ξεκούραση» της γαλοπούλας. Αφήστε τη γαλοπούλα να ξεκουραστεί, για τουλάχιστον 20-30 λεπτά, πριν την κόψετε. Έτσι, οι χυμοί του κρέατος θα επανέλθουν και θα παραμείνει ζουμερή.
Μπορείτε να βάλετε και συνοδευτικά όπως:
- πατάτες φούρνου,
- καραμελωμένα καρότα ή
- ρύζι πιλάφι.
Άρτεμις Ταφρόγλου, Μαριτίνα Παπαδοπούλου, Β3
«Ένα χριστουγεννιάτικο έδεσμα»
Χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα του χειμώνα και των Χριστουγέννων
Ένα εξαιρετικό πιάτο, για να στολίσει το γιορτινό μας τραπέζι.
Φτιάξτε το, για τα Χριστούγεννα και όχι μόνο, και χαρείτε το με τους ανθρώπους που αγαπάτε και σας αγαπούν!
Υλικά
• 1400 γραμ. χοιρινό μπούτι χωρίς κόκαλο
• 20 κάστανα ολόκληρα βρασμένα
• 20 δαμάσκηνα χωρίς κουκούτσι
• 2 πορτοκάλια (το χυμό τους)
• 50 – 60 γραμ. κουκουνάρι (σχεδόν ½ φλιτζ. τσαγιού)
• 1 μικρό καρότο σε τέταρτα
• 3 μέτρια κρεμμύδια, σε τέταρτα
• 3 σκελίδες σκόρδο, χοντροκομμένες
• 1 κρασοπότηρο μαυροδάφνη
• ½ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 3 φλιτζ. τσαγιού νερό
• ½ κουτ. γλυκού κορν φλάουρ
• αλάτι – φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη μαρινάδα
• 1 μεγάλο κρεμμύδι, σε φέτες
• 1 σκελίδα σκόρδο χοντροκομμένη
• 5 δαφνόφυλλα
• ½ κουτ. γλυκού θυμάρι
• ⅓ φλιτζ. τσαγιού ελαιόλαδο
• 1 φλιτζ. τσαγιού μαυροδάφνη (Achaia Clauss)
Εκτέλεση
Αρχικά, πλένουμε πολύ καλά το κρέας, το κόβουμε και το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Στη συνέχεια, σ’ ένα μπολ ρίχνουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας, βάζουμε το κρέας, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο απόβραδίς. Την άλλη μέρα, βγάζουμε το κρέας από τη μαρινάδα (την οποία πετάμε) και, χωρίς να το πλύνουμε, το σκουπίζουμε με απορροφητικό χαρτί. Έπειτα, σ’ ένα μικρό μπολ βάζουμε τα δαμάσκηνα με το χυμό πορτοκαλιού και τ᾿ αφήνουμε να σταθούν για 30′- 45′, τα σουρώνουμε και πετάμε τον χυμό. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρέας, το σκόρδο, τα κρεμμύδια και τα σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά, για 10΄ περίπου.
Ύστερα, σβήνουμε με τη μαυροδάφνη, κι όταν εξατμιστεί το κρασί, ρίχνουμε αλάτι, πιπέρι, το καρότο και περίπου 3 φλιτζάνια νερό. Το νερό θα πρέπει να σκεπάζει το κρέας. Κλείνουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 40΄- 45΄ περίπου, μέχρι να βράσει το κρέας.
Εάν χρειαστεί νερό, προσθέτουμε λίγο ακόμη. Τέλος, προσθέτουμε τα κάστανα, τα δαμάσκηνα, τα κουκουνάρια και το κορν φλάουρ, που το ᾿χουμε διαλύσει σε λίγο νερό, και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄ περίπου ακόμη, μέχρι να μαλακώσουν τα κάστανα και τα δαμάσκηνα και να χυλώσει η σάλτσα μας.
Παναγιώτης Σιμπάρδης
Μους λευκής σοκολάτας με ρόδι
Υλικά:
-
200 γρ. λευκή σοκολάτα
-
200 ml κρέμα γάλακτος
-
2 ασπράδια αυγών
-
1 φακελάκι ζάχαρη βανίλιας
-
2 κ.σ. ζάχαρη
-
Σπόρους από 1 ρόδι
Εκτέλεση:
Σε μπεν μαρί λιώνουμε τη λευκή σοκολάτα και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να γίνει ελαφριά σαντιγί και τη βάζουμε στο ψυγείο. Σε ξεχωριστό μπολ, χτυπάμε τα ασπράδια με τη ζάχαρη και τη βανίλια μέχρι να γίνουν σφιχτή μαρέγκα. Ενώνουμε απαλά τη σοκολάτα με τη σαντιγί και μετά προσθέτουμε τη μαρέγκα, ανακατεύοντας προσεκτικά για να μη χαθεί ο αέρας. Μοιράζουμε τη μους σε ποτήρια και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 2 ώρες. Σερβίρουμε πασπαλίζοντας με σπόρους ροδιού, που δίνουν χρώμα και φέρνουν καλή τύχη για τη νέα χρονιά.
Χοιρινό με κυδώνια και μέλι
Υλικά:
-
1 κιλό χοιρινό (σε κομμάτια)
-
2–3 ώριμα κυδώνια
-
1/3 φλ. μέλι
-
1/2 φλ. λευκό κρασί ή χυμό πορτοκαλιού
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
Αλάτι, πιπέρι, θυμάρι ή δεντρολίβανο
Εκτέλεση:
Κόβουμε το χοιρινό σε κομμάτια και το σοτάρουμε σε βαθύ τηγάνι με ελαιόλαδο μέχρι να ροδίσει από όλες τις πλευρές. Προσθέτουμε τα κυδώνια καθαρισμένα και κομμένα σε φέτες και ανακατεύουμε για λίγα λεπτά. Σβήνουμε με το κρασί (ή το χυμό πορτοκαλιού), προσθέτουμε το μέλι και τα μυρωδικά και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Αφήνουμε να σιγομαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να δέσει η σάλτσα. Το αποτέλεσμα είναι ένα γλυκοαλμυρό πιάτο, αρωματικό και ιδανικό για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, εμπνευσμένο από παλιές ελληνικές συνταγές που συνδύαζαν το κρέας με φρούτα και μέλι.
Νίκη Πολυχρονοπούλου
ΔΙΠΛΕΣ
ΥΛΙΚΑ:
-
500 γρ. αλεύρι γ.ό.χ.
-
5 αυγά, μεσαία
-
2 κ.σ. ελαιόλαδο
-
1 πρέζα αλάτι
-
2 κ.σ. κρυσταλλική ζάχαρη
-
1-2 κ.σ. νερό, προαιρετικά
-
400 ml σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το αλεύρι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, αλάτι και τη ζάχαρη και χτυπάμε με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα για 1-2 λεπτά. Το μείγμα δεν θα δέσει καλά, οπότε το αφαιρούμε και συνεχίζουμε να πλάθουμε με τα χέρια μας. Μόλις σχηματίσουμε τη ζύμη με τα χέρια μας, τη μεταφέρουμε ξανά στο μίξερ και χτυπάμε για ακόμα 1-2 λεπτά. Αν είναι πολύ σφιχτή, τότε προαιρετικά βάζουμε το νερό. Κόβουμε σε 5 ίσα κομμάτια, καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στο ψυγείο να ξεκουραστεί για 1 ώρα. Τοποθετούμε ένα τηγάνι με το σπορέλαιο σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να ζεσταθεί καλά. Πασπαλίζουμε με αλεύρι τον πάγκο εργασίας και βάζουμε το ένα κομμάτι από τη ζύμη. Ανοίγουμε με έναν πλάστη τη ζύμη σε πολύ λεπτό φύλλο. Κόβουμε σε κομμάτια και τα μεταφέρουμε στο καυτό λάδι. Τηγανίζουμε για 1 λεπτό να πάρουν χρώμα. Αφαιρούμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία για όλα τα κομμάτια της ζύμης.
Έλενα Νάσιου, Β3
Χριστουγεννιάτικα μπισκότα
Υλικά
•500 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
•μια κουταλιά του γλυκού μείγμα μπαχαρικών
•300 gr καστανή ζάχαρη
•ένα αυγό
•μια κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
•μια κουταλιά του γλυκού κακάο
•2 στικ βανίλια
•μισό ξύσμα από πορτοκάλι
•20 gr χυμό από πορτοκάλι
•μια πρέζα αλάτι
•250 gr βούτυρο
Εκτέλεση
Χτυπάμε ελαφρά το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου με την ζάχαρη, τα αυγά, το αλάτι, το χυμό και το ξύσμα από πορτοκάλι και τέλος ρίχνουμε το αλεύρι όπου μέσα του έχουμε ρίξει το μείγμα μπαχαρικών, τις βανίλιες, το κακάο, το μπεικιν και τα έχουμε ανακατέψει πολύ καλά και ετοιμάζουμε μια ζύμη.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για μισή ώρα περίπου. Ανοίγουμε φύλλο πάχους 2 εκατοστών σε ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια, κόβουμε διάφορα χριστουγεννιάτικα σχήματα, τα τοποθετούμε σε χαρτί ψησίματος και ψήνουμε στον αέρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 160-170 βαθμούς για 20 λεπτά.
Μελομακάρονα
Εργασία του Νέστορα Τσιρώνη
Ως χριστουγεννιάτικο γλύκισμα, επιλέγω τα παραδοσιακά Μελομακάρονα.
Υλικά για Μελομακάρονα:
-
Για το Σιρόπι:
-
Νερό
-
Ζάχαρη
-
Μέλι
-
Ξυλάκια κανέλας
-
Φλούδα πορτοκαλιού
-
-
Για τα Μελομακάρονα:
-
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
Ελαιόλαδο και/ή Ηλιέλαιο (ή άλλο φυτικό λάδι)
-
Χυμός πορτοκαλιού
-
Ζάχαρη (προαιρετικά, ανάλογα τη συνταγή)
-
Κονιάκ (προαιρετικά)
-
Ξύσμα πορτοκαλιού
-
Κανέλα
-
Γαρίφαλο τριμμένο
-
Μπέικιν πάουντερ
-
Μαγειρική σόδα (διαλυμένη στον χυμό πορτοκαλιού)
-
-
Για το Πασπάλισμα:
-
Τριμμένα καρύδια
-
Μέλι (επιπλέον)
-
Τρόπος Εκτέλεσης:
Αρχικά, ετοιμάζουμε το σιρόπι βράζοντας το νερό, τη ζάχαρη, την κανέλα και τη φλούδα πορτοκαλιού για λίγα λεπτά. Προσθέτουμε το μέλι, αφού το αποσύρουμε από τη φωτιά, και το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Στη συνέχεια, σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε τα υγρά υλικά της ζύμης (λάδια, χυμό πορτοκαλιού με τη διαλυμένη σόδα, κονιάκ, ζάχαρη, ξύσμα και μπαχαρικά) και σε ένα άλλο τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ). Ενώνουμε τα υγρά με τα στερεά υλικά, ανακατεύοντας απαλά και για λίγο με το χέρι, ίσα-ίσα να ομογενοποιηθεί η ζύμη, χωρίς να τη «δουλέψουμε» πολύ, για να μείνουν αφράτα τα μελομακάρονα. Πλάθουμε τα μελομακάρονα σε οβάλ σχήμα, τα χαράζουμε ελαφρά με ένα πιρούνι και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά. Μόλις βγουν από τον φούρνο και είναι καυτά, τα βουτάμε λίγα-λίγα στο κρύο σιρόπι για περίπου 10-20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά. Τέλος, τα τοποθετούμε σε πιατέλα και τα πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια και, προαιρετικά, με λίγο μέλι επιπλέον.
Χριστουγεννιάτικα Μπισκότα
Υλικά:
-
300 γρ. Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
150 γρ. Μαλακό βούτυρο
-
100 γρ. Ζάχαρη Άχνη
-
2 Αυγά
-
1 Κουταλάκι του γλυκού Βaking Powder
-
1 Βανίλια
-
Ξύσμα από ένα πορτοκαλί
-
¼ του γλυκού κανέλα
-
¼ του γλυκού γαρίφαλο
Εκτέλεση:
Αρχικά, χτυπάμε το βούτυρο με την άχνη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε σταδιακά τα αυγά, τη βανίλια, το γαρίφαλο και την κανέλα. Στη συνέχεια, ενσωματώνουμε το αλεύρι μαζί με το Βaking Powder και ζυμώνουμε απαλά. Όταν σχηματιστεί μια ομοιογενής ζύμη, κάνουμε ό,τι σχέδιο θέλουμε στα κουλουράκια μας. Τα ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 20 λεπτά.
Καλή Επιτυχία !!!
Μελομακάρονα συνταγή
από τη μαθήτρια: Ρήγα Μαρία
Υλικά
40 gr ηλιέλαιο ή καλαμποκέλαιο
240 gr ελαιόλαδο ελαφρύ
50 gr κονιάκ
160 gr χυμός φρέσκου πορτοκαλιού
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
200 gr ψιλή κρυσταλλική ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτό γαρύφαλλο
2 κ.γ. κοφτά κανέλα
2 πορτοκάλια ακέρωτα (ξύσμα)
900 gr αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κ.γ. κοφτά μπέικιν πάουντερ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΙΡΟΠΙ
400 gr ζάχαρη
400 gr νερό
400 gr μέλι θυμαρίσιο
1/2 λεμόνι (ακέρωτο)
Αλεσμένο φυστίκι Αιγίνης ή καρύδι (για το πασπάλισμα)
Εκτέλεση
1. Κοσκινίζουμε πρώτα το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σε μπολ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
2. Σε άλλο μπολ βάζουμε το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο, το κονιάκ, τη ζάχαρη, την κανέλα, το γαρίφαλο, το ξύσμα πορτοκαλιού.
3. Με σύρμα τα ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί και να λιώσει η ζάχαρη.
4. Διαλύουμε τη μαγειρική σόδα στο χυμό πορτοκαλιού, ανακατεύουμε να αρχίσει η αντίδραση και τη ρίχνουμε στο μείγμα.
5. Ανακατεύουμε με το σύρμα τα υλικά.
6. Τέλος ρίχνουμε μέσα το αλεύρι σταδιακά και ανακατεύουμε στην αρχή με το σύρμα. Όταν αρχίσει και σφίγγει, αναδιπλώνουμε με το χέρι απαλά.
7. Δεν την παιδεύουμε για πολύ ώρα αν θέλουμε να βγουν αφράτα ώστε να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι.
8. Πρέπει να είναι αφράτη λαδερή και απαλή.
9. Παίρνουμε ένα κομμάτι σε μέγεθος καρυδιού και ξεκινάμε να τα πλάθουμε. Τα αραδιάζουμε στο ταψί αραιά μεταξύ τους.
10. Ελαφρά πατάμε με πιρούνι την επιφάνεια τους και κάνουμε σχέδια και τρυπούλες. Αυτό θα βοηθήσει να ρουφήξουν σωστά το σιρόπι αφού ψηθούν.
11. Αφού πλάσουμε τα δυο πρώτα ταψιά, τα βάζουμε στο φούρνο.
12. Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στη μεσαία σχάρα στον αέρα για περίπου 25΄ στους 160 ºC.
13. Είναι έτοιμα όταν ροδίσουν καλά και γίνουν τραγανά. Άλλωστε η μυρωδιά τους θα σας σπάσει τη μύτη και τότε θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα.
14. Τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως. Εγώ φτιάχνω μεγάλες ποσότητες κάθε χρόνο και τα σιροπιάζω λίγα λίγα όποτε τελειώνουν.
15. Τα ψημένα μελομακάρονα τα διατηρώ μέσα σε μεγάλο αεροστεγές κουτί και τα στρώνω σειρά σειρά με αντικολλητικό χαρτί ενδιάμεσα για να μην τρίβονται.
ΣΙΡΟΠΙ
1. Βάζουμε το μέλι και τα υπόλοιπα υλικά σε κατσαρόλα και από την ώρα που θα πάρουν βράση, βράζουμε 3΄.
2. Ξαφρίζουμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
3. Αφού βράσει το σιρόπι το αφήνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία. Η ένταση της εστίας να είναι στο 1 ή στο 2, ίσα που να τρέμει και να σιγοβράζει.
4. Τα βουτάμε λίγα λίγα κάθε φορά και τα αφήνουμε για περίπου 20 δευτερόλεπτα από κάθε πλευρά.
5. Έτσι μελώνουν σωστά, παραμένουν μελωμένα και αφράτα και στο στόμα διαλύονται χωρίς να είναι βαριά σκληρά και να στάζουν
6. Αν τα θέλετε πιο πολύ σιροπιασμένα, απλώστε τα όλα κοντά κοντά σε ένα ταψί και περιχύστε τα σιγά σιγά.
7. Αφήστε να τραβήξουν το σιρόπι και να ποτίσουν καλά.
8. Στο τέλος που είναι ζεστά τα πασπαλίζουμε με φυστίκι Αιγίνης ψιλοκομμένο ή καρύδι.
9. Σε πολλές περιοχές πασπαλίζουν με καβουρδισμένο σουσάμι και καρύδι.
Πίτα Αγίου Βασιλείου
Μαθητής: Χονδροκούκης
Η βασιλόπιτα αποτελεί ένα από τα πιο χαρακτηριστικά έθιμα της ελληνικής παράδοσης. Την παραμονή της νέας χρονιάς, ετοιμάζεται αυτή η ξεχωριστή πίτα, γλυκιά ή αλμυρή, και κόβεται μόλις ο χρόνος αλλάξει. Η πράξη αυτή συνοδεύεται από ευχές για υγεία, τύχη και ευημερία, ενώ η παράδοση επιβάλει την τοποθέτηση ενός νομίσματος, του γνωστού φλουριού, το οποίο φέρνει καλή τύχη σε όποιον το βρει.
Υλικά:
-
250 γραμμάρια μαργαρίνη σε θερμοκρασία δωματίου
-
2,5 φλιτζάνια ζάχαρη
-
6 αυγά βιολογικά σε θερμοκρασία δωματίου
-
2 βανίλιες
-
4 κουταλιές της σούπας κονιάκ ή σπιτικό τσέρι
-
ξύσμα από 2 πορτοκάλια
-
1 φλιτζάνι γάλα εβαπορέ αδιάλυτο
-
4 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
-
ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα ( προαιρετικά)
-
ταψί 28 εκατοστών
-
χαρτί φούρνου
-
λίγο βούτυρο για το άλειμμα του ταψιού
Εκτέλεση:
Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη μέχρι ν’ ασπρίσει και να γίνει το μίγμα πολύ αφράτο. Μετά προσθέτουμε ένα ένα τ’ αυγά (χωρίς να σταματάμε το χτύπημα), τις βανίλιες και το κονιάκ . Αφήνουμε για λίγα λεπτά να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε το γάλα εναλλάξ με το αλεύρι. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού. Βάζουμε σε ταψί 28 εκατοστών λίγο βούτυρο. Το αλείφουμε να πάει παντού. Βάζουμε το χαρτί φούρνου, το αλείφουμε πάλι με λίγο βούτυρο. Ρίχνουμε το μίγμα της πίτας. Μ’ ένα μαχαίρι κάνουμε στην επιφάνεια της πίτας έναν κύκλο. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180οC. Βάζουμε το ταψί στο φούρνο και ψήνουμε στους 175οC για 1 ώρα και 5’ στην τελευταία σχάρα. Πριν το βγάλουμε από το φούρνο βυθίζουμε ένα μαχαίρι στην μέση της πίτας. Αν βγει στεγνό, έχει ψηθεί. Τότε τη βγάζουμε από το ταψί, την αφήνουμε στη σχάρα να κρυώσει, βάζουμε το φλουρί και την τοποθετούμε σε μία πιατέλα. Αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη.
ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ ΜΕ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ

Υλικά:
Για το σιρόπι: Για τα μελομακάρονα: Για την σύνθεση:
30γρ. νερό 240γρ. χυμό πορτοκαλιού 340γρ.κουβερτούρα
400γρ. κρυσταλλική ζάχαρη. Ξύσμα πορτοκαλιού από 2 πορτοκάλια 1 κ.σ σπορέλαιο
1 στικ κανέλας 1,5-2 κ. κανέλα 50γρ. καρύδια ψιλοκομμένα
1 πορτοκάλι 1,5-2 κ. τριμμένο γαρίφαλο
75γρ. γλυκόζη 240γρ. σπορέλαιο
200γρ. μέλι 110γρ. ελαιόλαδο
30γρ. άχνη ζάχαρη
1κ. μαγειρική σόδα
600γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
120γρ. σιμιγδάλι
Εκτέλεση:
Για το σιρόπι:
-
Αρχικά τοποθετούμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, τη ζάχαρη, το στικ κανέλας, το πορτοκάλι κομμένο στη μέση και τη γλυκόζη. Στη συνέχεια, ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε για 3-4 λεπτά μέχρι να λιώσει η ζάχαρη και να πάρει μια βράση. Μετά, αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει πολύ καλά για 1 ώρα. Τέλος ρίχνουμε το μέλι και το ανακατεύουμε.
Για τα μελομακάρονα
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα. ‘Έπειτα, στρώνουμε λαδόκολλα σε 3 ταψιά φούρνου και αφήνουμε στην άκρη. Συνεχίζουμε, ρίχνοντας σε ένα μπολ τον χυμό και το ξύσμα πορτοκαλιού, την κανέλα και το γαρίφαλο, και ανακατεύουμε με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν. Μετά, προσθέτουμε το σπορέλαιο και το ελαιόλαδο, και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε την άχνη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Στη συνέχεια, προσθέτουμε τη σόδα και ανακατεύουμε με το σύρμα. Έπειτα, ρίχνουμε το αλεύρι και το σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε πολύ ελαφρά με τα χέρια μας μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να έχουμε μια ζύμη. Πλάθουμε 45-50 μελομακάρονα των 30 γρ. σε ομοιόμορφο σχήμα μήκους 3-4 εκ., περνάμε την επιφάνειά τους από μια κουτάλα αράχνη για να δώσουμε το χαρακτηριστικό σχήμα του μελομακάρονου και τα τοποθετούμε στα ταψιά . Στη συνέχεια μεταφέρουμε το πρώτο ταψί στην πάνω σχάρα του φούρνου και ψήνουμε για περίπου 25-30 λεπτά μέχρι να γίνουν τραγανά και να πάρουν ωραίο χρώμα. Επαναλαμβάνουμε για τα άλλα 2 ταψιά. Συνεχίζουμε, στρώνοντας λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Έπειτα ρίχνουμε σε δόσεις τα καυτά μελομακάρονα στο κρύο σιρόπι και αφήνουμε για 10 δευτερόλεπτα. Τέλος, μεταφέρουμε τα μελομακάρονα στο ταψί με τη λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν σε θερμοκρασία δωματίου για 30 λεπτά και στο ψυγείο για άλλα 30 λεπτά.
Για τη σύνθεση:
Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και αφήνουμε στην άκρη. Στη συνέχεια, σπάμε την κουβερτούρα με τα χέρια μας σε κομμάτια και τη ρίχνουμε σε ένα μπολ. Καλύπτουμε με διάφανη μεμβράνη και μεταφέρουμε στον φούρνο μικροκυμάτων στα 800 Watt για 2 ½-3 λεπτά μέχρι να λιώσει ελαφρώς η κουβερτούρα. Έπειτα προσθέτουμε το σπορέλαιο και ανακατεύουμε καλά. Συνεχίζουμε βουτώντας. Τέλος πασπαλίζουμε με τα καρύδια, αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε.
Δανάη Χατζηδημητρίου, Β3
ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Υλικά
· 2 φλιτζ. νερό χλιαρό
· 1 φακελάκι μαγιά ξερή
· 4 κουτ. σούπας μέλι
· 1 κουτ. σούπας ζάχαρη
· 1 κιλό αλεύρι σκληρό για ψωμί + 4 – 5 κουτ. σούπας,
για την επιφάνεια εργασίας και το ταψί
· 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
· 1 κουτ. σούπας γλυκάνισος
· 1/2 κουτ. γλυκού μαχλέπι, κοπανισμένο
· 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο + λίγο, για τη λεκάνη και το ταψί
Στόλισμα
· 1 καρύδι ολόκληρο
· λίγα αμύγδαλα λευκά
· λίγες σταφίδες
· μερικά καρφάκια γαρύφαλλου
· σουσάμι
Επάλειψη
· 1 κουτ. σούπας μέλι
· 2 κουτ. σούπας νερό καυτό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το χλιαρό νερό σε ένα μπολ. Διαλύουμε σε αυτό τη μαγιά, το μέλι και τη ζάχαρη,ανακατεύοντας καλά. Κοσκινίζουμε μέσα στον κάδο το αλεύρι. Προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, το μαχλέπι και το ελαιόλαδο. Ξεκινάμε να ζυμώνουμε με τον γάντζο, ρίχνοντας λίγο-λίγο το νερό με τα διαλυμένα υλικά. Αν η ζύμη βγαίνει πολύ σφιχτή, προσθέτουμε ακόμη μισό φλιτζάνι χλιαρό νερό. Συνεχίζουμε το ζύμωμα για περίπου 5 λεπτά ακόμη. Πασπαλίζουμε με αλεύρι την επιφάνεια εργασίας και ακουμπάμε σε αυτή τη ζύμη. Ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να ξεκολλάει τελείως από αυτά. Λαδώνουμε ελαφρώς μια λεκάνη και μεταφέρουμε εκεί τη ζύμη. Κλείνουμε με μεμβράνη και αφήνουμε τη λεκάνη σε ζεστό μέρος για περίπου 2 ώρες, μέχρι η ζύμη να διπλασιαστεί σε όγκο. Λαδώνουμε και αλευρώνουμε καλά ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί. Ακουμπάμε τη φουσκωμένη ζύμη στην αλευρωμένη επιφάνεια εργασίας και αφαιρούμε ένα κομμάτι από αυτή για το στόλισμα. Την ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με τα χέρια, την πλάθουμε σε καρβέλι και τη βάζουμε στο ταψί. Την αφήνουμε να ξαναφουσκώσει για περίπου 30 λεπτά. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200° C.
ΕΠΑΛΕΙΨΗ
Ετοιμάζουμε το μείγμα της επάλειψης ανακατεύοντας το μέλι με το καυτό νερό.
Πλάθουμε με το κομμάτι ζύμης που έχουμε κρατήσει στολίδια της αρεσκείας μας, όπως σταυρούς, λουλούδια, λεπτές λωρίδες κ.ά. Ακουμπάμε τα στολίδια πάνω στο καρβέλι. Αλείφουμε όλη την επιφάνεια με το μελόνερο, πιέζοντας ελαφρώς τα ζυμαρένια στολίδια ώστε να κολλήσουν. Σφηνώνουμε στο κέντρο του ψωμιού το καρύδι. Γαρνίρουμε με λίγα αμύγδαλα και σταφίδες. Σφηνώνουμε μερικά καρφάκια γαρύφαλλου και πασπαλίζουμε με σουσάμι. Ψήνουμε το χριστόψωμο στον φούρνο για 45 – 50 λεπτά. Γύρω στα 35 λεπτά ψησίματος, ανοίγουμε τον φούρνο και αλείφουμε πάλι το καρβέλι με μελόνερο. Συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πάρει ωραίο χρώμα.
Παναγιώτης Χριστοφής, Β3
Η εργασία αυτή υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Ν. Γλώσσας
Υπεύθυνος καθηγητής: Ευστάθιος Βιολέτης











