Η άλωση της Τριπολιτσάς

Η ελληνική σημαία υψώνεται στην Τριπολιτσά, πίνακας του Πέτερ Φον Ές

Η Τριπολιτσά ήταν το σημαντικότερο διοικητικό,στρατιωτικό και οικονομικό κέντρο της Πελοποννήσου με ιδιαίτερη στρατιωτική σημασία,καθώς έλεγχε τους δρόμους προς τις άλλες πόλεις της Πελοποννήσου.Η πρώτη απόπειρα άλωσής της  έγινε το 1770 όμως κατέληξε σε ήττα των Ελλήνων.

Η Τριπολιτσά ήταν καλά οχυρωμένη με κανόνια και ψηλά τείχη αλλά είχε ένα μειονέκτημα και αυτό ήταν ότι βρισκόταν στη μέση μιας πεδιάδας και δεν είχε υποστήριξη μέσω θάλασσας.

Αυτή η δεύτερη απόπειρα πολιορκίας ήταν καλά οργανωμένη με αρχηγούς τους Κολοκοτρώνη,Γιατράκο,Αναγνωσταρά και τον Πετρομπέη Μαυρομιχάλη.Ο καθένας τους είχε μια ομάδα αντρών γύρω στους 1.000-2.000.Για πολύ καιρό η μάχη αυτή γινόταν με διάφορους πυροβολισμούς από μακριά καθώς οι Έλληνες γνώριζαν πως οι Τούρκοι υπερτερούσαν αριθμητικά.

Ένα πρωινό της  23ης  Σεπτεμβρίου οι Έλληνες ανέβηκαν στα τείχη και άνοιξαν την πύλη έτσι ώστε να μπει ο ελληνικός στρατός.Οι Τούρκοι αιφνιδιάστηκαν από τον θόρυβο μα πριν το καταλάβουν οι Έλληνες ήταν ήδη ανάμεσά τους.Η σφαγή κράτησε τρεις ολόκληρες ημέρες και οι Έλληνες δεν έδειξαν καθόλου οίκτο σκοτώνοντας τις γυναίκες τα παιδιά ακόμα και τα βρέφη..Συνολικά σφαγιάστηκαν 2.000 Εβραίοι και 30.000 Τούρκοι!!

Δημήτρης Γεωργόπουλος

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης