Οι πιο σημαντικές γιορτές στη Γαλλία

Δεκέμβριος-Ιανουάριος

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ (Saint Nicolas)

saint clausΓιορτάζεται στις 6 Δεκεμβρίου όπως και στην Ελλάδα, μόνο που στη Γαλλία είναι αφιερωμένη στα παιδιά και αναφέρεται στον Άγιο Νικόλαο των Μύρων. Ο άγιος αυτός τη νύχτα της 5ης προς 6η Δεκεμβρίου φέρνει στα καλά παιδιά δώρα και διάφορες λιχουδιές.

 

 

 

ΟΙ 4 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ ΠΡΙΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ (L” Avent)

la ventΈθιμα και παραδόσεις στη Γαλλία για την προετοιμασία των Χριστουγέννων. Κάποια μοιάζουν με τις δικές μας προετοιμασίες. L” Avent (Αβάν) είναι οι 4 εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα (η δική μας Σαρακοστή). Avent στα λατινικά σημαίνει άφιξη και εννοεί τον ερχομό του Χριστού. Στολίζονται τα σπίτια με το έλατο, τη φάτνη και το χριστουγεννιάτικο στεφάνι.

ΤΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΣΤΕΦΑΝΙ (La Couronne de l” Avent)

στεφάνιΕίναι ένα στεφάνι με 4 κεριά. Κάθε Κυριακή οι Γάλλοι ανάβουν από ένα κερί, μέχρι να τα ανάψουν όλα (4 κεριά-4 εβδομάδες). Το φως των κεριών συμβολίζει το φως των Χριστουγέννων που φέρνει την αγάπη, την ειρήνη, την ελπίδα.

 

 

ΤO ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ (Le Calendrier de l’Avent)

ημερολόγιοΑναφέρεται κυρίως στα παιδιά. Πρόκειται για 24 αριθμημένα κουτάκια που ξεκινούν από την 1η Δεκεμβρίου. Κάθε μέρα τα παιδιά βρίσκουν ένα μικρό δώρο (εικόνες-ζωγραφιές) ή ένα σοκολατάκι.

 

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ (Noël-Jour de l’ An)

δέντροΤα Χριστούγεννα, όπως και στην Ελλάδα, είναι μια σημαντική γιορτή. Το βράδυ της 25ης Δεκεμβρίου όλη η οικογένεια μετά τη μεταμεσονύχτια λειτουργία μαζεύεται για το χριστουγεννιάτικο δείπνο. Το εορταστικό τραπέζι (ρεβεγιόν) είναι στολισμένο με γκι και κεριά. Μάλιστα, έχει και διάφορα εδέσματα, όπως γαλοπούλα γεμιστή με κάστανα, φουά γκρα, όπως επίσης και θαλασσινά, σολομό και στρείδια. Υπάρχουν κρασιά και σαμπάνια. Το δείπνο κλείνει με το παραδοσιακό γλυκό, τον χριστουγεννιάτικο κορμό (Bûche de Noël). Ο Άγιος Βασίλης (le Père Noël) αφήνει τα δώρα του το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων κοντά στο τζάκι ή κάτω από το χριστουγεννιάτικο δέντρο. Χριστουγεννιάτικα δέντρα, όπως και στην Ελλάδα, στολίζουν σε όλα τα σπίτια, στις πλατείες και σε δημόσιους χώρους. Σπουδαίο ρόλο, στη Γαλλική διακόσμηση, έχει η φάτνη. Η παραμονή της Πρωτοχρονιάς λέγεται la saint Silvestre, και παντού υπάρχουν γιορτές, όπου ο κόσμος διασκεδάζει περιμένοντας τα μεσάνυχτα τον ερχομό του νέου έτους.

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΦΩΤΩΝ (La Fête des Lumières): L’Épiphanie-La Galette des Roi

πίταΤα Θεοφάνεια στη Γαλλία (L’Épiphanie) στις 6 Ιανουαρίου μαζί με τη παραδοσιακή γιορτή “Η Γαλέτα τον Βασιλιάδων”. Οι βιτρίνες των φούρνων και των ζαχαροπλαστείων γεμίζουν με νόστιμες πίτες που έχουν επάνω χρυσά στέμματα. Είναι σαν τη δική μας βασιλόπιτα, αλλά με διαφορετική γεύση, αφού έχει τραγανό φύλλο γέμιση από κρέμα είτε με αμύγδαλα, είτε με μαρμελάδα ή ακόμα και σοκολάτα.

Φεβρουάριος

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΚΡΕΠΑΣ (La Chandeleur)

κρέπεςΗ Σαντλέρ γιορτάζεται στις 2 Φεβρουαρίου, 40 μέρες μετά τα Χριστούγεννα και αντιστοιχεί στην Υπαπαντή του Χριστού, δηλαδή στην υποδοχή του Χριστού στο ναό και στον εξαγνισμό της Παναγίας. Η ονομασία προέρχεται από τη λέξη “chandelle” που σημαίνει λαμπάδα, κερί. Κάθε χρόνο αυτή τη μέρα, σε κάθε σπίτι της Γαλλίας, φτιάχνουν κρέπες για να σώσουν το σιτάρι της χρονιάς, που σε διαφορετική περίπτωση θα καταστρεφόταν.

 

ΆΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ (Saint Valentin)

τριαντάφυλλαΣτη Γαλλία, όπως και στην Ελλάδα, στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζουν οι ερωτευμένοι. Παντού υπάρχουν καρδιές, σοκολάτες, λουλούδια, μπουμπούκια με καρδιές. Τα αισθήματα αγάπης και στοργής, επιπλέον, εκφράζονται και με την ανταλλαγή καρτών και μικρών συμβολικών δώρων.

 

 

ΟΙ ΑΠΟΚΡΙΕΣ (Le Carnaval)

μάσκαΟι Απόκριες είναι μία γιορτή που η ημερομηνία της εξαρτάται από το Πάσχα, τόσο στη Γαλλία, όσο και στην Ελλάδα. Τελειώνει την Τρίτη της Τυροφάγου (mardi gras), ενώ σε εμάς την Καθαρά Δευτέρα. Μετά ξεκινά η Σαρακοστή (le carême). Όπως το καρναβάλι της Πάτρας, το πιο διάσημο καρναβάλι είναι της Νίκαιας (Nice) στη Γαλλία, ενώ διοργανώνονται αντίστοιχα καρναβάλια σε πολλές πόλεις. Το γλυκό του καρναβαλιού είναι τα μπενιέ (beignets) -σαν λουκουμάδες-, οι βάφλες και οι κρέπες. Ο κόσμος μεταμφιέζεται, χορεύει τραγουδάει, διασκεδάζει και υπάρχουν παντού κονφετί (confetti), σερπαντίνες (serpentines) και βεγγαλικά (feux d’ artifice).

Μάρτιος

JOURNEE DE LA FEMME Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας (Journée de la femme)

γυναίκεςΤην παγκόσμια ημέρα της γυναίκας την γιορτάζουμε στης 8 Μαρτίου.  Είναι μια διεθνής ημέρα που αναδεικνύει τον αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών και ειδικότερα για τον τερματισμό των ανισοτήτων σε σχέση με τους άνδρες.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑΣ (Journée de la Francophonie)

γαλλοφωνίαΟ Διεθνής Οργανισμός Γαλλοφωνίας ιδρύθηκε στις 20 Μαρτίου 1970 και μάλιστα η Ελλάδα έγινε μέλος του τον Νοέμβριο του 2006. Η Διεθνής Ημέρα Γαλλοφωνίας εορτάζεται στις 20 Μαρτίου και είναι μια ημέρα αφιερωμένη στη γαλλική γλώσσα.

 

Απρίλιος

ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ (Poisson d’avril)

ψάριΚατά την 1η Απριλίου, στη Γαλλία συνηθίζουν να λένε με καλή διάθεση ψέματα και να κρεμούν στις πλάτες των περαστικών μικρά χάρτινα ψάρια, φωνάζοντας “Πρωταπριλιάτικο ψάρι” (”Poisson l’ avril”) όταν εκείνοι το καταλάβουν. Το έθιμο αυτό ήρθε και στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μια ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα βέβαια παρέμεινε ίδια. Λέμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το «θύμα» μας.

 

Η γιορτή του Πάσχα στη Γαλλία (La Fête de Pâques en France)

αυγάΤο Πάσχα είναι μια από τις μεγαλύτερες γιορτές.  Γιορτάζεται και στη Γαλλία όπου όλη τη Μεγάλη Εβδομάδα (La Semaine Sainte) οι εκκλησίες είναι ανοιχτές και με λειτουργίες θυμίζουν στους πιστούς και τιμούν τα Πάθη και την Ανάσταση του Θεανθρώπου. Το Καθολικό Πάσχα συνήθως γιορτάζεται λίγο πιο πριν από το Ορθόδοξο. Καθώς πλησιάζουν οι γιορτές του Πάσχα, οι βιτρίνες και τα σπίτια στολίζονται με αυγά και κοτόπουλα, κουνέλια και κουδουνάκια.

 

Μάιος

ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ (Le 1er mai): Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΜΙΓΚΕ – Η ΕΡΓΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

λουλούδιαΗ Πρωτομαγιά στη Γαλλία είναι δημόσια αργία και είναι γνωστή ως εργατική γιορτή (La Fête du Travail) και γιορτή του μιγκέ (La Fête du Muguet). Στη Γαλλία, όλοι αγοράζουν και χαρίζουν κάτι μικρά και χαριτωμένα κρινάκια που τα λένε «μιγκέ», τα δικά μας «δάκρυα της Παναγίας». Μάλιστα, τα μιγκέ αποτελούν σύμβολο της ανοιξιάτικης ομορφιάς.

 

 

ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗ ΓΑΛΛΙΑ (Commémoration du 8 Mai 1945)

εφημερίδαΗ 8η Μαΐου είναι η ημέρα μνήμης του τέλους του Β” Παγκόσμιου Πολέμου. Σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας γίνονται εορταστικές εκδηλώσεις και τιμάται η μνήμη των νεκρών.

 

 

 

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΗΤΕΡΑΣ (La Fête des mamans)

μητέραΣτη Γαλλία γιορτάζεται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου, ενώ στην Ελλάδα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Οι Γάλλοι, γιορτάζουν την γυναίκα που τους έφερε στη ζωή, με κάρτες, δώρα, λουλούδια και οικογενειακά γεύματα.

 

ΤΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΩΝ ΚΑΝΝΩΝ (Le festival de Cannes)

κάννεςΓια 12 ημέρες στα μέσα Μαΐου, η πόλη των Καννών, από ένα ήσυχο παραθαλάσσιο θέρετρο γίνεται το κέντρο του διεθνούς κινηματογράφου, όπου χιλιάδες ταινίες προβάλλονται και ηθοποιοί απ’ όλο τον κόσμο συγκεντρώνονται για να δείξουν τη λάμψη τους.

 

 

ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ (L’ Ascension)

ανάληψηΗ εορτή της Ανάληψης του Ιησού Χριστού, που ονομάζεται επίσης Ημέρα της Ανάληψης, Πέμπτη Ανάληψης , ή μερικές φορές Μεγάλη Πέμπτη, μνημονεύει τη χριστιανική πίστη για τη σωματική Ανάληψη του Ιησού στον ουρανό. Γιορτάζεται 40 ημέρες μετά την Ανάσταση του Κυρίου, πάντα την ημέρα Πέμπτη την τεσσαρακοστή ημέρα του Πάσχα, τόσο στην Καθολική όσο και στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

 

Η ΜΝΗΜΗ ΤΗΣ ΙΩΑΝΝΑΣ ΤΗΣ ΛΩΡΡΑΙΝΗΣ (Jeanne d’Arc)

ιωάνναΤη 2η Κυριακή του Μαΐου, επέτειος της απελευθέρωσης της πόλης Orleans, τιμάται η μνήμη της αγίας και ηρωίδας Jeanne d’Arc.

 

 

 

Ιούνιος

ΡΟΛΑΝ ΓΚΑΡΟΣ (Roland-Garros)

ρολάνΕίναι τουρνουά τένις που γίνεται κάθε χρόνο από τα τέλη Μαΐου ως τις αρχές Ιουνίου στο Παρίσι, στο στάδιο Roland-Garros. Κάθε χρόνο το τουρνουά προσελκύει πλήθος κόσμου, καθώς επίσης πολλοί διάσημοι τενίστες παίρνουν συμμετοχή σε αυτό.

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (La fête des écoles pour la fin de l’année scolaire)

παιδιάΣτη Γαλλία τα σχολεία κλείνουν την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου ή την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, λίγο αργότερα από ότι στην Ελλάδα. Γίνονται λοιπόν εκδηλώσεις και γιορτές στα σχολεία, που τις οργανώνουν οι γονείς με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών.

 

 

ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗ- ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ (La Pentecôte-  La fête de l’Esprit Saint et de l’Eglise)

πεντηκοστήΗ Πεντηκοστή στην Καθολική, όπως και στην Ορθόδοξη Εκκλησία, γιορτάζεται 50 ημέρες μετά την Ανάσταση, πάντα Κυριακή και την επόμενη μέρα, Δευτέρα, είναι του Αγίου Πνεύματος.

 

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ (La fête  de la musique)

μουσικήΗ Παγκόσμια Ημέρα της Μουσικής γιορτάζεται στη Γαλλία στις 21 Ιουνίου. Μουσικοί, επαγγελματίες και ερασιτέχνες, παίζουν μουσική παντού, στις πλατείες, τα πάρκα, τους σταθμούς, τους δημόσιους χώρους, σ’ όλη τη χώρα.

 

ΙΟΥΛΙΟΣ

Ο ΓΥΡΟΣ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (Le tour de France)

ποδηλασίαΕίναι η ποιο γνωστή διεθνής οργάνωση ποδηλασίας που γίνεται κάθε χρόνο στα τέλη Ιουνίου και η διαδρομή περνά από πολλές πόλεις σ’ όλη την έκταση της Γαλλίας (πάνω από 4.000 γαλλικά χιλιόμετρα).

 

 

 

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΟΥ ΓΑΛΛΙΚΟΥ ΣΙΝΕΜΑ ( La fête du cinema français)

σινεμάΤέλος Ιουνίου αρχές Ιουλίου είναι η γιορτή του γαλλικού κινηματογράφου για 3 μέρες.

 

 

Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΑΛΛΙΑΣ (La fête nationale de la France)

άιφελΗ 14 Ιουλίου είναι η  εθνική γιορτή της Γαλλίας και συνδυάζει τις στρατιωτικές παρελάσεις και την εορταστική ατμόσφαιρα βεγγαλικών και χορών. Στις 14 Ιουλίου 1789 έγινε η κατάληψη της Βαστίλης, μιας φρικτής φυλακής που ήταν το σύμβολο αυθαιρεσίας και καταπίεσης του λαού. Αυτή την ημέρα οι Γάλλοι τιμούν κάθε χρόνο, την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης.

 

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

Η  ΚΟΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ  (ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ) ( L ‘Assomption) 15  ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

κοίμησηΗ Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζεται στις 15 Αυγούστου σ’ όλες  τις χριστιανικές χώρες.  Στην Ελλάδα ονομάζεται  «Πάσχα Του Καλοκαιριού». Είναι μία από τις επίσημες αργίες τόσο στην Ελλάδα, όσο και στη Γαλλία. Στο Παρίσι γίνεται περιφορά του αγάλματος της Παναγίας τη νύχτα στο Σηκουάνα.

 

ΣΕΠΤΈΜΒΡΙΟΣ

Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ( La rentrèe des classes)

σχολείοΣτη Γαλλία τα μαθήματα αρχίζουν την 1η Δευτέρα του Σεπτεμβρίου, στην Ελλάδα στις 11 Σεπτεμβρίου.

 

 

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ  ΗΜΕΡΑ  ΓΛΩΣΣΩΝ ( Journèe Européenee des langues) 25 Σεπτεμβρίου

γλώσσεςΕίναι μια μέρα, που καθιερώθηκε από το Συμβούλιο  της Ευρώπης με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την προώθηση της εκμάθησης γλωσσών και της πολυγλωσσίας στην Ευρώπη.

 

 

Οκτώβριος

Η ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΓΕΥΣΕΩΝ ( La semaine du gout)  14-21 Οκτωβρίου

φαγητάΕίναι  αφιερωμένη στην απόλαυση της γεύσης, την υγιεινή διατροφή, την ποικιλομορφία των γεύσεων, οργανώνονται στο Παρίσι και σε όλες τις πόλεις της Γαλλίας, συζητήσεις, εργαστήρια και μαθήματα  γεύσης.

 

 

HALLOWEEN

χαλογουινΤην παραμονή της Τουσαίν, δηλαδή στις 31 Οκτωβρίου γιορτάζεται το Halloween. Είναι μια αγγλο-κελτική παράδοση, που γίνεται στην Αγγλία, Ιρλανδία και στην Αμερική.  Στη Γαλλία όμως είναι μια γιορτή των παιδιών.

 

 

Νοέμβριος

ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΠΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΗΜΕΡΑ ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΝΕΚΡΩΝ ( La Toussaint) 1η Νοεμβρίου

φαγητά2Την άλλη μέρα, δηλαδή την 2η Νοεμβρίου ο κόσμος πηγαίνει στα νεκροταφεία με χρυσάνθεμα για την μνήμη των αγαπημένων τους. Αυτή η χρονική περίοδος συμπίπτει με τις φθινοπωρινές διακοπές των σχολείων, κι έτσι τα παιδιά διασκεδάζουν περισσότερο, επειδή την παραμονή της Toussaint (31 Οκτωβρίου) γιορτάζεται το Halloween.

 

 

ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΗ ΛΗΞΗ ΤΟΥ Α΄ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ   (Commémoration de l’ Armistice du 11 Νovembre 1919) 11 Νοεμβρίου

στεφάνια

ΤΟ ΚΑΙΝΟΥΡΙΟ ΚΡΑΣΙ ΤΗΣ ΧΡΟΝΙΑΣ (Le Beaujolais Nouveau est arrive!)

κρασίΑυτό είναι το σύνθημα που κάνει γνωστή την «άφιξη» του νέου κόκκινου κρασιού από το Μπωζολέ της Γαλλίας. Κάθε χρόνο την 3η Πέμπτη του Νοέμβρη στις διάφορες πόλεις της Γαλλίας και κυρίως στο Παρίσι γίνεται μία μεγάλη γιορτή για το καινούριο Μπωζολέ.

 

 

Βασιλική Γκρέκου, Καλλιόπη Πασσά