Πώς καθιερώθηκε η Ημέρα της Μητέρας

Η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου έχει καθιερωθεί ως η Ημέρα της Μητέρας. Μια ημέρα αφιερωμένη στη μητρότητα και τους δεσμούς μεταξύ μητέρας και παιδιού, η οποία γιορτάζεται επισήμως σε διάφορες χώρες του πλανήτη, ανάμεσά τους και στην Ελλάδα. Οι μητέρες, τα πρόσωπα που δίνουν σε μας τα παιδιά την αγάπη άνευ όρων κάθε ώρα και στιγμή έχουν την τιμητική τους.
Όμως πώς καθιερώθηκε αυτή η γιορτή; Από την Αρχαία Ελλάδα γίνονταν εκδηλώσεις προς τιμήν της μητρότητας και συνδέονταν με τη θρησκευτική λατρεία. Στον Μεσαίωνα η τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής είχε καθιερωθεί ως η Κυριακή της Μητέρας με ξεκάθαρα χριστιανικό χαρακτήρα. Τον 19ο αιώνα στις Ηνωμένες Πολιτείες πριν από τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, η Ann Reeves Jarvis, μια ακτιβίστρια από τη Δυτική Βιρτζίνια ίδρυσε τις Λέσχες της Ημέρας της Μητέρας. Η δράση είχε εθελοντικό χαρακτήρα ενίσχυσης των γυναικών που δυσκολεύονταν στην ανατροφή των παιδιών τους. Όμως την καθιέρωση της δεύτερης Κυριακής του Μαΐου ως Ημέρα της Μητέρας τη χρωστάμε στην κόρη της Ann Reeves Jarvis, την Anna Jarvis. Η Anna μετά τον θάνατο της μητέρας της, εδραίωσε την Ημέρα της Μητέρας οργανώνοντας την πρώτη επίσημη Ημέρα της Μητέρας στις 10 Μαΐου 1908 στη Φιλαδέλφεια. Η προσπάθειά της ενισχύθηκε και επισημοποιήθηκε το 1914 από τον Αμερικανό πρόεδρο Woodrow Wilson.
Η ίδια δεν είχε παιδιά και ξόδεψε όλη την περιουσία της σε δράσεις κατά της εμπορευματοποίησης της συγκεκριμένης γιορτής. Η Ημέρα της Μητέρας γιορτάζεται μέχρι και σήμερα τη δεύτερη Κυριακή του Μαΐου σε πολλές χώρες του κόσμου. Μια αγκαλιά κι ένα φιλί στη μητέρα μοιάζει με το καλύτερο δώρο προς τον άνθρωπο που με ανιδιοτέλεια και στοργή μας στηρίζει και μας προσέχει! Χρόνια πολλά σε όλες τις μανούλες του κόσμου!!!

Αφροδίτη Σαραντοπούλου Γ’2