Κακοποίηση ζώων: έγκλημα χωρίς δικαιολογίες

 Δήμητρα Κώστα, Καλλιόπη Λάμπα, Νίκη Λόζιου

Η κακοποίηση ζώων αποτελεί μια από τις πιο θλιβερές εκφάνσεις της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ορίζεται ως κάθε πράξη που προκαλεί πόνο ή θάνατο σε ένα ζώο. Δυστυχώς, τα περιστατικά κακοποίησης είναι πολλά, και σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τους ίδιους τους ιδιοκτήτες των ζώων.

Ένα άλλο συχνό και ανησυχητικό φαινόμενο είναι η χρήση ζώων σε επιστημονικά πειράματα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Ελληνικής Φιλοζωικής Εταιρείας, πολλά ζώα χρησιμοποιούνται σε πειράματα που θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο την υγεία τους, αλλά και την ανθρώπινη ζωή. Η ασφάλεια και η ποιότητα ζωής των ζώων είναι ευθύνη όλων μας. Η νομοθεσία για την προστασία τους έχει αλλάξει προς το αυστηρότερο, με την κακοποίηση και τον βασανισμό ζώων να έχουν μετατραπεί σε κακουργήματα που τιμωρούνται με ποινές κάθειρξης έως και 10 ετών. Παρά τις αυστηρές νομικές κυρώσεις, η βάναυση συμπεριφορά σε βάρος των ζώων συνεχίζεται.

Η ενεργητική κακοποίηση περιλαμβάνει πράξεις όπως ο βασανισμός, το κρέμασμα, η σύνθλιψη και ο ακρωτηριασμός. Η παθητική κακοποίηση, από την άλλη, περιλαμβάνει την εγκατάλειψη και την έλλειψη κατάλληλης φροντίδας. Ζώα που είναι διαρκώς αλυσοδεμένα, χωρίς δυνατότητα φυσικών κινήσεων και χωρίς καθαρό και υγιεινό περιβάλλον, υφίστανται παθητική κακοποίηση. Και οι δύο αυτές μορφές κακοποίησης θεωρούνται εξίσου σοβαρές ενώπιον του νόμου.

Η κακοποίηση των ζώων πλέον θεωρείται αυτεπάγγελτα διωκόμενο έγκλημα, πράγμα που σημαίνει ότι η εισαγγελία ασκεί δίωξη βάσει της νομοθεσίας χωρίς να απαιτείται καταγγελία από κάποιον.

Είναι καθήκον όλων μας να καταγγέλλουμε κάθε περιστατικό κακοποίησης και να προστατεύουμε τα ζώα που δεν μπορούν να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Μόνο έτσι μπορούμε να ελπίζουμε σε έναν κόσμο όπου όλα τα έμβια όντα θα ζουν με αξιοπρέπεια και σεβασμό.

 

Πηγές: https://lawyersforanimals.dogsvoice.gr/animal-law/companion/law-4830-2021/
https://el.wikipedia.org/wiki/Κακοποίηση_Ζώων 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης