Η Ολυμπιακή Φλόγα στην πόλη μας, μετά από 20 χρόνια!

της Καλλιόπης Λάμπα (Τμήμα Α3)

Η Αφή της Ολυμπιακής φλόγας, η οποία πραγματοποιείται πριν από κάθε Ολυμπιάδα στην  Αρχαία Ολυμπία, αναγγέλλει την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων. Στον χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας βρίσκεται ο ναός της Ήρας (Ηραίον), όπου η Πρωθιέρεια, ανάβει τη δάδα με τη βοήθεια κοίλου κατόπτρου κάνοντας επίκληση στον Απόλλωνα. Στη συνέχεια κατευθύνεται προς το Στάδιο και ανάβει τη δάδα του πρώτου λαμπαδηδρόμου (https://el.wikipedia.org/wiki/Ολυμπιακή_Φλόγα).

Σύμφωνα με τον μύθο του Προμηθέα, η φλόγα αποτελεί  σύμβολο του ανθρώπου και της ανθρώπινης εφευρετικότητας και συνδέει τους αρχαίους με τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η φλόγα κατέχει περίοπτη θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συμβολίζοντας την ελευθερία, τον πολιτισμό, «το φως του πνεύματος, τη γνώση και τη ζωή».

Φέτος, η Τελετή Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για το «Παρίσι 2024», τους 33ους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, έγινε στις 16 Απριλίου στην Αρχαία Ολυμπία. Ακολούθησε Λαμπαδηδρομία σε πολλές πόλεις της Ελλάδας για 11 ημέρες.

Στην πόλη μας, η φλόγα διανυκτέρευσε την Πέμπτη 25 Απριλίου, μετά από 20 χρόνια! Η φλόγα, αφίχθη στις 8.30 μ.μ.. Η διαδρομή της, με λαμπαδηδρόμους Κορίνθιους αθλητές, ξεκίνησε απ’ την οδό Πατρών,  συνέχισε στις οδούς Γεωργίου Παπανδρέου και Εθνικής Αντίστασης, καταλήγοντας στον Φλοίσβο. Ο Ολυμπιονίκης Νίκος Ξυλούρης, μέλος της Ολυμπιακής Επιτροπής, ήταν  ο τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην πόλη μας, ανάβοντας τον βωμό που είχε τοποθετηθεί μπροστά από τον Πήγασο, σύμβολο της πόλης μας από την αρχαιότητα. Ακολούθησε το τελετουργικό σκέλος της εκδήλωσης, με ανάκρουση των Εθνικών Ύμνων της Ελλάδας και της Γαλλίας, αλλά και του Ολυμπιακού Ύμνου, από τη Φιλαρμονική του Δήμου και  τη χορωδία 130 μαθητών από σχολεία της πόλης μας.

FB_IMG_1716472292323

Σε μια λιτή αλλά συνάμα επιβλητική εκδήλωση η φλόγα άναψε στις καρδιές όλων μας, μικρών και μεγάλων. Η πόλη μας και όλοι οι κάτοικοι με την παρουσία μας αποδείξαμε περίτρανα την αφοσίωσή μας στις αξίες του αθλητισμού, εξυμνώντας τα ιδανικά του  ολυμπισμού: το «ευ αγωνίζεσθαι» και της «ευγενή άμιλλα».

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι για πρώτη φορά η Ολυμπιακή Φλόγα μεταφέρθηκε διά θαλάσσης. Την Κυριακή 28 Απριλίου 2024, το γαλλικό ιστιοφόρο m/v Belem, παρέλαβε την Ολυμπιακή Φλόγα και ξεκίνησε το ταξίδι του με προορισμό το λιμάνι της Μασσαλίας. Από εκεί η φλόγα κατευθύνθηκε προς το Παρίσι για την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών  Αγώνων 2024, η οποία θα διεξαχθεί στις 26 Ιουλίου. Όσοι κατάφεραν να παρακολουθήσουν το τρικάταρτο ιστιοφόρο που διένυσε τη Διώρυγα της  Κορίνθου εντυπωσιάστηκαν.

FB_IMG_1716472359358

Πηγή εικόνων: Δήμος Κορινθίων (επίσημη σελίδα FB)

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης