Χριστούγεννα στον κόσμο με άλλη ματιά

της Θεοδώρας Σάββα και Μαρίνας Παλλίδη

Οι γιορτές των Χριστουγέννων πλησιάζουν, φέρνοντας μαζί τους έναν πλούτο πολιτισμού και παραδόσεων. Κάθε κοινωνία εορτάζει την περίοδο αυτή με μοναδικά έθιμα. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικά ξεχωριστά έθιμα από διάφορα μέρη του κόσμου.

Στην Βενεζουέλα, υπάρχει η μακροχρόνια παράδοση, κάθε πρωί της Παραμονής των Χριστουγέννων, όλοι οι κάτοικοι να κάνουν roller skating.  Σύμφωνα με τον θρύλο, τα παιδιά  κοιμούνται  το προηγούμενο βράδυ με ένα κορδόνι δεμένο στα πόδια τους, το οποίο κρέμεται έξω από το παράθυρο. Όταν οι άνθρωποι περνάνε έξω από τα παράθυρα των σπιτιών, τραβάνε τα κορδόνια, για να πουν στα παιδιά ότι ήρθε η ώρα να ξυπνήσουν και να φορέσουν τα πατίνια τους.

Σε κάποιες περιοχές της Αγγλίας τηρούν το έθιμο του γλεντιού σε κήπους με μηλιές. Αφού σκοτεινιάσει, οι αγρότες συγκεντρώνονται στα περιβόλια τους με παρέα, απολαμβάνοντας φαγητό κάτω από τα παλαιότερα δέντρα, ενώ τραγουδούν τα κάλαντα.

Σε άλλο Χριστουγεννιάτικο έθιμο στη Γαλλία, τα παιδιά αφήνουν τα παπούτσια τους στο τζάκι την παραμονή των Χριστουγέννων, περιμένοντας τον Pere Noel, τον Πατέρα των Χριστουγέννων, να τα γεμίσει με δώρα. Το πρωί, ανακαλύπτουν γλυκά, φρούτα, καρύδια και μικρά δωράκια κρεμασμένα στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Τέλος, στην Ελλάδα, παραδοσιακά στολίζουμε τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, παρόλο που το συγκεκριμένο έθιμο δεν έχει ελληνικές ρίζες. Παλιότερα, το ελληνικό παραδοσιακό καραβάκι, στολιζόταν την περίοδο των Χριστουγέννων, έχοντας τις ρίζες του στα καραβάκια που έφτιαχναν τα παιδιά για παιχνίδια ενώ αποτελούσε και ένα είδος τιμής και καλωσορίσματος στους ναυτικούς, που επέστρεφαν από τα ταξίδια τους. Σύμφωνα με τις παραδόσεις μας, την παραμονή των Χριστουγέννων, οι Ελληνίδες νοικοκυρές ετοιμάζουν το παραδοσιακό χριστόψωμο. Το χριστόψωμο διαφέρει από το κανονικό ψωμί τόσο στο σχήμα όσο και στα σχέδια πάνω του.

Να σας προτείνουμε μία ωραία ιδέα; Μπορείτε να καταγράφετε τις εμπειρίες και τις ωραίες στιγμές σε μικρά χαρτάκια καθ” όλη τη διάρκεια της χρονιάς και να τα αποθηκεύετε σε ένα κουτάκι. Την πρωτοχρονιά, μπορείτε να το ανοίξετε στο οικογενειακό τραπέζι και να διαβάσετε τις εμπειρίες σας. Έτσι, την ημέρα της πρωτοχρονιάς, θα περάσετε όμορφα αναπολώντας όλες τις στιγμές της χρονιάς που πέρασε.. Κλείνοντας, σας ευχόμαστε Καλά Χριστούγεννα και ευτυχισμένες γιορτές.»

4 Σχόλια

Υποβολή απάντησης