Τι μπορούμε να δούμε…

ΔΕΒΘ

20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

 16 έως 19 Μαΐου 2024, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ)

ΔΕΒΘ – 20 χρόνια βιβλία και ιδέες!

Η Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης γιορτάζει φέτος είκοσι χρόνια επιτυχημένης και δυναμικής παρουσίας στον χώρο του βιβλίου. Από το 2004, κάθε Μάιο «Διαβάζουμε βιβλία, μοιραζόμαστε ιδέες!» στη μεγάλη γιορτή του βιβλίου που φέτος θα λάβει  χώρα από τις 16 έως τις 19 Μαΐου, στο Διεθνές Εκθεσιακό και Συνεδριακό Κέντρο ΔΕΘ-HELEXPO. Ακόμη πιο πλούσια σε διεθνείς συμμετοχές και σημαντικές πρωτοβουλίες για συγγραφείς αλλά και επαγγελματίες του βιβλίου, με τιμώμενο το Εμιράτο της Σάρτζα (ΗΑΕ), η ΔΕΒΘ 2024 υπόσχεται μια μοναδική εμπειρία για το αναγνωστικό κοινό, τους μικρούς και μεγάλους φίλους της ελληνικής και της παγκόσμιας λογοτεχνίας.

Με συμμετοχές απ’ όλον τον κόσμο που ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, με περισσότερους από 40 ξένους συγγραφείς από 18 χώρες και 50 προσκεκλημένους κορυφαίους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου, με τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των Ελλήνων εκδοτών, συγγραφέων και ανθρώπων του πνεύματος και του πολιτισμού, η 20ή Διεθνής Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης παρουσιάζει ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα, δημιουργώντας μια μεγάλη κοινότητα που την ενώνει όχι μόνον η αγάπη για το βιβλίο, αλλά και η διάθεση διαλόγου, συνεργασίας και ανάδειξης των σύγχρονων προβληματισμών.

Συγγραφείς του Κόσμου στη Θεσσαλονίκη

Σημαντικοί ξένοι συγγραφείς επισκέπτονται και αυτήν τη χρονιά τη Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους Έλληνες εκδότες και τα μορφωτικά ινστιτούτα. Διακεκριμένοι, πολυτάλαντοι, ανήσυχα πνεύματα, από πολλές διαφορετικές χώρες και τομείς, μοιράζονται με το κοινό την οπτική τους για τον κόσμο.

Μεταξύ αυτών, ο βραβευμένος Ιταλός συγγραφέας Fabio Stassi (εκδ. Ίκαρος), η Ισλανδή Yrsa Sigurdardottir με τα αστυνομικά της μυθιστορήματα (εκδ. Μεταίχμιο), ο δημοφιλής για τα ψυχολογικά του θρίλερ, Sebastian Fitzek από τη Γερμανία και ο Ιταλός συγγραφέας αστυνομικών βιβλίων, Carlo Lucarelli (εκδ. Διόπτρα). Ο Zulfu Livaneli, ο γνωστότερος Τούρκος μουσικοσυνθέτης και εξαιρετικά αγαπητός στην Ελλάδα, έρχεται επίσης στη Θεσσαλονίκη μαζί με τα βιβλία του (εκδ. Πατάκη).

Με τη συνεργασία του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης συναντάμε τον Gilles Legardinier με το βιβλίο του J’ai encore menti! Πάλι ψέματα είπα! (éditions Flammarion, εκδόσεις Πατάκη) και την Camille Laurens με το βιβλίο της Fille / Κορίτσι (éditions Gallimard, εκδόσεις Μεταίχμιο), ενώ στην Παιδική Γωνιά θα βρίσκεται ο Γάλλος εικονογράφος Benjamin Strickler.

Το Goethe–Institut Thessaloniki σε συνεργασία με τις εκδόσεις Κλειδάριθμος φέρνουν από τη Γερμανία την bestseller συγγραφέα της Ημέρας της ΜητέραςNele Neuhaus και επίσης, σε συνεργασία με τις εκδόσεις Ενύπνιο, τον συγγραφέα Björn Kuhligk με τη Γλώσσα του Γιβραλτάρ, ενώ ο Γερμανός συγγραφέας Will Gmehling θα συναντήσει τους μικρούς του φίλους στην παιδική γωνιά.

Μαζί μας θα έχουμε και τέσσερις συγγραφείς που έχουν αποσπάσει το Βραβείο Λογοτεχνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUPL), τους Martina Vidaić (Κροατία, 2023), Marentede Moor (Ολλανδία, 2014), Bianca Bellová (Τσεχία, 2017), και Giovanni Dozzini (Ιταλία, 2019).

Η Ισπανίδα συγγραφέας Pilar Tena παρουσιάζει το πρώτο βιβλίο της στα ελληνικά, ενώ, σε συνεργασία με το Etxepare Basque Institute και τις εκδόσεις Βακχικόν, θα γνωρίσουμε από κοντά τη Βάσκα ποιήτρια Leire Bilbao.

Γνωρίζουμε «Τα Βαλκάνια από μέσα και από έξω» με τους Marija Dejanović και Denis Škofič (εκδ. Θράκα),αλλά και την ιρλανδική ποίηση με τους ποιητές Louis de Paor και Biddy Jenkinson και τον ανθολόγο και μεταφραστή Kevin Anderson σε συνεργασία των εκδόσεων Βακχικόν με το Culture Ireland.

Η Rhea Krcmárová, νέα αλλά ήδη διάσημη Αυστριακή συγγραφέας και εξαιρετική σοπράνο, θα κάνει μια διαδραστική παρουσίαση του βιβλίου της, Monstrosa, με συνοδεία κοντραμπάσο σε συνεργασία της Αυστριακής Πρεσβείας και του Αυστριακού Προξενείου.

Η Hila Blum, από τις δημοφιλέστερες συγγραφείς του Ισραήλ, θα είναι επίσης μαζί μας με το Πώς να αγαπάς την κόρη σου, όπως και η Cara Hoffman, που ζει μεταξύ Αθήνας και Νέας Υόρκης, με τους Κράχτες της (εκδ. Gutenberg).

Η Μαρία-Kinuko Fukami, γεννημένη στην Ιαπωνία, κάνει με τη Συμφιλίωση ένα ταξίδι στις θρησκείες του κόσμου (εκδ. Έαρ), ενώ ο διακεκριμένος αστροφυσικός Luciano Rezzolla (Η Ακαταμάχητη Έλξη της Βαρύτητας, εκδ. Σοφία)μας καλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της φυσικής της βαρύτητας και μοιράζεται μαζί μας την πρώτη εικόνα μιας υπερμεγέθους μαύρης τρύπας!

Παιδική και Εφηβική Γωνιά

Όπως κάθε χρόνο, οι εκδηλώσεις για παιδιά, εφήβους και εκπαιδευτικούς αποτελούν έναν από τους δυναμικότερους πόλους έλξης της ΔΕΒΘ και μία από τις βασικές της προτεραιότητες για την καλλιέργεια της φιλαναγωσίας. Οργανωμένες επισκέψεις μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, παρουσιάσεις βιβλίων, συναντήσεις με Έλληνες και ξένους συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικά, μουσικά και εικαστικά δρώμενα, εργαστήρια κ.ά. συγκαταλέγονται στο φετινό πλούσιο πρόγραμμα. Φέτος, το Δίκτυο για τα Δικαιώματα του Παιδιού θα οργανώσει εκπαιδευτικά προγράμματα και άλλες δράσεις για τα δικαιώματα των παιδιών. Οι Έλληνες εικονογράφοι μοιράζονται με το κοινό έργα τους, ενώ Ιστορίες από τις Χίλιες και μία νύχτες, παραμύθια των Βαλκανίων και άλλες τόσες ιστορίες για μικρούς και μεγάλους θα ακούγονται καθ’ όλη τη διάρκεια της Έκθεσης.

Ημέρες & ώρες λειτουργίας:

Πέμπτη 16/5 15:00 – 21:00 / Παρασκευή 17/5 και Σάββατο 18/5 10:00 – 22:00 / Κυριακή 19/510:00 – 21:00
Επισκέψεις σχολείων: Πέμπτη 16 & Παρασκευή 17, 09:00-14:00

Είσοδος ελεύθερη

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΚΘΕΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ: Τηλ.: 210-6776540 / e-mail: info-tbf@hfc.gr

Πηγή:  https://www.thessalonikibookfair.gr/

Ιωαννίδου Δ.

Σχολιάστε

Top