- Όλα τα γιορτινά εδέσματα φτιάχνονταν με βάση το χοιρινό κρέας. Το χοιρινό κρέας ή αλλιώς»γουρουνοχαρά» απαιτούσε μία ιδιαίτερη ιεροτελεστία στο μαγείρεμα του, καθώς το κρέας θα έπρεπε να είναι πάντα τραγανό.
- Η γαλοπούλα είναι ένα από τα πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικα φαγητά, αλλά σχεδόν κανένας δεν ξέρει ότι ξεκίνησε από την Στερεά Ελλάδα, διότι αρκετές περιοχές από πολλές χώρες το έχουν υιοθετήσει.
3. Αρνίσια κότσια στην γάστρα, επίσης δημοφιλές φαγητό, πεντανόστιμο, αλλά και ιδιαίτερα ακριβό.
Χριστουγεννιάτικα γλυκά της Στερεάς Ελλάδας
1.Ο μπακλαβάς, ο μπακλαβάς της Στερεάς Ελλάδας φτιάχνεται από χειροποίητο φύλλο, φρέσκο ζωικό βούτυρο και ξηρούς καρπούς (φυστίκια και καρύδια)
2. Φοντάν σοκολάτας, ένα πολύ γευστικό χριστουγεννιάτικο γλυκό που ξεκίνησε από την Στερεά Ελλάδα, προτεινόμενο για τους λάτρεις της σοκολάτες, αφού είναι το κυριότερο συστατικό του.
3. Γαλατόπιτα χωρίς φύλλο, ένα απίστευτο γλυκό με την κρέμα γάλακτος που κάνει την διαφορά από όλες τις άλλες πίτες. Θέλει πολύ προσοχή κατά την διάρκεια μαγειρέματος για να μην βράσουμε το γάλα παραπάνω απ” ότι πρέπει.