Γιατί πρέπει να τρώμε υγιεινά

ΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Είναι αυτή που παρέχει στο σώμα απαραίτητα συστατικά: υγρά, επαρκή αμινοξέα από πρωτεΐνες, λιπαρά, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και επαρκείς θερμίδες.

maxresdefault

Οι προϋποθέσεις για μια ισορροπημένη διατροφή συναντώνται σε μία ποικιλία φυτικής και ζωικής προέλευσης. Η υγιεινή διατροφή υποστηρίζει τις ενεργειακές ανάγκες και παρέχει στον άνθρωπο θρέψη χωρίς έκθεση σε τοξικά και υπερβολική πρόσληψη βάρους από την κατανάλωση υπέρμετρων ποσοτήτων. Επιπλέον, όταν η έλλειψη θερμίδων δεν αποτελεί σημαντικό ζήτημα, η κατάλληλα ισορροπημένη διατροφή (σε συνδυασμό με σωματική άσκηση) θεωρείται ότι μειώνει τον κίνδυνο για παχυσαρκία, παθήσεις τις καρδιάς, διαβήτη τύπου 2, υπέρταση και καρκίνο.

Διάφοροι οδηγοί διατροφής δημοσιεύονται από ιατρικά και κυβερνητικά ιδρύματα για να ενημερώσουν το κοινό σχετικά με το τι πρέπει να τρώνε για να προωθήσουν την υγεία. Οι ετικέτες των στοιχείων σχετικά με τις διατροφικές ιδιότητες είναι επίσης υποχρεωτικές σε ορισμένες χώρες για να επιτρέπουν στους καταναλωτές να επιλέγουν μεταξύ των τροφίμων που βασίζονται στα συστατικά που σχετίζονται με την υγεία.

Η ιδέα της διαιτητικής θεραπείας (με τη χρήση διαιτητικών επιλογών για τη διατήρηση της υγείας και τη βελτίωση της κακής υγείας) είναι αρκετά παλιά και συνεπώς έχει σύγχρονες επιστημονικές μορφές (ιατρική διατροφική θεραπεία) και επιστημονικές μορφές (όπως η διαιτητική θεραπεία στην παραδοσιακή κινεζική ιατρική).

Η υγιεινή διατροφή είναι απλή, σύμφωνα με τον Marion Nestle, ο οποίος εκφράζει τη γενική άποψη μεταξύ των επιστημόνων που μελετούν τη διατροφή: “Οι βασικές αρχές της καλής διατροφής είναι τόσο απλές που μπορώ να τις συνοψίσω σε δέκα μόνο λέξεις: να τρως λιγότερα, να κινείσαι περισσότερο, να τρως πολλά φρούτα και λαχανικά. Δηλαδή, συνοπτικά, σε πέντε λέξεις: να μην επιλέγεις πρόχειρο φαγητό. Ακολούθησε αυτές τις οδηγίες και θα έχεις καταφέρει την πρόληψη των κυριότερων ασθενειών – της στεφανιαίας καρδιακής νόσου, ορισμένων μορφών καρκίνου, του διαβήτη, του εγκεφαλικού επεισοδίου, της οστεοπόρωσης και πολλών άλλων. Φαίνεται να είναι οι πιο πολύπλοκες διαιτητικές συστάσεις πολλών υγειονομικών οργανώσεων και εθνικών και διεθνών κυβερνήσεων – οι σαράντα «βασικές συστάσεις» των κατευθυντήριων γραμμών του 2005 για τα διαιτητικά προϊόντα. Αν και μπορεί να αισθανθείτε ότι οι συμβουλές για τη διατροφή αλλάζουν διαρκώς, οι βασικές ιδέες πίσω από τις τέσσερις οδηγίες μου δεν έχουν αλλάξει σε μισό αιώνα. Και αφήνουν αρκετό χώρο για την απόλαυση των τροφίμων.

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Τα σημαντικότερα προβλήματα υγείας των αναπτυγμένων χωρών, στις οποίες ανήκει και η Ελλάδα, συσχετίζονται αιτιολογικά με τον τρόπο ζωής και το φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Τα καρδιαγγειακά νοσήματα, υπεύθυνα για το 48% των θανάτων στον ελληνικό πληθυσμό, έχουν ως βασικούς παράγοντες κινδύνου την κακή διατροφή, την έλλειψη σωματικής άσκησης, την παχυσαρκία και το κάπνισμα, παράγοντες που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τις καθημερινές συνήθειες.

Οι γονείς αποτελούν τα σημαντικότερα πρότυπα για τις διατροφικές επιλογές των παιδιών και περισσότερο η μητέρα η οποία είναι εκείνη που κυρίως φροντίζει για την καθημερινή προετοιμασία του οικογενειακού φαγητού. Όσο όμως είναι οι γονείς υπεύθυνοι για τις υγιεινές συνήθειες των παιδιών άλλο τόσο ευθύνονται και για τις «ανθυγιεινές» τους επιλογές. Για παράδειγμα, η ενθάρρυνση για κατανάλωση τροφής, όταν ένα παιδί είναι χαρούμενο ή λυπημένο, σημαίνει υιοθέτηση λανθασμένης αντίληψης για τη σχέση τροφής και συναισθήματος. Αυτό μπορεί να  έχει σοβαρό αντίκτυπο στην μετέπειτα ζωή του παιδιού, αφού η παραμικρή συναισθηματική πίεση θα οδηγεί στο φαγητό ως μέσο ανακούφισης και παρηγοριάς. Άλλος ένας αρνητικός παράγοντας για τις ανθυγιεινές επιλογές είναι η μη υιοθέτηση της συνήθειας για κατανάλωση πρωινού γεύματος. Για να μπορέσει ένα παιδί να ανταποκριθεί στις πνευματικές αλλά και σωματικές δραστηριότητες της καθημερινότητάς του, είναι απαραίτητο να μάθει να καταναλώνει ένα ισορροπημένο πρωινό, που θα του προσφέρει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Εκτός φυσικά από την οικογένεια, ένα παιδί μπορεί να επηρεαστεί και από όλους όσους το φροντίζουν και πλαισιώνουν το συγγενικό και μη περιβάλλον του. Η προτροπή για λανθασμένες και μη διατροφικές επιλογές από τους φίλους κατά την παιδική ηλικία είναι σύνηθες παράδειγμα. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η τάση για μιμητισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά, μιας και σε αυτήν την ηλικία δεν έχουν αναπτύξει πλήρως ακόμη την ατομική τους κρίση  και προσωπικότητα. Επίσης η  προτροπή που συνήθως προέρχεται από τους παππούδες για κατανάλωση μεγαλύτερων από τις κανονικές ποσότητες με την γνωστή σε όλους επιρροή του λεγόμενου «κατοχικού συνδρόμου» είναι ένας ακόμη παράγοντας που ωθεί σε λανθασμένες διατροφικές συνήθειες στην μετέπειτα ζωή. Είναι σε όλους γνώριμο το παράδειγμα του  παιδιού  που πιέζεται να καταναλώνει μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού με την δικαιολογία «είναι στην ανάπτυξη, το χρειάζεται». Μεγαλύτερες ποσότητες, ισοδυναμούν με άμεση πρόσληψη βάρους. Τα παιδιά με υπερβάλλον σωματικό βάρος σε αυτή την ηλικία έχουν πολύ μεγαλύτερες πιθανότητες να γίνουν ενήλικες με υπερβάλλον σωματικό βάρος και αυξημένο ρίσκο για πληθώρα παθήσεων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης ή η υπέρταση.

ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ ΥΓΙΕΙΝΑ

Καλύτερη διάθεση: Στην έρευνα περίπου 300 ενήλικες έδειξαν σημάδια καλύτερης διάθεσης έπειτα από αλλαγή στην διατροφή τους. Μια άλλη έρευνα που παρακολούθησε τις διατροφικές συνήθειες 80.000 ενηλίκων επιβεβαιώνει ότι τρώγοντας περισσότερα φρούτα και λαχανικά οι άνθρωποι αυτοί άρχισαν να αισθάνονται περισσότερο χαρούμενοι.

Πιο ήρεμος και καλύτερος ύπνος: Οι βελτιώσεις στον ύπνο συνδέονται σε αρκετές μελέτες με την αλλαγή διατροφής. Σύμφωνα με ένα παράδειγμα από την Ταϊβάν άνδρες και γυναίκες που είχαν προβλήματα ύπνο, τρώγοντας δύο ακτινίδια μια ώρα πριν πάνε στο κρεβάτι αποκοιμήθηκαν πολύ πιο γρήγορα απ” ότι στο παρελθόν

Καλύτερη γυμναστική: Η πιο υγιεινή διατροφή ενδυναμώνει τους μύες, επιταχύνει την ανάρρωση και βελτιώνει την αντοχή.

Έρευνα: Άλκης Γιατράς, Νίκος Σάκκας, Άγγελος Μαραμπίδης, Αλέξανδρος Χατζόπουλος
Πηγή: Διαδίκτυο