Τι πρέπει να τρώμε και τι όχι

diatrofiki-piramida

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

Φρούτα

Τα φρούτα, όπως και τα λαχανικά, που βρίσκονται στην ίδια διατροφική κατηγορία, είναι σημαντικά για την υγεία του ανθρώπου, καθώς περιέχουν πολλές βιταμίνες νερό ελάχιστα λιπαρά και ανόργανα στοιχεία (μέταλλα και ιχνοστοιχεία). Για παράδειγμα, το πορτοκάλι είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, η οποία είναι απαραίτητη και αν δεν καταναλώνεται συχνά μπορεί να προκληθεί η ασθένεια σκορβούτο.

200px-Fruits-on-a-market-in-greece

Λαχανικά

Στα φρέσκα λαχανικά η ποσότητα σε νερό ξεπερνά τις περισσότερες φορές το 70% του συνολικού βάρους, η περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες είναι συνήθως 3,5% ή λιγότερο και η περιεκτικότητα σε λιπαρά 0,5% ή λιγότερο.
Τα
κυτταρικά τοιχώματα προσδιορίζουν την κατασκευή του κυττάρου, την υφή του φυτικού ιστού και άλλα χαρακτηριστικά που μπορούμε να τα διακρίνουμε, και αποτελούνται κατά το μεγαλύτερο μέρος από πηκτίνες, ημικυτταρίνες, και κυτταρίνες.
Το
χρώμα που έχουν τα λαχανικά προέρχεται κυρίως από χρωστικές, όπως είναι η χλωροφύλλη που δίνει το πράσινοχρώμα, τα καροτενοειδή που δίνουν το κίτρινο ή το κόκκινοχρώμα, τα φλαβονοειδή, συμπεριλαμβανομένων των φλαβονών, που είναι ελαφρώς κίτρινα ή σχεδόν άχρωμα και οι ανθοκυανίνες που δίνουν σκούρο κόκκινο ή πορφυρόχρωματισμό.

εποχικότητα-φρούτων-και-λαχανικών-800x479

Υγιεινά φαγητά
Φακές σούπα

Μπορεί να παρασκευαστεί με ή χωρίς ντομάτες και αποτελεί βασικό συστατικό της ελληνικής διατροφής. Είναι μια εξαιρετική πηγή πρωτεϊνών και φυτικών ινών. Μόνο ένα φλιτζάνι φακές περιέχει 18 γραμμάρια πρωτεΐνης και 16 γραμμάρια ινών. Οι φακές προσφέρουν πολλές βιταμίνες και μέταλλα όπως σίδηρο, μαγγάνιο, φολικό οξύ, ψευδάργυρο. Έρευνες έδειξαν ότι οι φακές μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα και στη μείωση της χοληστερόλη.

Βραστά χόρτα

Διάφορα χόρτα της ελληνικής γης συμπληρώνονται με ελαιόλαδο, αλάτι και χυμό λεμονιού. Η απλότητα σε όλο της το μεγαλείο.  Τα άγρια χόρτα, βασικά συστατικά της μεσογειακής διατροφής, έχουν εξαιρετικά υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά και διατηρούν μεγάλο μέρος της ακόμη και μετά τον βρασμό τους. Είναι επίσης πλούσια σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Κ και έχουν λίγες θερμίδες.

Ψητές σαρδέλες

Η κατανάλωση λιπαρών ψαριών μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων λόγω των ωφέλιμων ω3 λιπαρών οξέων που περιέχουν και οι σαρδέλες είναι από τα πιο δημοφιλή, υγιεινά και νόστιμα μικρά ψάρια στην Ελλάδα. Παράλληλα προστατεύουν τον εγκέφαλο και τα οστά λόγω των υψηλών ποσοτήτων πρωτεϊνών, ασβεστίου και βιταμίνης D που περιέχουν.

 

ΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΤΡΩΜΕ

Οι επιστήμονες χορήγησαν επί ένα μήνα σε ποντίκια τροφές που καταναλώνουν όσοι ακολουθούν δυτικού τύπου διατροφή, δηλαδή πλούσιες σε λιπαρά και ζάχαρη και φτωχές σε φυτικές ίνες. Τα πειραματόζωα ανέπτυξαν οξεία φλεγμονή στον οργανισμό, σχεδόν όπως συμβαίνει μετά από μόλυνση με επικίνδυνα βακτήρια. «Η ανθυγιεινή διατροφή οδήγησε σε μια απροσδόκητη αύξηση του αριθμού συγκεκριμένων ανοσοκυττάρων στο αίμα των ποντικιών, ειδικά των κοκκιοκυττάρων και των μονοκυττάρων, γεγονός που αποτελεί ένδειξη εμπλοκής των προγόνων ανοσοκυττάρων του ανοσοποιητικού στον μυελό των οστών», δήλωσε η Anette Christ, μεταδιδακτορική συνεργάτιδα του Ινστιτούτου Έμφυτης Ανοσίας στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. Ακόμη χειρότερη είναι η διαπίστωση ότι το ανθυγιεινό φαγητό καθιστά την άμυνα του οργανισμού πιο επιθετική μακροπρόθεσμα. Ακόμα και αρκετό καιρό δηλαδή μετά τη μετάβαση σε μια υγιεινή διατροφή, η φλεγμονή που προκαλεί η εσωτερική ενεργοποίηση του ανοσοποιητικού παραμένει ισχυρή. Μακροπρόθεσμα, οι αλλαγές αυτές μπορεί να εμπλέκονται στην ανάπτυξη αρτηριοσκλήρυνσης και διαβήτη, ασθένειες που συνδέονται με το δυτικό μοντέλο διατροφής.

κατάλογος

ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ !!!

Οι πατάτες τηγανιτές

Οι λατρεμένες τηγανητές πατάτες έχουν παγκοσμίως πολύ κακή φήμη, αλλά εξίσου πολύ καλή γεύση για να σε πείσουν να τις… αποχωριστείς! Σίγουρα, μία τροφή που είναι τηγανητή δεν είναι σε καμία περίπτωση υγιεινή, ωστόσο οι περισσότεροι από εμάς λατρεύουμε να εθελοτυφλούμε και να πέφτουμε συχνά – πυκνά με τα μούτρα στην αμαρτία… Δυστυχώς, υπάρχουν τρεις πολύ σοβαροί λόγοι που κανείς από εμάς δεν πρέπει να καταναλώνει τηγανητές πατάτες (τουλάχιστον έξω από το σπίτι). Σύμφωνα με έρευνα, το τηγάνισμα σε μία πατάτα, την μετατρέπει άμεσα σε ανθυγιεινή «βόμβα» πού μπορεί να προκαλέσει με την πάροδο του χρόνου:
Πρώτον: Καρκίνο
Δεύτερον: Καρδιαγγειακά προβλήματα
Τρίτον: Διαβήτη

Λίπη: Τα κακά και τα χειρότερα
Με το σημερινό τρόπο διατροφής είναι δύσκολο να λείψει το λίπος από τη διατροφή μας και επομένως να έχουμε δυσάρεστες συνέπειες από την έλλειψή του. Συνήθως συμβαίνει το αντίθετο, καθώς το λίπος υπάρχει στις περισσότερες τροφές που καταναλώνουμε και σε ορισμένες μάλιστα σε πολύ υψηλή περιεκτικότητα, πράγμα που σημαίνει ότι εύκολα μπορεί κανείς να ξεπεράσει τις απαιτούμενες ποσότητες κατά πολύ. Γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή. Η συνολική ημερήσια πρόσληψη λίπους στη διατροφή μας με βάση τις συστάσεις διεθνών φορέων και οργανισμών δεν θα πρέπει να ξεπερνάει το 30-35% των συνολικών θερμίδων που προσλαμβάνουμε ημερησίως. Η ποσότητα που πρέπει να καταναλώνουμε καθημερινά εξαρτάται και από το είδος του λίπους. Για τα μέγιστα οφέλη στην υγεία, οι επιστήμονες συνιστούν το μεγαλύτερο ποσοστό να προέρχεται από μονοακόρεστα λίπη (ελαιόλαδο).Eίναι νόστιμα, είναι «αμαρτωλά», είναι κυνηγημένα και παρεξηγημένα. Βούτυρο, ελαιόλαδο, μαργαρίνες, σπορέλαια δίνουν γεύση στη διατροφή μας, μπορούν όμως να μας φορτώσουν με αρκετά κιλά και ορισμένα από αυτά μπορούν να βλάψουν την υγεία μας. Τι συμβαίνει όμως, με τα trans λιπαρά; Μια ιδιαίτερη κατηγορία λιπαρών είναι τα trans. Στην πραγματικότητα δεν αποτελούν εντελώς ξεχωριστή κατηγορία, αλλά υποπροϊόν της θερμικής κυρίως επεξεργασίας των πολυακόρεστων λιπαρών. Συγκεκριμένα, πρόκειται για λίπη που έχουν υποστεί τη βιομηχανική διεργασία της υδρογόνωσης, για να είναι ανθεκτικά στην οξείδωση και να έχουν στερεά μορφή, όπως κάποιες μαργαρίνες.Πηγές: Τρόφιμα τα οποία περιέχουν trans λιπαρά είναι κυρίως τα πατατάκια, τα γαριδάκια, τα μπισκότα, τα αρτοσκευάσματα τύπου κρουασάν, οι έτοιμες ζύμες, οι τηγανητές πατάτες των fast food, τα τηγανητά λαχανικά που καταναλώνουμε έξω, όπως τα onion rings κλπ. Πώς επηρεάζουν την υγεία μας; Τα trans είναι τα πλέον επιβλαβή λιπαρά, αφού οδηγούν όχι μόνο σε αύξηση της ολικής και της «κακής» χοληστερίνης, αλλά και σε μείωση της «καλής». Ενοχοποιούνται σήμερα για προβλήματα που αφορούν την καρδιά και τα αγγεία, με κυριότερο αυτό της αρτηριοσκλήρυνσης.Πόσα trans να καταναλώνουμε; Η ημερήσια πρόσληψη πρέπει να είναι μηδενική. Επειδή όμως αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, φροντίστε τουλάχιστον να περιορίσετε στο ελάχιστο την κατανάλωση trans λιπαρών οξέων.

 Γλυκά & Ζαχαρωτά

Όλοι μας τρώμε γλυκά—καλώς ή κακώς. Ναι, μπορούμε να πούμε και καλώς, επειδή υπάρχουν ορισμένες γλυκές συνταγές που μπορούν να είναι πολύ υγιεινές. Αλλά τώρα μιλάμε για τα άλλα γλυκά. Εκείνα τα αμαρτωλά, τις ένοχες απολαύσεις. Ξέρουμε ότι είναι κακά για εμάς, αλλά δεν το αναλύουμε συχνά σε βάθος—πέρα από το γνωστό, ότι έχουν πολλές θερμίδες και μπορούν να προκαλέσουν αύξηση βάρους. Ας ρίξουμε, όμως, μια ματιά, επειδή τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά
Οι καραμέλες, τα γλυκά – και ειδικά όσα είναι μαστιχωτά και μπορούν να κολλήσουν στα δόντια – καταστρέφουν τα δόντια μας. Μένουν πάνω και είναι δύσκολο να αφαιρεθούν, ακόμα και με έντονο βούρτσισμα, και τα σάκχαρά τους αποτελούν την καλύτερη τροφή για τα επικίνδυνα βακτήρια.
Ένα γλυκάκι πού και πού δεν θα μας κάνει καλό. Η τακτική τους, όμως, κατανάλωση, μας προσθέτει καθημερινά έξτρα θερμίδες που δεν χρειαζόμαστε, με αποτέλεσμα να βλέπουμε τον δείκτη της ζυγαριάς να ανεβαίνει. Περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, πολλές θερμίδες, και αν δεν μπορούμε να συγκρατήσουμε τον εαυτό μας, μπορεί να καταναλώνουμε μέχρι και 1.000 επιπλέον θερμίδες την ημέρα.
Αν η διατροφή μας περιέχει πολλά κορεσμένα λιπαρά, τα (πολύ άσχημα) αποτελέσματα θα γίνουν ορατά στην καρδιά μας. Οι πιθανότητες καρδιοπάθειας αυξάνονται ραγδαία. Και, ναι, ένας από τους μεγαλύτερους υπαίτιους είναι η σοκολάτα.
Μια μελέτη του 2016 συσχέτισε την κατανάλωση γλυκών και πρόσθετης ζάχαρης με συμπτώματα κατάθλιψης. Η μελέτη εξέτασε τις διατροφικές συνήθειες 23.000 ενηλίκων, και τα αποτελέσματα έδειξαν πως τα άτομα που κατανάλωναν τα περισσότερα γλυκά είχαν μέχρι και 23% μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν τακτικά συμπτώματα της νόσου.
Η πρόσθετη ζάχαρη στην διατροφή μας μπορεί να προκαλέσει την έκκριση κυτοκινών, που προκαλούν φλεγμονές. Μια μελέτη του 2014, που δημοσιεύθηκε στο Journal of Clinical Nutrition, έπειτα από εξέταση δεδομένων από περίπου 200.000 γυναίκες, έδειξε ότι οι γυναίκες που κατανάλωναν καθημερινά ένα ή περισσότερα ζαχαρούχα αναψυκτικά, αντιμετώπιζαν μέχρι και 63% αυξημένο κίνδυνο ρευματοειδούς αρθρίτιδας.

images

Πατατάκια

Τα πατατάκια τηγανίζονται για πολύ ώρα σε ακόρεστα λίπη. Αυτό τα κάνει να έχουν υψηλή περιεκτικότητα χοληστερόλης και έχει ως αποτέλεσμα τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

images

Λευκή σοκολάτα

Μπορεί οι σοκολάτες να φαίνονται το ίδιο, αλλά δυστυχώς δεν ισχύει και κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα. Η μαύρη σοκολάτα είναι η καλύτερη και πιο υγιεινή σοκολάτα. Έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες και είναι μια πολύ καλή τροφή για τον οργανισμό. Η σοκολάτα γάλακτος δεν είναι τόσο υγιεινή καθώς περιέχει περισσότερα γαλακτοκομικά λίπη από την μαύρη.

Η λευκή είναι η χειρότερη καθώς μία μερίδα περιέχει 50 γραμμάρια ζάχαρης που υπολογίζονται στις 12 κουταλιές της σούπας. Λόγο της μεγάλης περιεκτικότητας σε ζάχαρη η τερηδόνα δημιουργείται πολύ εύκολα, καθώς επίσης σου προσθέτει πολλά κιλά.

whitechocolate

HOTDOG

Δημοφιλές παγκοσμίως βρίσκεται σε σταντ, κιόσκια και καντίνες κάθε πόλης. Κανονικά το κρέας του φτιάχνεται από υπολείμματα χοιρινού ή βοδινού κρέατος, ενώ πολλοί βάζουν και γαλοπούλα. Ωστόσο μια μελέτη από το Αμερικανικό Ινστιτούτο Έρευνας για τον Καρκίνο, έδειξε ότι η κατανάλωση ενός hot dog την μέρα αυξάνει τον κίνδυνο για την ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 20%. Εν τω μεταξύ, το Παγκόσμιο Ταμείο Έρευνας για τον Καρκίνο συγκρίνοντας 7.000 μελέτες που συνδέουν τη διατροφή και τον καρκίνο, κατατάσσει το χοτ-ντογκ μεταξύ των πιο επικίνδυνων τροφών.

κατάλογος

Έρευνα: Βασιλική Κατσαφάδου, Στέλιος Συριόπουλος, Στέλιος Ιωαννίδης
Πηγή: Διαδίκτυο