Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας, σας καλώ να αναγνωρίσουμε και να θυμηθούμε γυναίκες που δούλεψαν και πάλεψαν σκληρά και που γι’ αυτό το λόγο όχι απλά έγιναν κομμάτι της ιστορίας μας αλλά και την άλλαξαν. Πολλές είναι οι γυναίκες που θα μπορούσα να αναφέρω, όμως για να μην επεκταθώ υπερβολικά θα σας στρέψω την προσοχή σε δυο γυναίκες που καθόρισαν όχι μόνο την ιστορία του γυναικείου κινήματος αλλά συνέβαλαν και στην ανάπτυξη και πρόοδο των επιστημών.
Κέιτ Σέπαρντ
Τον 19ο αιώνα αναπτύχθηκε το κίνημα της σουφραζέτας, στο οποίο γυναίκες αγωνίστηκαν για το δικαίωμα της ψήφου. Η πρώτη χώρα, όπου οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα αυτό ήταν η Νέα Ζηλανδία το 1893, και η εξέχουσα σουφραζέτα της χώρας αυτής ήταν η Κέιτ Σέπαρντ. Αυτή η θαρραλέα και ριζοσπαστικά επαναστατική γυναίκα παρουσίασε στο κοινοβούλιο τη μεγαλύτερη αναφορά που υποβλήθηκε ποτέ, υπογεγραμμένη από γυναίκες που ζητούσαν ίσα δικαιώματα με τους άντρες. Με αυτό το τρόπο ξεκίνησε το κίνημα της σουφραζέτας και ο αγώνας για ίσα δικαιώματα, όχι μόνο στην Νέα Ζηλανδία αλλά και σε όλον τον κόσμο. Οι γυναίκες της Ελλάδας έγιναν κι εκείνες κομμάτι του αγώνα αυτού και απόκτησαν εν τέλει το δικαίωμα της ψήφου το 1934, όταν και συμμετείχαν στις δημοτικές εκλογές της χρονιάς αυτής. Όμως, η απαρχή της καθολικής ψηφοφορίας για τις γυναίκες εφαρμόστηκε στην πράξη στις βουλευτικές εκλογές του 1956.
Ρόζαλιντ Φράνκλιν
H Ρόζαλιντ Φράνκλιν ήταν μια σπουδαία χημικός η οποία πήρε την πρώτη φωτογραφία του DNA! Μετά από επαναλαμβανόμενες και εκτενείς έρευνες, κατάφερε να φωτογραφίσει την διπλή έλικα του γενετικού υλικού. Όμως κατά την διάρκεια της ζωής της δεν πήρε την κατάλληλη ανταμοιβή, διότι οι επιστήμονες James Watson, Francis Crick και Maurice Wilkins, βραβεύτηκαν με Νόμπελ για δουλειά βασισμένη στις ανακαλύψεις της, χωρίς ωστόσο να της αναγνωρίσουν τον τεράστιο ρόλο της σ” αυτή την ανακάλυψη. Στη σημερινή εποχή, ευτυχώς, εκτιμούμε το έργο της το οποίο είχε πολύ σημαντική συμβολή στον χώρο της επιστήμης και στην κατανόηση των μοριακών δομών του RNA, των ιών, του άνθρακα και του γρανίτη.
<– Πρώτη εικόνα του DNA
Η ζωή που ζούμε σήμερα, με τις γνώσεις που έχουμε κατακτήσει, οφείλεται εν μέρη και στις παραπάνω γυναίκες. Κατά την πάροδο των χρόνων έχουν υπάρξει γυναίκες, όπως η Ρόζαλιντ και η Κέιτ, που έχουν διαμορφώσει την ιστορία όχι μόνο του γυναικείου κινήματος αλλά συνολικά του ανθρώπινου πολιτισμού. Ας αναγνωρίσουμε την προσφορά τους και ας την εμπλουτίσουμε συνεχίζοντας στο δικό τους μονοπάτι, αυτό του αγώνα και της γνώσης!
Ζωή Τατάκη Γ7