Πλησιάζει Καλοκαίρι! Ο ελεύθερος χρόνος μας θα είναι αμέτρητος! Πάλι στις οθόνες και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης θα τον αφιερώσουμε; Ας κάνουμε τούτο το καλοκαίρι τη διαφορά και μαζί με τα μπάνια και τις βόλτες με τους φίλους μας, ας περάσουμε κι από ένα βιβλιοπωλείο… Ίσως κάποιος τίτλος βιβλίου να μας κεντρίσει την προσοχή!
Το βιβλίο είναι πράγματι ένας ολόκληρος κόσμος! Άλλες φορές παρόμοιος με τον πραγματικό κι άλλες όχι. Το μόνο βέβαιο είναι ότι το βιβλίο μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα «γούστα». Οι τίτλοι των βιβλίων είναι αμέτρητοι και τα θέματα με τα οποία ασχολούνται οι συγγραφείς τους δεκάδες (περιπέτειας, επιστημονικής φαντασίας, ιστορικά κ.α)
Λοιπόν, ας ρίξουμε μια ματιά στα παρακάτω προτεινόμενα βιβλία που, κατά τη γνώμη μου, έχουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον . Προσωπικά δεν τα έχω διαβάσει όλα, μοναχά δύο τρία, όμως επειδή είναι κλασικά σκοπεύω σταδιακά να διαβάσω και τα υπόλοιπα.
Ξεκινούμε με τα:
«Ματωμένα Χώματα» της Διδώ Σωτηρίου, ένα από τα πιο πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα του 20 ου αιώνα. Ήρωας του έργου είναι ο Μανώλης Αξιώτης, ο οποίος σε ηλικία 16 ετών φτάνει στη Σμύρνη, για να εργαστεί και, αργότερα, κατατάσσεται στον Ελληνικό Στρατό και πολεμά εναντίον των Τούρκων. Στο τέλος βλέπει με τα ίδια του τα μάτια την καταστροφή της πόλης που τόσο είχε αγαπήσει καθώς και την προσφυγιά όσων Μικρασιατών Ελλήνων επέζησαν από τα φριχτά γεγονότα του 1922. Το μυθιστόρημα αξίζει να το διαβάσουμε, όχι μόνο γιατί το θέμα του είναι επίκαιρο, καθώς φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και γιατί είναι συγκλονιστικός ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας παρουσιάζει τα γεγονότα. Ο αναγνώστης και η αναγνώστρια όχι μόνο δεν κουράζονται από την αφήγηση αλλά αντίθετα αγωνιούν διαρκώς για την τύχη του ήρωα και σε πολλά σημεία ταυτίζονται μαζί του, βιώνοντας μια σειρά από συναισθήματα.
Συνεχίζουμε με τα ακόλουθα λογοτεχνικά έργα:
«Ένα παιδί μετράει τα άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη. Το βιβλίο εξιστορεί την περιπέτεια του Μελιού Καδρά, ενός φτωχού και ορφανού αγοριού, που το αφεντικό του δεν το αφήνει να μορφωθεί. Όμως, ο Μελιός τελικά καταφέρνει και πηγαίνει στην πόλη, όπου εκεί προσπαθεί να πραγματοποιήσει το όνειρο του… Η γνώση πρέπει πάντα να νικά!
«Το ημερολόγιο της Άννα Φράνκ«, της Άννα Φρανκ. Το βιβλίο μιλάει για την τραγωδία των θυμάτων του ναζισμού και για τα όνειρα και τους φόβους μιας κοπέλας, που έπεσε θύμα της θηριωδίας του.
«Το Παραμύθι χωρίς όνομα«, της Πηνελόπης Δέλτα. Το συγκεκριμένο βιβλίο μάς διδάσκει ωφέλιμα πράγματα για τη ζωή, μέσα από μια φανταστική ιστορία στη χώρα των Μοιρολατρών.
«Το καπλάνι της βιτρίνας«, της Άλκης Ζέη, το οποίο αναφέρεται σε δύο αδελφές που μεγαλώνουν στη Σάμο, παρέα με τις ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας. Τις ιστορίες τούς τις διηγείται ο παππούς τους.
«Οι Μικρές κυρίες«, της Λουίζα Μέι Άλκοτ, που μας μεταφέρουν στην εποχή του αμερικάνικου εμφύλιου πολέμου. Το βιβλίο αφορά στην οικογένεια του πάστορα Μαρτς, ο οποίος κατατάσσεται στο στρατό των Βορείων, αφήνοντας πίσω του γυναίκα και τέσσερις κόρες, οι οποίες πρέπει να τα βγάλουν πέρα μόνες τους, όσο εκείνος λείπει μακριά.
«Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου«, της Άλκης Ζέη. Το μυθιστόρημα παρουσιάζει ένα αγόρι, τον Πέτρο, που στην ηλικία των εννιά ετών ζει τον πόλεμο του 1940 και μεγαλώνει μέσα στην κατεχόμενη από τους Γερμανούς Αθήνα.
«Η καλύβα του μπάρμπα Θωμά» του Χάριετ Μπίτσερ Στόου.Το βιβλίο είναι βασισμένο σε αληθινά γεγονότα από τη ζωή των σκλάβων που ζούσαν στην Αμερική. Ο Στόου είχε εμπνευστεί την ιστορία του Μπάρμπα Θωμά από τη ζωή του Τζόσια Χανσονζ, ενός μαύρου που είχε ζήσει ως σκλάβος για 40 χρόνια στο Μέριλαντ.
«Χωρίς οικογένεια«, του Εκτόρ Μαλό, που αναφέρεται στη ζωή και τις περιπέτειες του μικρού Ρεμί. Η ιστορία του Ρεμί διαδραματίζεται τον 19 ο αιώνα στη γαλλική επαρχία, όπου ο μικρός ήρωας κάνει διάφορες δουλείες, για να επιβιώσει, πριν ανακαλύψει το μυστικό της καταγωγής του.
«Ο γύρος του κόσμου σε 80 μέρες«, το κλασικό και συναρπαστικό βιβλίο του Ιουλίου Βερν. Ο Φιλέας Φόγκ, ο κεντρικός ήρωας, συμπαρασύρει με τις περιπέτειες του τον αναγνώστη και την αναγνώστρια σε ένα μοναδικό και συναρπαστικό ταξίδι, γεμάτο χιούμορ.
Καλή σας ανάγνωση!!
και … Καλό Καλοκαίρι!!!
Μαρία Παπαγιαννάκη, Γ7