Χουλιγκαν….ισμός

Χούλιγκαν-Χουλιγκανισμός: λέξεις σκληρές και στην προφορά τους και στην πρακτική τους.

Είναι ιδιότητα, ιδεολογία, στάση ζωής, κοινωνικό φαινόμενο;

Είναι όλα αυτά και πολλά άλλα!!

Χούλιγκαν, λοιπόν, είναι ο άνθρωπος που έχει χουλιγκάνικη συμπεριφορά, δηλαδή συμπεριφορά βίαιη, μέσα και έξω από το γήπεδο.

Σαν στάση ζωής πήρε σάρκα και οστά στην Αγγλία, τη δεκαετία του ’80. Αυτοί «οι τύποι» εξ Αγγλίας έκαναν τρομερά πράγματα, όπως αυτά στο Χέιζελ του Βελγίου, το 1985, όταν πολλοί φίλαθλοι βρήκαν τραγικό θάνατο εξαιτίας των επεισοδίων που προκάλεσαν!! Δυστυχώς, η ιστορία επαναλήφθηκε τέσσερα χρόνια αργότερα στο γήπεδο Χίλσμπορο της Αγγλίας, όταν 96 φίλαθλοι ποδοπατήθηκαν μέχρι θανάτου, ενώ εκατοντάδες ήταν και οι τραυματίες!!!

Στα δικά μας τώρα! Τη δεκαετία του ’80 «στα γήπεδα η Ελλάδα αναστενάζει». Στον αγώνα Λάρισας – ΠΑΟΚ έχουμε ήδη τον πρώτο νεκρό φίλαθλο! Κι αυτό, δυστυχώς, ήταν μόνο η αρχή! Ο κατάλογος των νεκρών είναι μακρύς!!

Βέβαια, μόλις συμβεί κάτι τέτοιο, οι περισσότεροι διαμαρτύρονται και επιρρίπτουν ευθύνες στην πολιτεία, στο σχολείο, στην οικογένεια …. Όλοι συμφωνούν  ότι πρέπει να παρθούν μέτρα

Βέβαια, παρά τα όποια μέτρα, η πραγματικότητα δείχνει ότι αυτά δεν έχουν φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Μάλλον η λύση του προβλήματος βρίσκεται στην ίδια τη νεολαία!  Όσο εκείνη αναζητά σε λάθος δρόμο την ομορφιά και το νόημα της ζωής όποια μέτρα και να παρθούν αυτά θα πέσουν και πάλι στο κενό!!!

Λοιπόν, οι νέοι καλό θα ήταν να διοχετεύσουν την ενέργειά τους όχι προς τη βία και το ρατσισμό, αλλά προς την πολύπλευρη μόρφωση και την αλληλεγγύη απέναντι στον συνάνθρωπο, όποτε και όπου την έχει ανάγκη!!!

 

Ανδρέας Ζουρμπάκης Γ’1

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης