Η διπλή όψη των γιορτών

Πως θα ήταν η ζωή μας χωρίς τις γιορτές; Θα ήταν μια ζωή χωρίς χρώμα και ένα λούνα Παρκ χωρίς παιδιά!!

   Βέβαια, οι γιορτές ταιριάζουν, όπως και να το κάνουμε, στα παιδιά, μικρά και μεγάλα. Όμως, δεν γνωρίζουμε από την αρχή της ζωής μας τι είναι οι γιορτές ή πώς τις γιορτάζουμε. Αυτή είναι μια διαδικασία που μαθαίνουμε σιγά- σιγά στο σπίτι, στο σχολείο, στη γειτονιά… Όσο λοιπόν είμαστε παιδιά απολαμβάνουμε, ζούμε και ευχαριστιόμαστε αυτή την ωραία στιγμή των γιορτών με αυθορμητισμό, απλότητα και αθωότητα. Όταν όμως μεγαλώνουμε, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε, να μπαίνουν τα ερωτήματα και οι προβληματισμοί. Βλέπουμε πια πίσω από τις κουρτίνες, πίσω από τη  γιορτινή βιτρίνα.

  Πίσω, λοιπόν, από αυτή τη βιτρίνα θα δούμε μεγάλες βιομηχανίες και εταιρίες να κερδίζουν πολλά χρήματα, πουλώντας μας ευτυχία, χαρά, καλοπέραση. Έτσι, μέσα από τα φανταχτερά χρώματα της διαφήμισης, μάς καλοπιάνουν, μάς μαγεύουν, μάς οδηγούν στην κατανάλωση ή ακόμα και στην υπερκατανάλωση. Μάς περνούν το μήνυμα ότι για να ζήσουμε αυτές τις γιορτινές μέρες, πρέπει να αγοράζουμε συνέχεια, αλλιώς δεν θα ειμαστε ευτυχισμένοι! Καταναλώνω, άρα υπάρχω!

  Αυτή η νοοτροπία είναι δύσκολο να αλλάξει. Όμως, είναι αναγκαίο αυτό να συμβεί, καθώς τα χρήματα και η κατανάλωση δεν κάνουν τους ανθρώπους πραγματικά ευτυχισμένους. Ευτυχία τελικά είναι να συνυπάρχουμε, να μοιραζόμαστε, να νοιαζόμασε και … να γιορτάζουμε με απλότητα και ανθρωπιά!

Αλεξάνδρα Θεοδοσάκη Γ’1

Παναγιώτης Μαράκης Γ’3 

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης