Το Σπήλαιο Σφενδόνη!!

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από τότε που επισκεφτήκαμε οικογενειακώς μια από τις πιο ιδιαίτερες περιοχές του νησιού μας, στη νότια Κρήτη! Δε θα σας μιλήσω για την  διαδρομή, που είναι κι αυτή ξεχωριστή! Θέλω να εστιάσω μόνο στο σπήλαιο Σφενδόνη, που πραγματικά με εντυπωσίασε!!

       Το σπήλαιο, λοιπόν, καταλαμβάνει έκταση περίπου 3.000 τ.μ. Στα 270 μέτρα της διαδρομής του υπάρχουν ογκώδεις κολώνες που δημιουργούν δαιδαλώδη διαμερίσματα. Αναρίθμητοι σταλακτίτες και σταλαγμίτες, ποικιλόμορφοι και πολύχρωμοι, διακοσμούν τις αίθουσες του, ενώ σε πολλά σημεία υπάρχουν λιθωματικές λεκάνες νερού και μαργαριτάρια σπηλαίων.

Στο σπήλαιο υπάρχει ειδικό μονοπάτι περιήγησης, που  επιτρέπει την ασφαλή επίσκεψη  σ” αυτό ακόμα και σε άτομα με ειδικές ανάγκες.

Το σπήλαιο Σφενδόνη είναι μέρος του Φυσικού Πάρκου Ψηλορείτη που με τη σειρά του ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο Γεωπάρκων, ένα δίκτυο προστατευόμενων περιοχών με ιδιαίτερη γεωλογική κληρονομιά, που τελεί υπό την αιγίδα της UNESCO.

4EF1E336-A044-4B98-9E63-7D43F7C95392

Η τελευταία αίθουσα του σπηλαίου, παρόλο που έχει εξερευνηθεί, δεν είναι επισκέψιμη. Αυτό συμβαίνει διότι, όπως μας εξήγησε ο ξεναγός, σε κάθε σπήλαιο ένα κομμάτι του πρέπει να παραμένει «αγνό», δηλαδή,   η πανίδα του σπηλαίου πρέπει να βρίσκεται μακριά από το ανθρώπινο μάτι. Επίσης, κάθε σπήλαιο -άρα και το σπήλαιο αυτό – πρέπει να περιβάλλεται από μία ατμόσφαιρα μυστηρίου!! Αυτός ο χώρος ονομάζεται η «αίθουσα του χαμένου παιδιού», καθώς εκεί βρέθηκε ένας ανθρώπινος σκελετός ατόμου 10-14 ετών. Ο σκελετός αυτός είναι περίπου 900 ετών …

Το σπήλαιο Σφενδόνη, λοιπόν, είναι ένα μέρος που όντως αξίζει να το επισκεφτεί κάποιος. Πρώτα – πρώτα, γιατί  παραπέμπει σε μια άλλη εικόνα της Κρήτης. Έπειτα, διότι υπάρχει ξενάγηση, άρα ο επισκέπτης θα πάρει αβίαστα πολλές πληροφορίες. Και, τέλος, διότι… είναι κοντά στο Ηράκλειο!!

Αν το αποφασίσετε και επισκεφτείτε το σπήλαιο Σφενδόνη, θα κάνετε μια υπέροχη ημερήσια εκδρομή, η οποία μάλιστα μπορεί να συνδυαστεί και με μια διανυκτέρευση στα γραφικά Ανώγεια! Για εμένα ήταν σίγουρα μια ευχάριστη και ξεχωριστή εμπειρία την οποία πολύ ευχαρίστως θα επαναλάμβανα !!!!

Τάτση Αργυρώ Γ7

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης