Επίσκεψη στον Ναό του Ποσειδώνα στο Σούνιο, Μαθητές του τμήματος Β3

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ Β3 ΣΤΟ ΛΑΥΡΙΟ ΚΑΙ ΤΟ ΣΟΥΝΙΟ

Μαθητές του τμήματος Β3

 Την Παρασκευή 15/4  λίγο  πριν  την έναρξη των διακοπών του Πάσχα πραγματοποιήθηκε προγραμματισμένη πολιτιστική επίσκεψη του Β3 τμήματός μας  στο Λαύριο και το Σούνιο.

Όλοι οι μαθητές/τριες  είχαμε  την ευκαιρία να απολαύσουμε μια μαγευτική διαδρομή που συμπλήρωσε μοναδικά ο καταπληκτικός ανοιξιάτικος καιρός.

Όλα τα παιδιά ήμασταν μια παρέα και η συνύπαρξη μας, ήταν πηγή χαράς και αγάπης.

Πρώτη μας στάση: ο σπουδαίος αρχαιολογικός χώρος της Λαυρεωτικής με εκθέματα από τον 8ο-4ο  π.Χ αι. Εκεί ξεναγηθήκαμε στην  έκθεση των αρχαιοτήτων που είναι θεματική και χρονολογική.  Ήρθαμε σε εικονική επαφή με πτυχές της ανθρώπινης ζωής και δραστηριότητας από τα προϊστορικά χρόνια μέχρι τον 6ο αι. μ.Χ.  Επισκεφτήκαμε τις 2 αίθουσες του Μουσείου: Η αίθουσα 1 είναι αφιερωμένη στις μεταλλευτικές και μεταλλουργικές δραστηριότητες στη Λαυρεωτική κατά την αρχαιότητα. Έμφαση δίνεται στις επιγραφές που αφορούν στα μεταλλευτικά εργαστήρια.
Στην αίθουσα 2 εκτίθενται αγγεία, εργαλεία και λίθινα κοσμήματα της Νεολιθικής εποχής (6η–5η χιλ. π.Χ.), αγγεία και άλλα κτερίσματα από τα νεκροταφεία του Θορικού και της ευρύτερης περιοχής του Σουνίου (8ος – 4ος αι. π.Χ.), καθώς και ευρήματα από ιερά και οικιστικά σύνολα σε διάφορες θέσεις της Λαυρεωτικής. Είδαμε επίσης από κοντά ανάγλυφες πλάκες από τη ζωφόρο του ναού του Ποσειδώνος στο Σούνιο, καθώς και επιτύμβια και αναθηματικά αγάλματα και ανάγλυφα από τους αρχαίους δήμους της Λαυρεωτικής. Εντυπωσιαστήκαμε από το ψηφιδωτό δάπεδο από την παλαιοχριστιανική (4ος – 5ος αι.) βασιλική του Λαυρίου.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο λιμάνι του Λαυρίου, όπου περπατήσαμε κατά μήκος μέχρι το κέντρο της πόλης με τα μαγαζιά και τα αρχοντικά σπίτια της στο χρώμα της ώχρας.

Picture22

Κατόπιν επισκεφθήκαμε  τον αρχαιολογικό χώρο του ναού του Ποσειδώνα που δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο του ακρωτηρίου του Σουνίου.  Καθοδόν οι μαθήτριες Ποντίκη Γεωργία και Σκαρμούτσου Βασιλεία ανάγνωσαν εργασία που είχαν εκπονήσει σχετικά με της μυθολογική ιστορία του τόπου.

Το απότομο υψόμετρο, η επιβλητική ακρόπολη και τα κοφτερά βράχια, το βαθυγάλαζο πέλαγος πουimageedit_23_4411685268 εκτείνεται στον ορίζοντα, οι πέρδικες που με εξημερωμένο τρόπο περπατούσαν καμαρωτά  ανάμεσά μας, το πράσινο μονοπάτι που οδηγούσε από τον Ναό στο ακρογιάλι, ήταν εμπειρίες που ανεξίτηλα χαράχτηκαν στις ψυχές όλων μας και μας γέμισαν αισθήματα εθνικής υπερηφάνειας και σεβασμού στην ισtορική μνήμη του τόπου μας.

Καταλήξαμε όλη η παρέα στην καφετέρια του Ναού για γεύμα και παγωτό μέχρι αργά το μεσημέρι.

Δώσαμε αμοιβαίες υποσχέσεις για εκ νέου οργάνωση κι άλλης εκπαιδευτικής εκδρομής ανάλογου χαρακτήρα.

Ευχαριστούμε θερμά τη διεύθυνση του σχολείου που μας επέτρεψε, βοήθησε και υλοποίησε αυτόν τον στόχο καθώς επίσης και τις καθηγήτριες που μας συνόδευσαν

Κάντε το πρώτο σχόλιο

Υποβολή απάντησης