Εκδήλωση με θέμα «Σταγόνες Ιστορίας»

Σταγόνες ιστορίας

Μια εκδήλωση μνήμης και τοπικής ιστορίας του 7ου Γυμνασίου Περιστερίου.

Μαθητές και καθηγητές έστησαν από το μηδέν ένα αφιέρωμα στη μνήμη της πόλης τους, οπτικοποιημένο μέσα από τέσσερα ντοκιμαντέρ που επιμελήθηκαν και δημιούργησαν μαθητές του σχολείου μας, με την βοήθεια και την καθοδήγηση των συντονιστριών καθηγητριών,  Ιωάννας Μακρή, Παπαμάρκου Μελπομένης, Κακαδιάρη Άννας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο ο Δήμαρχος της πόλης, ο Μητροπολίτης Περιστερίου, Aντιδήμαρχοι, ο Διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Γ” Αθήνας, η υπεύθυνη Πολιτιστικών Προγραμμάτων Γ” Αθήνας, δημότες,  πολλοί γονείς και φυσικά πολλοί μαθητές. Τα τέσσερα αυτά μικρά ντοκιμαντέρ καταγράφουν σημαντικές στιγμές της ιστορίας της πόλης μας. Το μέγεθος της έρευνας και η αγάπη με την οποία στήθηκαν επιβραβεύτηκαν με αριστεία στους αντίστοιχους μαθητικούς διαγωνισμούς. Το καμάρι περίσσευε και στους μαθητές και στους γονείς τους για την εξαιρετική δουλειά.

Η προβολή κάθε ντοκιμαντέρ συνοδεύτηκε από μια μικρή παρέμβαση ενός από τους βασικούς συντελεστές του έργου. Οι ομιλίες ήταν καθηλωτικές από ανθρώπους που έχουν ζήσει, έχουν μεγαλώσει κι έχουν αγαπήσει τις γειτονιές της πόλης μας. Πρώτη παρέμβαση από τον κ. Συμεών Σταμπουλού που μοιράστηκε μαζί μας τις εμπειρίες του και την λατρεία του για αυτό το μέρος. Δάκρυα έτρεξαν από τα μάτια τόσο αυτών που είχαν περάσει μια ζωή ολόκληρη εδώ, αλλά και αυτών που έπεται να κάνουν το ίδιο.

Με τ'άστρι κουβεντιάζω

«Με τ’ άστρι κουβεντιάζω» ο τίτλος της ταινίας που αποτελεί έναν φόρο τιμής στους κινηματογράφους που λειτούργησαν από τη δεκαετία του 1960  στην περιοχή του Αγίου Ιεροθέου.

imageedit_3_8763128969

Με την ολοκλήρωση της ταινίας φάνηκε ξεκάθαρα ότι το ενδιαφέρον όλων μεγάλωσε. Αυτήν την φορά ο πρόλογος έγινε από τον σκηνοθέτη Χρήστο Σκούρα, πολύτιμο εμψυχωτή και δάσκαλο των παιδιών στην τέχνη του ντοκιμαντέρ. Ο τίτλος της ιστορίας «Το παρόν έχει παρελθόν…Το Περιστέρι στις γειτονιές του χθες». Αυτή η ταινία επέβαλε στους μεγαλύτερους μια άσκηση, μέσα από παλιές φωτογραφίες να αναγνωρίσουν τον τόπο τους.

Οι δύο επόμενες ταινίες είχαν μια διαφορετική διάσταση. Κατέγραφαν δύο πολύ σημαντικά γεγονότα που σφράγισαν την ιστορία του Περιστερίου. Η πρώτη που  προλογίστηκε από τον συγγραφέα και ερευνητή Νίκο Θεοδοσίου, αφορά ένα σημαντικό  γεγονός που διαδραματίστηκε στην Ανθούπολη με τίτλο «Η γειτονία που άνθησε στο κάρβουνο».

Grunge black and white film frame, vector

Η μικρή αυτή ταινία αποτυπώνει μαζί με την μεταλλευτική ιστορία του Περιστερίου και την κατάσταση των ανθρώπων στην διάρκεια της δεκαετίας του 1950 που κατέφθαναν από κάθε γωνιά της Ελλάδας χωρίς τίποτα στις αποσκευές τους παρά μόνο τη  ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Συγκλονιστική ιστορία, συγκλονιστική περιγραφή και πολύτιμη καταγραφή βασισμένη σε πολύχρονη έρευνα του κ. Θεοδοσίου.

imageedit_5_4962020122

Οι προβολές ολοκληρώθηκαν με το θλιβερό γεγονός της πλημμύρας στην οποία έχασαν την ζωή τους πολλοί συμπολίτες μας εξαιτίας της απουσίας υποδομών στην περιοχή. Τίτλος του ντοκιμαντέρ «Από μία βροχή…σε μια ιστορία». Ο πρόλογος έγινε από ένα άτομο που επιβίωσε της καταστροφής, τη Βιβή Γεωργακά, η αφήγηση της οποίας ήταν καθηλωτική.

Μια ευχάριστη νότα ήταν και η χορωδία του σχολείου, η οποία κόσμησε την εκδήλωση  τόσο στην αρχή όσο και στην πορεία της . Έτσι κύλησε ολόκληρη η εκδήλωση με εναλλαγές μεταξύ ομιλιών που προκαλούσαν συγκίνηση και  τραγουδιών. Το μόνο που ακούγονταν από το ακροατήριο ήταν ένα χειροκρότημα, κάθε φορά που οι ομιλητές ή οι ταινίες τους συγκινούσαν, περιγράφοντας την δύσκολη ζωή των πρώτων κατοίκων  του Περιστερίου. Ο κύριος Παχατουρίδης, ο οποίος είχε δώσει το παρόν, είχε τον τελευταίο λόγο.


Συντάκτης: Γελάσης Παναγιώτης Γ3

2 Σχόλια

Υποβολή απάντησης