Χριστούγεννα και ελεημοσύνη

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Δεκ• 22•17

ελεημοσύνη

Επιτέλους, έρχονται τα Χριστούγεννα, η γιορτή της αγάπης και της ευτυχίας! Βέβαια, για τον καθένα μας τα Χριστούγεννα σημαίνουν κάτι διαφορετικό: Χριστούγεννα είναι το να βγεις έξω από το σπίτι σου και να χαρείς…. Χριστούγεννα είναι να ζεις, να αγαπάς και να νοιάζεσαι… Είναι το σπίτι που μοσχομυρίζει από τα μελομακάρονα και τους κουραμπιέδες… Χριστούγεννα είναι το αναμμένο δέντρο και η οικογενειακή θαλπωρή… Μπορεί όμως για κάποιους ανθρώπους να είναι όλα τα παραπάνω μαζί. Κάθε άνθρωπος και  κάθε οικογένεια νιώθει αυτή τη λαμπρή γιορτή ως κάτι ξεχωριστό και ακατάληπτο και γι’ αυτόν τον λόγο προσπαθεί να περάσει τις ημέρες αυτές, με έναν τρόπο που θα του μείνει αξέχαστος…

Όμως, έχετε σκεφτεί ποτέ, πως ενώ κάποιοι κατά τη διάρκεια των Χριστουγέννων διασκεδάζουν και χαίρονται, άλλοι πονούν και θλίβονται, γιατί ένας ακόμα χρόνος πέρασε  κι εκείνοι δεν έχουν κάνει καμιά θετική αλλαγή στη ζωή τους; Άνθρωποι μόνοι, δίχως κανέναν να τους φροντίσει, άνθρωποι άστεγοι ή άποροι με σοβαρά προβλήματα υγείας, άλλοι ανήμποροι να εργαστούν… Σίγουρα  η ζωή δεν είναι πάντα ευνοϊκή για όλους…  Έχετε αναρωτηθεί ποτέ πως οι άνθρωποι αυτοί  ταπεινώνονται και αγωνιούν για  κάποια πράξη ελεημοσύνης; Μήπως, αν αναλογιστούμε τη θέση τους και προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε όσο μπορεί ο καθένας μας αυτούς τους πονεμένους ανθρώπους, πλησιάσουμε αληθινά το πνεύμα των Άγιων αυτών ημερών;

Είναι πράγματι θαυμαστό το γεγονός ότι με ένα απλό δώρο ή με μια πράξη ευγένειας που να προέρχεται από την καρδιά μας μπορούμε να δώσουμε χαρά σε έναν άνθρωπο, που τόσο καιρό υποφέρει… Ας μη διστάσουμε λοιπόν, να δώσουμε έστω και κάτι απλό από το υστέρημά μας! Αυτή είναι η μαγεία της ελεημοσύνης, να δίνεις από αυτό που δεν έχεις περίσσευμα και όχι να δίνεις μόνο και μόνο για να θεωρηθείς καλός άνθρωπος και όλοι να σε επαινούν!

Είναι σχεδόν βέβαιο, πως οι περισσότεροι από εμάς θα σκέφτονται: «Πώς γίνεται να δίνω από το υστέρημά μου, αφού ο ίδιος δεν έχω τα απαραίτητα για να ζω και τα βγάζω πέρα με δυσκολία;  Δεν είναι εύκολο κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που ζούμε σχεδόν σε μια χρεoκοπημένη χώρα!» Μία είναι μονάχα η απάντηση:  Εάν πραγματικά θέλεις να κάνεις κάποιους ανθρώπους χαρούμενους και το κάνεις με την ψυχή σου και όχι απλά για να κερδίσεις την εκτίμηση των άλλων, επειδή θα σε θεωρούν ελεήμονα, τότε να είσαι σίγουρος πως ό,τι έδωσες θα σου γυρίσει πίσω από τον ίδιο τον Θεό!

Εάν, λοιπόν, πάλιωσαν τα παπούτσια σου και πέρασε η μόδα τους, δώσε τα σε έναν φτωχό! Κι αν ακόμα δεν έχεις τίποτα που να σου περισσεύει, αφού ο ίδιος ταλαιπωρείσαι αρκετά, δώσε έστω και ένα ευρώ! Με λίγα λόγια, κάνε μια πράξη απλοχεριάς!  Σκέψου τουλάχιστον, πως δίνεις κάτι σε κάποιον που υποφέρει περισσότερο από σένα και πολεμάει καθημερινά να επιβιώσει στις δύσκολες αυτές μέρες! Έστω κι ένα λουλούδι σε έναν άνθρωπο που είναι άρρωστος, θα τον κάνει να αισθανθεί καλύτερα! ΒΟΗΘΗΣΕ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟ ΣΟΥ  ΜΕ Ο,ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ !

Αυτά είναι τα πραγματικά Χριστούγεννα, που δεν έχουν πολλά φώτα, αλλά το « φως το αληθινό»!

Κασσιανή Μυτιληναίου ( Α΄2)

 

 

 

 

Σχολιάστε

Top