Καλλισθενική Γυμναστική

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Δεκ• 31•18

Kallisthenics

Η γυμναστική που κάνω εδώ και είκοσι μήνες είναι γνωστή ως «Καλλισθενική».  Συγκεκριμένα, συνήθιζαν να την κάνουν οι αρχαίοι Έλληνες για λόγους υγείας και δύναμης. Η λέξη «Καλλισθενική» ετυμολογικά αναλύεται στις λέξεις: κάλλος που σημαίνει ομορφιά και σθένος, που σημαίνει δύναμη. Αυτό το είδος γυμναστικής τα προσφέρει και τα δύο σε μεγάλο βαθμό.

Είναι ιδιαίτερα γνωστό ότι οι περισσότεροι αρχίζουν να γυμνάζονται για λόγους  σωματικής δύναμης και για να ελκύουν το αντίθετο φύλο. Εκτός από αυτά, εγώ άρχισα να βελτιώνω τις διατροφικές μου συνήθειες, για να γίνω γενικότερα καλύτερος στο συγκεκριμένο άθλημα. Έμπνευση και κίνητρο μου δίνει ο αγαπημένος μου αθλητής, ο Σέρβος Ζόραν Πέστερακ, ο οποίος δεν είναι τόσο διάσημος, αλλά αυτό δεν με επηρεάζει αρνητικά.

Το άθλημα αυτό απαιτεί την τελειοποίηση των βασικών ασκήσεων, όπως είναι οι κάμψεις και οι έλξεις, οι οποίες χτίζουν τη βασική δύναμη για τους μύες, που αποτελούν τα εργαλεία για τη συνέχεια αυτού του ταξιδιού σε πιο δύσκολες ασκήσεις. Έπειτα, όταν κάποιος ξεπερνάει τα όριά του, για να κάνει παραπάνω πρόοδο, πρέπει να συνδυάσει τα διάφορα είδη ασκήσεων, για να ανεβάσει τη δυσκολία.

Σε γενικές γραμμές τα πράγματα είναι αυστηρά και επικρατεί μια γενική πίεση όταν κάποιος ασκείται με αυτόν τον τρόπο. Όταν οι ικανότητες ενός ατόμου φτάσουν σε «Θεϊκό επίπεδο», χρειάζονται ασκήσεις ενόργανης, που έχουν να κάνουν με την αντίσταση στη βαρύτητα. Μόνο από τη φράση, «αντίσταση στη βαρύτητα», καταλαβαίνει κανείς πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση! Ασκήσεις όπως: ψηλό ψαράκι, «φροντ λέβερ» και «άιρον κρος», για να τις καταφέρει κάποιος, οφείλει να δουλέψει σκληρά, αρκετούς μήνες,με την παρακολούθηση διαιτολόγου και να κλείνει συχνά ραντεβού με φυσικοθεραπευτή, γιατί το μεγάλο αυτό ταξίδι έχει πολλά εμπόδια και ο αθλητής τραυματίζεται εύκολα.

Συνοψίζοντας, αυτά είναι τα καλά που προσφέρει η Καλλισθενική Αγωγή και οι λόγοι για τους οποίους χρειάζεται, εκτός της ομορφιάς. Τέλος, ελπίζω  να προέτρεψα μερικούς να αρχίσουν την υγιεινή ζωή και ελπίζω επίσης να γίνει πιο δημοφιλής αυτός ο τρόπος άσκησης, σε σχέση με την « άρση βαρών» ή το «μπόντι μπίλντινγκ».

Σπύρος Πετρουτσάτος,( Γ4΄)

Σχολιάστε