Καταναλωτική Μανία: Η Ασθένεια των Χριστουγέννων

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιαν• 11•20

emporeumatopoiisi1

Στην εποχή μας, οι άνθρωποι εθίζονται στην υπερκατανάλωση, με αποτέλεσμα να αγοράζουν αντικείμενα τα οποία δεν τους είναι απαραίτητα, να ξοδεύουν αγωνιωδώς, χωρίς να καλύπτουν τελικά τις ανάγκες τους, αφού συνεχώς δημιουργούνται καινούριες. Αυτή η εμμονή παρατηρείται κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων.

Οι άνθρωποι τα Χριστούγεννα ξοδεύουν πολλά χρήματα για δώρα στην οικογένεια και στα συγγενικά τους πρόσωπα, που τις περισσότερες φορές δεν είναι αναγκαία. Άραγε, ποιοι είναι οι κύριοι λόγοι που δημιουργούν τη συνήθεια αυτή στους ανθρώπους;

Αρχικά, οι οθόνες της τηλεόρασης γεμίζουν με χριστουγεννιάτικες διαφημίσεις, δημιουργώντας αγοραστικό κλίμα. Περισσότερο, στην εποχή μας, προβάλλονται τα είδη ένδυσης και τα παιχνίδια, τα οποία και αποτελούν τα πιο δημοφιλή δώρα των Χριστουγέννων. Αυτή η μανιώδης τάση για δαπάνες, συνδέεται με την αύξηση του καταναλωτισμού που προωθείται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης αλλά και από τα social media. Επίσης ένας άλλος λόγος ,είναι οι διάσημες ημέρες εκπτώσεων των ΗΠΑ, γνωστές ως «Black Friday», οι οποίες έχουν διαδοθεί σε όλη την Ευρώπη, με αποτέλεσμα οι μέρες αυτές την περίοδο των Χριστουγέννων να είναι οι πιο «αλλόφρονες». Τέλος ένας άλλος λόγος, είναι οι γιορτινά στολισμένες βιτρίνες, που υπάρχουν στα μαγαζιά, οι οποίες προσελκύουν τον κόσμο για αγορές χωρίς όρια.

Η καταναλωτική μανία, λοιπόν, είναι ένα είδος ασθένειας, αφού δημιουργούνται πολλές δυσάρεστες επιπτώσεις στον άνθρωπο. Αρχικά, μία επίπτωση είναι, ότι καθώς το άτομο σπεύδει να καλύψει τις αγορές του, οι οποίες είναι μη αναγκαίες, αδιαφορεί για τις κοινωνικές σχέσεις, τις φιλίες αλλά και τις προσφορές, στο πλαίσιο της ελεημοσύνης,που μπορεί να κάνει σε φτωχούς ανθρώπους και ιδρύματα την περίοδο των Χριστουγέννων. Επίσης, η καταναλωτική μανία είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για την κρίση της κοινωνίας, την οποία βιώνουν όλοι οι άνθρωποι, αφού αυξάνονται τα φαινόμενα κοινωνικής παθογένειας, όπως η βία, η εγκληματικότητα και η χρήση ναρκωτικών, καθώς μέρος του πληθυσμού,από την άλλη πλευρά, αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες του,λόγω οικονομικής δυσπραγίας. Τέλος, άλλη μία επίπτωση είναι, ότι η υπερβολική κατανάλωση υλικών αγαθών, μπορεί να εξελιχθεί σε μια πολύ σοβαρή εξάρτηση, γιατί το άτομο θα συνεχίζει να αγοράζει ασυναίσθητα και χωρίς όρια, καλύπτοντας, στην ουσία,πλαστές ανάγκες.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι η καταναλωτική μανία γενικά, αλλά κυρίως την περίοδο των Χριστουγέννων, είναι μια  »δύσκολη ασθένεια». Ας προσπαθήσουμε ,με κριτικό νου, να την αποφύγουμε  κι ας σκεφτούμε, ότι  οι περιττές αγορές μπορούν να αντικατασταθούν από προσφορά σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη…

Μαρία Πουλάκου (Γ΄2)

Σχολιάστε

Top