«Μένουμε Σπίτι»

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Φεβ• 02•21

Ήφαιστος-Κορονοϊός

Ο κορωνοιός ή COVID-19 ή ιός – ας τον λέμε χάριν συντομίας ιό- έκανε την εμφάνισή του στην πόλη Ουχάν της Κίνας. Από τον τρόπο που συμπεριφέρεται, ταξιδεύει, προσβάλλει και τα μέρη που επισκέπτεται, διαπιστώνεται ότι είναι πολύ επιλεκτικός, προσιτός και με σχετικές αδυναμίες.

Ας τα δούμε όμως πιο αναλυτικά. Του αρέσει να ταξιδεύει αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης και κατά προτίμηση με κρουαζιερόπλοια. Η θέση που ταξιδεύει θα μπορούσε να ήταν η πρώτη, αλλά δεν δίνει ιδιαίτερη σημασία. Τη στιγμή που είναι τόσο μικροσκοπικός  μπορεί να ταξιδεύει χωρίς να τον παίρνουν χαμπάρι, άρα λαθρεπιβάτης.

Η σύνθεση του ιού είναι μια πρωτεΐνη που περιβάλλεται από μια λιπώδη ουσία. Τίποτε το ιδιαίτερο και το εντυπωσιακό. Κι’ όμως κατάφερε να προσβάλλει τόσες χώρες και πληθυσμούς. Από την ιχνηλάτησή του διαπιστώνεται ότι του αρέσει να επισκέπτεται παραθαλάσσιες χώρες και ιδιαίτερου πολιτισμικού ενδιαφέροντος όπως η Ιταλία και η Ισπανία αλλά όχι μόνο επίσης χώρες που έχουν υψηλό βιοτικό επίπεδο, εξελιγμένα συστήματα υγείας και είναι προηγμένες όπως οι Η.Π.Α. και Αγγλία.

Είναι αθόρυβος, επισκέπτεται τον ανθρώπινο οργανισμό-μέσω της αναπνευστικής οδού-και προτιμά τους πνεύμονες για να μείνει. Δεν τον απασχολεί τόσο το φύλο αν και πλήττει πιο βαριά τους άντρες και τους ηλικιωμένους, ούτε στο χρώμα, ούτε στην καταγωγή. Φαίνεται να προτιμά τους ευάλωτους οργανισμούς για να πετύχει να μας αποδείξει ότι η μάχη είναι Δαυίδ εναντίον Γολιάθ.

Αποτελέσματα: αυτός ο αόρατος ιός κήρυξε πόλεμο όχι σε κάποιες ομάδες ή χώρες αλλά σε όλη την ανθρωπότητα. Φοβερή η στρατηγική του! Έχει ήδη πετύχει θεαματικά αποτελέσματα.  Πράγματι ο ιός αποδεικνύεται επιδέξιος στρατηγός που με ελάχιστα μέσα πετυχαίνει νίκες με εκατοντάδες  χιλιάδες νεκρούς. Μη ξεχνάμε ότι το βασικό του όπλο είναι ότι μετακινείται και προσβάλλει τα θύματά του πολύ γρήγορα. Μπαίνει σε ένα σπίτι, σε ένα κατάστημα, σε έναν οίκο ευγηρίας  και αφήνει ερείπια, δηλαδή νεκρούς.

Λίγοι του ξεφεύγουν. Και ξέρετε ποιοι είναι αυτοί; οι πιτσιρικάδες που τον αφήνουν και λίγο αδιάφορο λόγω ηλικίας, αυτοί που ακολουθούν επιλεγμένη διατροφή και εκείνοι που έχουν καλή σχέση με την καθαριότητα. Και βέβαια αυτοί που ακολουθούν ευλαβικά τις οδηγίες του κρατικού μηχανισμού για απομόνωση και σωστή υγιεινή.

Και ο απλός άνθρωπος, το σύστημα υγείας, τα κράτη τι κάνουν; πως οχυρώνονται, τι μέτρα παίρνουν; Όλοι οι ειδικοί και μη συμφωνούν σε ένα μέτρο «Μένουμε σπίτι». Δηλαδή ο ιός μας έκανε να κλείσουμε την πόρτα του σπιτιού μας. Και όχι για τους ξένους, για τους κλέφτες, για τους ανεπιθύμητους, αλλά για τους γονείς  μας, τα παιδιά μας, τους φίλους και συγγενείς μας. Στόχος του «Μένουμε σπίτι» είναι όχι μόνο η υγεία αυτών που μένουν στην πολυκατοικία μας αλλά η προστασία της δημόσιας υγείας.

«Μένουμε σπίτι» για να αποφύγουμε τη μοιραία συνάντηση με τον ιό. Κατεβάζουμε ένα βιβλίο από τη βιβλιοθήκη, ανοίγουμε την τηλεόραση,  ασχολούμαστε με το κινητό ή τον υπολογιστή μας, δουλεύουμε από  το σπίτι, κάνουμε τα πάντα από το σπίτι μας, αγναντεύοντας τους έρημους δρόμους.

Ας δούμε και τη θετική πλευρά όμως. Ο ήλιος εξακολουθεί να ρίχνει τις ζεστές του ακτίνες. Η φύση ακολουθεί τους νόμους της και η ίδια φαίνεται να παίρνει τα πάνω της και σιγά σιγά να αναρρώνει από την απειλή του ανθρώπινου κινδύνου, καθώς και τη συνεχή εκπομπή βλαβερών και θανατηφόρων αερίων που προκαλούνται από την καθημερινή χρήση μέσων μεταφοράς. Τα δέντρα ανθίζουν, η θάλασσα σε καλεί να έρθεις κοντά της και εμείς ωστόσο αναγκαζόμαστε να μείνουμε στο σπίτι, στο κρεβάτι, στο μπαλκόνι με το άγχος, το φόβο και την αγωνία, αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά μας.

Μένουμε στο σπίτι και ο φόβος της αβεβαιότητας μας κυριαρχεί. Θα μπορώ να πάω αύριο στη δουλειά μου; ίσως να μην έχω την υγεία μου, ούτε χρήματα. Η χαρά της δημιουργίας, η δίψα της μάθησης, οι σχέσεις έχασαν έδαφος. Μερικοί βγαίνουν στα μπαλκόνια και τραγουδάνε για να εκτονωθούν και να εμψυχώσουν τους διπλανούς τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές. Άλλοι πάλι είναι όλη μέρα κολλημένοι στην τηλεόραση ή στο ραδιόφωνο ακούγοντας συνέχεια θλιβερά νέα.

Μένουμε σπίτι. Για άλλες εποχές θα ήταν ευλογία, επιθυμία και χαρά. Τώρα είναι ανάγκη, είναι πίεση και διαταγή. Και αυτή η διαταγή έρχεται σε αντίθεση με τα ήθη, τα έθιμα , τις αξίες, τον τρόπο ζωής μας. Μας καταπιέζει αυτή η διαταγή.

Όλοι βιώνουμε την ίδια απομόνωση και παράλληλα την ίδια προσδοκία να αρθούν τα μέτρα που μας περιορίζουν σπίτια μας και δεν μας αφήνουν να χαρούμε, να δημιουργήσουμε, να πάμε σχολείο, να δούμε τους φίλους μας. Είναι γεγονός ότι η πανδημία θα φέρει μεγάλες αλλαγές στις ανθρώπινες σχέσεις, στην εργασία, στην οικονομία.

Ας δούμε όμως αυτή την κατάσταση θετικά. Αυτό που προέχει, αυτό που μας κρατάει σπίτι είναι να σωθούν όσες περισσότερες ζωές μπορούν. Παγκόσμια ερευνητές και επιστήμονες ενώνουν τις δυνάμεις τους για το φάρμακο και το εμβόλιο που θα νικήσουν τον ιό. Στα νοσοκομεία δίνονται καθημερινές μάχες από γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να νικήσουν τον ιό. Ας ενώσουμε τις δυνάμεις μας μαζί τους μένοντας σπίτι και ας νιώσουμε ευγνωμοσύνη για τη συστράτευση όλων μας, για την  ιατρική επιστήμη και την τεχνολογία που γρήγορα θα κλείσουν την άσχημη παρένθεση της πανδημίας.

(Κείμενο συμμετοχής στον διαγωνισμό του 4ου ΠΕΚΕΣ «Μένουμε σπίτι».)

Μαντώ Καλφαμανώλη (Γ1)

Σχολιάστε

Top