ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ THN EΠOXH TOY COVID-19

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Φεβ• 03•21

1100_da456c9e-7167-40e0-8532-b4b3a817a1a4.jpgΧριστούγεννα με covid[4737]

Σκέψεις με αφορμή ένα τηλεοπτικό σποτ: https://www.youtube.com/watch?v=kQe_g88hkM4

H OIKOΓENEIA

Δεν είναι λίγες οι φορές που ένα διαφημιστικό σποτ της τηλεόρασης μας εντυπωσιάζει ή γίνεται λόγος για συζήτηση. Ωστόσο, είναι ελάχιστα εκείνα που μας «αγγίζουν», μας συγκινούν και μας κάνουν να δακρύσουμε. Μία τέτοια διαφήμιση ξεχωρίσαμε φέτος, επειδή πιάνει απόλυτα το πνεύμα της εποχής και φέρνει δάκρυα στα μάτια.

Η διαφήμιση παρουσιάζει την ιστορία ενός  ηλικιωμένου άντρα, ο οποίος θα περάσει μόνος του τις γιορτές, καθώς κανένα από τα παιδιά του δεν θα καταφέρει να τον επισκεφθεί, λόγω υπερβολικής δουλειάς. Βλέπουμε τα παιδιά του σαν πολυάσχολους ενήλικες, να έχουν εγκλωβιστεί στον κυκεώνα των καθημερινών ασχολιών τους , χάνοντας το πνεύμα των ημερών και μη νιώθοντας τίποτα από το μήνυμα των Χριστουγέννων. Ο «πρωταγωνιστής» μαγειρεύει μόνος του το γεύμα του, καθώς βλέπει τους γείτονές του να υποδέχονται τις οικογένειες τους. Στη συνέχεια, κάθεται θλιμμένος στο τραπέζι και ξεκινάει να τρώει μπροστά στο χριστουγεννιάτικο δέντρο. Ωστόσο, δεν το βάζει κάτω και αποφασίζει κάτι ανατρεπτικό, να οργανώσει την κηδεία του με σκοπό να αναγκάσει τα παιδιά του να επιστρέψουν στο σπίτι. Τα παιδιά του στην είδηση του θανάτου του πατέρα τους, αρχικά αιφνιδιάζονται, λυπούνται, θρηνούν, αισθάνονται ενοχές… όμως όταν συγκεντρώνονται όλοι μαζί στο σπίτι τους, μένουν έκπληκτοι  που τον βλέπουν μπροστά τους και η συναισθηματική τους κατάσταση αλλάζει, αισθάνονται τώρα χαρούμενοι, ανακουφισμένοι, τυχεροί, ευλογημένοι, ευτυχισμένοι.

Το μήνυμα είναι τόσο επώδυνο όσο και υπέροχο και θέλει να μας δείξει πόσο σημαντική είναι η οικογένεια τις γιορτινές ημέρες των Χριστουγέννων.  Οι άνθρωποι που θεωρούμε δεδομένους στη ζωή μας είναι και οι πιο σημαντικοί και δεν πρέπει να τους χάσουμε πραγματικά για να καταλάβουμε την αξία τους. «Ήρθε η ώρα να επιστρέψεις στο σπίτι σου», σημαίνει να γυρίσεις πίσω στις ρίζες σου, στην ασφάλεια της οικογένειάς σου, στην πηγή όλων αυτών των εμπειριών που μοιράστηκες με συγγενικά πρόσωπα και σε έκαναν αυτό που είσαι σήμερα.

ΟΙ ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗ ΖΩΗ ΜΑΣ

Τις άγιες αυτές ημέρες ευχόμαστε όλοι υγεία, χαρά, μακροζωία και εξέλιξη σε προσωπικό και επαγγελματικό επίπεδο . Καλές οι ευχές!!! Και τα όνειρα …. και τα όμορφα σχέδια για το μέλλον… Υπάρχουν όμως και γεγονότα απρόβλεπτα στις ζωές των συνανθρώπων μας – γνωστών ή μη –  που μας ωθούν να ρίξουμε μια πιο βαθιά ματιά σ’ αυτά που μας ξεπερνούν.

Η ζωή μας είναι μια σειρά από εμπειρίες σε διάφορους τομείς και συνδέεται με τις ζωές διαφορετικών ανθρώπων. Μέσα από αυτή την αλληλεπίδραση με τους άλλους , μαθαίνουμε καλύτερα τον εαυτό μας και χτίζουμε σχέσεις που μας στηρίζουν συναισθηματικά και πνευματικά. Συνεχώς προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία, να δώσουμε νόημα στη ζωή μας. Ωστόσο, όσο κι αν προσπαθούμε να προβλέψουμε γεγονότα, υπάρχουν αναπάντεχες καταστάσεις που ταράζουν ό,τι μπορεί να είχαμε δημιουργήσει μέχρι τότε. Αυτό μπορεί να είναι ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας δικό μας ή άλλου αγαπημένου μας προσώπου, μια ξαφνική χρεοκοπία, μία φυσική καταστροφή και λοιπά, τα οποία εμείς όλοι καλούμαστε να ξεπεράσουμε, να διαχειριστούμε και να προχωρήσουμε. Τα δεδομένα της ζωής μας αλλάζουν συνέχεια και οι αστάθμητοι παράγοντες είναι πολλοί. Αυτό άλλωστε το βιώσαμε συνολικά όλοι αυτό το διάστημα , για παράδειγμα με την πανδημία. Ένα απρόσμενο γεγονός, που άλλαξε και αλλάζει τα πράγματα σε βάθος χρόνου, όλοι θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με βάση και τα δεδομένα που έχει ο καθένας από εμάς.

Η καθημερινότητά μας άλλαξε, η απουσία του σχολείου, των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, η έλλειψη της συχνής επαφής με φίλους, καθηγητές, η απομάκρυνση από τον παππού και την γιαγιά…  όλα αυτά προκάλεσαν μεγάλη αναστάτωση στη ζωή μας. Όλοι μας βιώνουμε άγχος, πανικό, αβεβαιότητα, ανασφάλεια, έχουμε αρνητικές σκέψεις και προβληματισμούς. Ανησυχούμε να μην πάθουν κάτι τα κοντινά μας πρόσωπα, εμείς… φοβόμαστε να βγούμε από το σπίτι. Ένα σπίτι, που τώρα έγινε όλος ο κόσμος μας! Δεν είναι πλέον μόνο το μέρος που επιστρέφουμε για να ξεκουραστούμε. Η πανδημία άλλαξε εντελώς τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε την κατοικία μας αφού πλέον τη χρησιμοποιούμε ως τάξη, γραφείο, γυμναστήριο, χώρο διασκέδασης και πολλά άλλα. Καθημερινά, δεκάδες δραστηριότητες κάτω από την ίδια στέγη. Η απομόνωσή μας αυτή, είναι μία αναγκαστική κατάσταση, που πρέπει να μην την αφήσουμε να μας καταβάλει. Ευκαιρία είναι να ασχοληθούμε με πράγματα που δεν είχαμε χρόνο παλιότερα. Μπορούμε να συζητήσουμε με τους γονείς μας και τα αδέρφια μας, να κάνουμε σωματική άσκηση, να μάθουμε να κάνουμε καινούργια πράγματα, να κατασκευάσουμε κάτι, να τακτοποιήσουμε το χώρο μας, να επαναπροσδιορίσουμε τους στόχους μας. Έτσι, δημιουργικά ,ο χρόνος θα περάσει πιο ευχάριστα και θα μας έχει βγάλει νικητές.

Η ζωή είναι ένας αγώνας, που δεν θέλουμε να χάσουμε. Ο άνθρωπος έχει μέσα του, πολύ δυνατό, το αίσθημα της επιβίωσης. Προσπαθούμε πάντα να δίνουμε το καλύτερό μας εαυτό και να επιδιώκουμε τη νίκη…

 

                                                                                                     Σπύρος Καρότσης  (Β3΄)

Σχολιάστε

Top