Ο οδοντωτός των Καλαβρύτων

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Φεβ• 03•21

αρχείο λήψης.jpgΔιακοφτό

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά τοπία της Ελλάδας είναι αυτό που αντικρύζει κανείς κατά τη διαδρομή που κάνει ο Οδοντωτός, το γραφικό τρενάκι που ξεκινάει από το Διακοφτό και που, διασχίζοντας το φαράγγι του Βουραϊκού ποταμού φτάνει στην πόλη των Καλαβρύτων.

Αφήνοντας πίσω την καταπράσινη πεδιάδα του Διακοφτού, καθώς ο οδοντωτός αρχίζει να ανεβαίνει αγκομαχώντας πάνω από το φαράγγι, αμέσως αισθάνεσαι να σε κυριεύει το δέος και ο θαυμασμός. Η γραμμή του τρένου σκαρφαλώνει πάνω στην απότομη πλαγιά του βουνού και περνάει μέσα από διάφορες φυσικές γαλαρίες. Το θάμα είναι άγριο και σου κόβει την ανάσα. Το τρενάκι προχωρεί ίσα ίσα ανάμεσα στους βράχους, ενώ κάτω χάσκει ένας τεράστιος γκρεμός, στο βάθος του οποίου κυλά περήφανα ο Βουραϊκός ποταμός. Σε μερικά σημεία βλέπεις τα νερά του ποταμού να αλλάζουν διαδρομή και να σχηματίζουν έναν καταρράκτη. Ακούς τότε τον ποταμό να «βρυχάται» σαν αλυσοδεμένο θηρίο. Στις όχθες του η βλάστηση είναι πυκνή και κυριαρχούν κυρίως τα πλατάνια, που μεγαλοπρεπή ρίχνουν τη σκιά τους πάνω στα γαλαζοπράσινα νερά του Βουραϊκού.

Όσο προχωράει το τρενάκι, τόσο και στενεύει το πέρασμά του ανάμεσα στους επιβλητικούς βράχους. Το θέαμα γίνεται τώρα αγριότερο, χωρίς το τοπίο να χάνει την αρμονία του. Οι βράχοι σχηματίζουν συμπλέγματα, σαν να τους φιλοτέχνησε κάποιος σπουδαίος γλύπτης, ενώ τα δέντρα από πάνω φαίνονται να «κρέμονται» στην πλαγιά. Το μάτι δεν χορταίνει από την εναλλαγή των χρωμάτων και εικόνων που συνθέτουν αυτό το πραγματικά εκπληκτικό φυσικό τοπίο.

ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΛΕΣΤΟΡΙ Γ2

Σχολιάστε

Top