Πηνελόπη Δέλτα, Τον Καιρό του Βουλγαροκτόνου

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 15•21

ΤονΚαιρότουΒουλγαροκτόνου

Το βιβλίο αυτό είναι το πιο γνωστό ιστορικό μυθιστόρημα της συγγραφέως Πηνελόπης Δέλτα, εμπνευσμένο από την ιστορία του Βυζαντίου.

Τα γεγονότα διαδραματίζονται στο Βυζάντιο την εποχή του πολέμου μεταξύ Βυζαντινών και Βουλγάρων (980-1017).

Εκτός από τα ιστορικά πρόσωπα της εποχής, όπως ο Βασίλειος Β’, ο Τσάρος Σαμουήλ και πολλοί στρατηγοί της εποχής, συναντάμε και δύο φίλους, τον Κωνσταντίνο και τον Μιχαήλ, οι οποίοι αντί να πολεμήσουν στο πλάι του Αυτοκράτορα, επιλέγουν  έναν πιο ξεχωριστό και περιπετειώδη τρόπο για να υπηρετήσουν την πατρίδα τους – την κατασκοπία του αντίπαλου στρατοπέδου.

Όμως οι δύσκολες συνθήκες του πολέμου θα σταθούν πολλές φορές εμπόδιο και θα δοκιμάσουν όχι μόνο τη μεταξύ τους φιλία, αλλά και τη φιλοπατρία τους.

Το βιβλίο εκτιμώ πως είναι εξαιρετικό, καθώς η συγγραφέας καταφέρνει να κάνει τους αναγνώστες να νιώσουν τα συναισθήματα των ηρώων και να συγκινηθούν με την ιστορία τους, αλλά και να καταλάβουν πλήρως την ατμόσφαιρα που επικρατούσε εκείνη την εποχή.

Έτσι ο αναγνώστης είναι σε συνεχή συναισθηματική αγωνιώδη εγρήγορση, με έντονο  το ενδιαφέρον  από την αρχή μέχρι το τέλος της ιστορίας, παρά το γεγονός ότι το βιβλίο είναι πολυσέλιδο.

Οι χαρακτήρες είναι  αληθοφανείς, γνήσιοι, έντονα δοσμένοι στα καθημερινά δρώμενα και στην ιστορία που γράφουν.

Ο αγαπημένος μου χαρακτήρας είναι ο Νικήτας, ένας στρατιώτης και κατάσκοπος που προσφέρει τις υπηρεσίες του στον Αυτοκράτορα και είναι έτοιμος να θυσιαστεί για την πατρίδα. Ξεχωρίζει γιατί παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις και τις ανατροπές της ιστορίας, καθώς και στη ζωή των δύο νέων.

Θα το πρότεινα σε άτομα εφηβικής ηλικίας και άνω και όχι μόνο σε λάτρεις ιστορικών μυθιστορημάτων, διότι μιλάει για τη φιλία και την αφοσίωση στην πατρίδα, δύο θέματα πολύ σημαντικά, που αξίζει να ερευνηθούν μέσα από αυτό το βιβλίο.

 

Βαθμολόγηση του βιβλίου:10/10

Θεοδότη Μονογιού, (Γ2)

Σχολιάστε

Top