Το βαθύ νόημα της φιλίας

ΑΠΟ: 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΓΛΥΦΑΔΑΣ - Ιουν• 15•21

 unnamed.jpgΦΙΛΙΑ

Η φιλία είναι ιδιαίτερα σημαντική για τον άνθρωπο. Είναι ο θησαυρός του ώριμου και άξιου ανθρώπου. Με φιλία συνδέονται όσοι ξέρουν να εκτιμήσουν και να εμπιστευθούν τον άνθρωπο σαν άνθρωπο και όχι για προσωπικό ή άλλο όφελος.

Ένα ολόκληρο έργο του Αριστοτέλη η «Ηθική»,   είναι αφιερωμένο στην ανάλυση της έννοιας αυτής. Η φιλία, κατά τον Αριστοτέλη, είναι αναγκαιότητα. Ένας καλός φίλος είναι αυτός που θα συμπαρασταθεί , αυτός που θα συμβουλεύσει χωρίς δόλο, πάντα έτοιμος να ενθαρρύνει, βοηθός στις καλές πράξεις και συνεργάτης στα καλά έργα.

Όταν είσαι φίλος με έναν άλλο άνθρωπο, σημαίνει ότι τον αγαπάς , τον νοιάζεσαι , επιζητείς την συντροφιά του και άρα θέλεις πάντα την ευτυχία του. Η αληθινή φιλία είναι η ανθρώπινη ανάγκη για αληθινούς , ανιδιοτελείς συναισθηματικούς δεσμούς, που αντέχουν στο χρόνο, για πραγματική ευτυχία. Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα να γευτεί την ευτυχία που προσφέρει η αληθινή φιλία, χωρίς ν’ αλλοιώνει τον χαρακτήρα του η να εμφανίζει μια εικόνα διαφορετική απ’ αυτό που είναι.

Γιατί αν συμβεί κάτι τέτοιο, ουσιαστικά δεν υπάρχει αληθινή φιλία, δεν υπάρχει ανταπόκριση, αμοιβαιότητα συναισθημάτων, υπάρχει μόνο σκοπιμότητα που πολλές φορές οδηγεί σε απομόνωση και δυστυχία…

                                                                                       Παναγιώτης Λυγερός (Β΄3)

Σχολιάστε

Top